Bir tramvayımız olacak

Bir tramvayımız olacak

 

 

 

Kocaeli genelinde şehir içi ulaşımı en kötü olan ilçelerden biriyiz. Araç trafiğinin yarattığı kaos, çoğu zaman sürücüleri ve yayaları çileden çıkartıyor. Bu sorunun en çağdaş biçimde çözümünün yolu toplu taşımacılık ve özellikle de raylı sistemle taşımacılık.

Tabi, bu tür bir çözüm için uygun altyapı ve ciddi maddi kaynak gerekiyor. Ama, yapılamayacak projelerden de değil.

İşte, bu gerçeklik ve gereklilik üzerinden adım atma kararı veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de, Gebze-Darıca-Çayırova ekseninde hafif raylı sistem (LRT-Metro) hattının ön fizibilite etüdünü hazırlamak için ihale düzenledi.

Gebze’nin kuzey-güney doğrultusunda hafif raylı sistem hattının oluşturulması öngörülen çalışmalar kapsamında yapılan ihaleye iki firma katıldı. Muhammen bedeli 347 bin 500 TL olarak belirlenen ihaleye giren iki firmadan Pro Yapı Mühendislik, belirlenen bedelin üzerine çıkıp 540 bin TL teklif etti. Boğaziçi Proje Mühendislik ise öngörülen bedelin altında olan fiyatını 295 bin TL olarak belirledi.

Bu tür ihaleler, teknik ve mali değerlendirmelere bağlı olarak sonlandırılır. Dolayısıyla, her iki konuda yeterli bilgiye sahip olmadan ‘’şu firmanın teklifi daha iyi’’ deme şansımız yok. Ancak, ihalenin şartnamesine uygun yapılıp yapılmadığını, firmanın neye göre tercih edildiğini, işe başlangıcı ve tamamlanma sürecini izleyip gelişmeler doğrultusunda değerlendirme hakkına sahibiz.

Gebze sektörü, Çayırova-Gebze-Darıca üçlemesiyle kentin önemli bir sanayi alanını oluşturuyor. Bölgedeki mevcut ve planlanan sanayi, liman ve benzeri fonksiyonlar, ulusal ölçekte çok geniş bir etki alanına sahip bulunuyor. Gebze’nin kuzeyinde yer alan OSB alanları ve imar planlarında yer alan yeni sanayi alanları ile birlikte kuzeyde konut alanları da planlanıyor. Konut alanlarının sanayi bölgelerine ve kent merkezine erişimi dikkate alındığında kuzey-güney doğrultusunda yüksek kapasiteli toplu taşıma sistemine ne kadar ihtiyaç olduğu görülüyor.

Kocaeli Ulaşım Ana Planı’nda yer alan Gebze ilçesinin kuzey-güney doğrultusunda raylı sistem hattının oluşturulması, gerçekten de yaşamımızı kolaylaştıracak bir proje. Bu yüzden, OSB alanları ile Gebze ve Darıca ilçe merkezleri, iki büyük araştırma hastanesi ve Marmaray arasında güçlü bağlantı sağlanması amaçlanan yaklaşık 19 kilometrelik Hafif Raylı Sistem Hattı çok önemli.

Ön fizibilite etütlerinin tamamlanmasıyla; yolculuk talep tahminleri, güzergâh analizleri yapılacak, istasyon yerlerinin tespit edilecek ve mali-ekonomik değerlendirme hazır hale getirilecek. Şimdiki süreç bu.

Bu süreci yakından izleyip, gelişmeleri de paylaşacağım. Çünkü, bölgenin rahatlaması açısından son derece önemli proje.
Daha çağdaş bir yerde, daha iyi olanaklarla yaşama hakkı bulunan insanımızın, bu ve benzeri projelerden yararlandırılması zorunludur. Bunu da, güçlü mali kaynaklara sahip yerel yönetimlerin bir an önce hayata geçirmesi gerekmektedir.

Atılan adım bu açıdan önemlidir, çünkü bir tramvayımız olacak.

 

Takipçisi olacağız, hem de kararlılıkla…

Bu yazı toplam 81 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi