Bir turizm lisemiz bile yok!

Bir turizm lisemiz bile yok!

CHP Kocaeli Milletvekili ve PM Üyesi Tarhan ülkemiz ve bölgemiz turizm durumlarını gazetemize değerlendirdi. Tarhan, “Sanayi turizmi diyoruz. Gelenlerin yüzde 99’u İstanbul’da konaklıyor. Nitelikli eleman temini için bir turizm lisemiz bile yok” dedi

Her işin başı eğitimse, turizmde de her işin başı eğitimse Dünya Turizm Günü’nü kutladığımız bugünde, bölgemizde turizmin en önemli eksiğini CHP Kocaeli Milletvekili ve PM Üyesi, sanayici ve turizmci iş insanı Tahsin Tarhan çok net tanımlıyor: “Sanayi turizmi diyoruz. Gelenlerin yüzde 99’u İstanbul’da konaklıyor. Nitelikli eleman temini için bir turizm lisemiz bile yok”

ÜÇ ÜLKENİN ORTAK

ALANLARI ALINMALI

CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Tahsin Tarhan, bir Akdeniz ülkesi olan ülkemizin Yunanistan, İtalya, İspanya ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtip, “Bu üç ülkenin ortak alanlarını almalıyız. Tek bir ülkeyi tercih etmemek gerekiyor. Onlarda zeytin varsa, bizde kralı var. Onlarda zeytinyağı varsa, dünyanın en iyi zeytinyağı bizde. Üçünden esinlenerek kendimize göre planlama yapmalıyız” diye konuştu.

BİZİM KUZEY BÖLGELERİMİZ VAR

Adını verdiği üç ülkeye kıyasla en büyük avantajımızın ülkemizin kuzeyi ve kış turizmi olduğuna dikkat çeken Tarhan, yerelimize ilişkin değerlendirmesinde ise şunları söyledi: “Kartepe’yi hiç tanıtamadığımız gibi doğasını da bozmaya başladık. Yukarısı dağ ise altı da bağ olmalı. Maşukiye’de meyvecilik yapılmalı. Kartepe, Sapanca Gölü ile bütünleşiyor. Şayet o bölgeyi ayakta tutmak istiyorsak tarımdan sanayi alanına çevirmemeliyiz.”

SADECE DOĞA, GÜNEŞ, DENİZLE OLMAZ

Türkiye’de turizm bölgelerinde yapılaşmanın 30-40 sene önceki teşviklerle Ege ve Akdeniz’de yaygınlaştığını, otellerin ve tesislerin yapıldığı belirtip o süreçten sonra yatırımda bulunulmadığını kaydeden Tarhan, “Turizm denilince akla sadece doğa, güneş, deniz gelmemeli. Türkiye kültür sanat tarihi açısından gerçekten çok önemli bölgelere sahip. Tarihi yarımadası ile İstanbul dünyanın gözbebeği. Asya ime Avrupa birleşmeli. 12 ay süreli tarihi kentlerimiz; Urfa, Mardin, Kars değerlendirilmeli” diye konuştu.

DOĞRU KARAR VERİLMELİ

Turizmin kalkınmasında yerel yönetimlere de büyük önem düştüğünü kaydeden, ama gerek genel gerek yerel siyasette neye yatırım yapılacağına dair doğru karar verilmesi gerektiğini belirten Tarhan, “Öncelik hizmet sektörü dersen, sadece turist çekeceğim demekle olmuyor. Altyapısını hazırlayarak tanıtıma yönelmelisiniz” diye konuştu.

YÜZ GEBZELİ’DEN 99’U BİLMEZ

Gebze ile özdeşleşen tarihi isimlerden Kartacalı Kumandan Anibal’a yönelik bir kamuoyu araştırılması yapılsa her 100 kişiden 99’unun yanıt veremeyeceğini öne süren Tarhan, “Sadece buraları değil örneğin Tunus’u da tanıtacaksın” dedi.

Kocaeli’de giderek yaygınlaşan turizm sektöründe, sektörün nitelikli eleman ihtiyacına yanıt verecek turizm lisesinin olmamasını da önemli eksiklik olarak sıralayan Tarhan ayrıca başlıklar halinde ve özetle şunları kaydetti:

tahsin-tarhan-televizyon.jpg

GEBZE İL OLMALI: CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Ekonomi Masası'nın bir süre önce Gebze'de düzenlediği toplantısında Gebze'nin il olmasının önemine değinmişti. Tarhan turizmin özellikle tanıtım ayağındaki eksikliğin giderilmesinde illeşmenin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. 

 

 

BU ZİHNİYETLE NEREYE KADAR! TAHSİN TARHAN

 

Gebze’yi kanalda tanıtacaktım.

Eskihisar Kalesi’ni vermediler!

 “Sadece Kocaelililer’in günübirlik gittiği Kandıra’ya dışarıdan yerli turist çekmek için yeterli konaklama imkanı yok. Kamu gücüyle yapılmalı veya kamu özel sektörü teşvik etmeli. Bu dediğiniz anlamda betonlaşmaya yol açacak bir yapılaşma da değil.

Kocaeli’den dünyanın belki her ülkesine ihracat yapılıyor. Sanayi diyoruz. Ancak ilimize sanayi gerekçesiyle gelenlerin sadece yüzde biri, orta kademedeki yöneticiler ilimizdeki otellerde konaklıyor. Üst düzey yöneticiler, firma sahipleri İstanbul’da. Sanayinin turizm ayağında da işin kaymağını İstanbul yiyor.

Uluslararası siteler burada sanki bireysel tanıtım yapmaya çalışıyor. Bir örnek vereyim. Bir televizyon programında Gebze’nin tarihi, turistik yerlerini tanıtmak istedim. Siyasi bir etkinlik değil. Eskihisar Kalesi’ni verin diyorum. Vermiyorlar. Öyle bir politik baskı uyguluyorlar ki TRT’yi getirsem çekim yapmaya izin vermeyecekler. Bu tutum getireceğimiz kanallar ya da yaptığımız işten dolayı ancak TRT’yi de getirtecek olsam fark etmez.

Turizmde otel hizmetlisi, taşımacılıklar, turlar ile milyonlarca kişi çalışıyor. Hepsi yeniden planlanmalı, girdi maliyetleri hesaplanmalı.

Döviz kurları Türkiye’de çok esnek. 50 dolara otel odası kiralayabiliyorsunuz ancak bir anda elektriğe, suya, doğalgaza yüzde 200’e varan zamlar gelebiliyor. Türkiye’nin dış dünyada böyle kötü bir imajı var ve tercih edilmiyor.

İmar planlama yetkisi belediyelerden alınıp bakanlığa verildi. Tarım arazileri sorgusuz sualsiz dönüştürülüyor.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.