Bir kez daha ‘Artık yeter’ deme günü

Bir kez daha ‘Artık yeter’ deme günü

DİSK, 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 52’nci yıldönümünde yine bir direniş alanında, Asen Alüminyum önündeydi. Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “Bir kez daha ‘Artık yeter’ deme günüdür” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu – DİSK, 15 – 16 Haziran 1970 büyük işçi direnişinin 52’nci yıldönümünü Dilovası’nda, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlenmesi sonrası 70’i aşkın işçinin çıkartıldığı ve 11 Mayıs’tan bugüne direnişte olan Asen Alüminyum Fabrikası önündeki programla kutladı. Etkinliğe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile birlikte DİSK’e bağlı sendikaların genel başkanları ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Etkinliği CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan ile birlikte TKP, EMEP, TİP ve DİP ile sivil toplumdan UİDDER ve İşçilerin Birliği Derneği başkan, yönetici ve üyeleri de katılarak destekledi. Etkinlikte Karadenizli emek dostu sanatçı Erdal Bayrakoğlu sahne alarak konuşmalar öncesi ve sonrası konser verdi. Coşkulu kalabalık Bayrakoğlu’nun seslendirdiği türkü ve şarkılarla horon ve halaylar çekip “Patronların kölesi olmayacağız”, “Bildiğimiz yoldan yürüyeceğiz”, “İnadına sendika inadına DİSK” ve benzer sloganlar attı. 

 

“ANMA, İNAT, KUTLAMA!”

BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çifçi ve yönetiminin ev sahipliğindeki etkinlikte ilk DİSK Genel Sekreteri ve BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu söz aldı. Serdaroğlu, 15-16 Haziran 1970 büyük işçi direnişinin yıldönümündeki etkinlikte, “15-16 Haziran’a ister anma deyin, üç işçi arkadaşımızı şehit verdik. İster inat deyin, çünkü işçilerin DİSK’e sahip çıktığı gündü. İsterseniz kutlama deyin, çünkü işçilerin yürüdüğü ve DİSK’in kapatılması istenilen yasayı geri çektirdiği gündür” dedi.

 

“BEDEL ÖDERİZ AMA ÖDETİRİZ DE”                                  

Etkinliğe gösterilen destekten ötürü üzerlerine düşen sorumluluğun daha da arttığına değinen Serdaroğlu, “52 yıl önce ne bedel ödenmişse bugün de aynı bedel ödeniyor. İşte Asen Alüminyum işçileri, 80 işçi işten çıkartılarak bedel ödüyor. Biz bu bedelleri öderiz ama ödetiriz” diye konuştu. Asen Alüminyum’da işverenin işyerini batırma pahasına sendika düşmanlığı sergilediğini kaydeden Serdaroğlu, DİSK’in 15-16 Haziran yıldönümü etkinliği için Dilovası’nı seçmesinin de özel bir önemi olduğunu belirtti. Serdaroğlu, aynı OSB’ler bölgesinde Özer Elektrik’ten Systemair HSK’ye, günümüzde Asen Alüminyum’a kadar sendikal örgütlenme sonrası işten çıkartmaların yaşandığını hatırlatıp, “Bu baskılara karşı tarihimizde pes etmedik, bugün de etmiyoruz. Asen Alüminyum’a da sendika girene kadar mücadelemiz sürecek. Yolunuz açık olsun” diye konuştu. 

 

“HAK ARAYANA KAPIYI GÖSTERDİLER”

Serdaroğlu’nun ardından Asen Alüminyum direnişçilerinden Derya isimli işçi kadın söz alıp 6.5 yıldır Asen’de çalıştığını belirtip özetle, “Çok düşük ücretlerle çalıştırıldık. Maaşımıza zam ve sosyal hak isteyince kapı gösterildi. BMİS’e üyelik teklif edildiğinde hiç düşünmeden kabul ettim, iyi ki de etmişim. Sendikamız sonuna kadar yanımızda olacaktır. Pes etmek yok” dedi. 

 

“TALEPLERİMİZİ YÜKSELTME GÜNÜDÜR”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu sözlerine 15-16 Haziran 1970 işçi direnişinin tarihine dair bilgilendirmeyle başladı. DİSK’i yok etmek isteyen ve tek sendika dayatan yasaya karşı 14 Haziran 1970’de merhum Kemal Türkler başkanlığındaki DİSK Başkanlar Kurulu’nun aldığı kararla sendikal hak ve özgürlükler konusunda direniş sergilendiğini, yasanın geri alınmasıyla sonuç alındığı özetleyen Çerkezoğlu, “15-16 Haziran 1970’de işçi sınıfı yumruğunu masaya vurup, ‘Artık yeter’ demişti. Bugün işçi sınıfı için bir kez daha, ‘Artık yeter’ deme günüdür. Taleplerimizi omuz omuza yükseltme günüdür” dedi.

 

“BECERİKSİZLİK DEĞİL TERCİH SEBEBİ”

Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik nedeniyle geniş halk kesimleri ağır bedeller öderken bir yandan yoksulluk, diğer yandan servetlerin arttığını kaydeden Çerkezoğlu, “İktidarın politik tercihleri adaletsizliği büyütüyor. Bugünkü ortam bir beceriksizlik değil tercih sebebidir. Bu zihniyetin iktidarına hep birlikte son vereceğiz” diye konuştu. Emeği ve ekmeği büyütmenin tek yolunun sendikal örgütlülükten geçtiğine işaret eden Çerkezoğlu asgari ücretin güncellenerek arttırılması, elektrik doğalgaz gibi zorunlu tüketim faturalarından verginin kaldırılması, insanca bir yaşam ve sosyal hayat için mücadele verdiklerini söyledi. 

 

“GÜCÜMÜZ BİRLİKTELİĞİMİZDEDİR”

Ülke yönetmenin ihaleler yapmak, döviz garantili ihaleleri yandaşlara pay etmek olmadığını kaydeden Çerkezoğlu, “Ülkeyi yönetmek ülkenin tüm değerlerini üretenlere insanca yaşayacak ücret ve sosyal hakları sağlamaktır” dedi. Günümüzde emekçilerin ve geniş halk kesimlerinin en büyük ihtiyacının 15-16 Haziran 1970 örneğinde olduğu gibi yan yana gelmek, omuz omuza olmak olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, “Her tür haksızlığa, baskıya, zulme karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Sermaye sendikal örgütlülük sonrası işçi atarken gücünü Hükümet’ten alıyor, biz de gücümüzü birlikteliğimizden alacağız” diye konuştu. Çerkezoğlu sözlerini DİSK’in Asen Alüminyum direnişini sonuna, sonuç alana kadar destekleyeceğini belirterek tamamladı.

Haber Merkezi 

 

 

disk-2.jpg

 

disk-3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.