Bir eylem planımız bile yok!

Bir eylem planımız bile yok!

İMO Gebze Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kadı, unutulan deprem gerçeğini hatırlattı. Kadı ivedi şekilde eylem planı hazırlanması ve işlevliğinin kontrol edilmesi gerektiğini tekrarladı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kadı, TMMOB Gebze binasında gerçekleşen basın toplantısında bir kez daha deprem gerçeğini, alınmayan önlemleri üzerinden hatırlattı. Başkan Ahmet Kadı’ya basın toplantısında temsilcilik yönetiminden Çağdaş Kara, İsmail Keskin ve Doğan Tasar eşlik etti. 
GÖNÜLLÜ OLARAK HAZIRIZ 
17 Ağustos depreminin yıldönümünde Gebze’de düzenledikleri anlama etkinliğinde olduğu gibi olması gerekenleri tekrarlayan Başkan Kadı, ivedi bir şekilde eylem planı hazırlanması ve işlevliğinin kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.  AFAD, Sivil Savunma, AKOM gibi yapılanmaların Gebze’de halen yer almamasının büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Kadı, Gebze’deki yapı stoğuna ilişkin olarak mühendislik hizmetini İMO Gebze olarak gönüllülük temelinde vermeye hazır olduklarını, kamunun ise laboratuvar araştırmasını yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi.
TEPKİ YETERSİZ 
Depreme hazırlık konusundaki eksikliklere karşın kamuoyu tepkisinin de yetersiz olduğunu kaydeden Ahmet Kadı; Hünkâr Çayırı ve askeri kışlanın Gebze’de kalması için gösterilen tepkinin yerine getirilmeyen çalışmalar konusunda gösterilmediğine dikkat çekti.
İNCELEMEK İSTEDİK AMA
Gebze’de Silivri merkezli deprem sonrası çalışanlarının içeri girmek istemediği başta vergi dairesi binası olmak üzere kamu kurum ve kuruluş binalarının risk raporunu çıkarmak istediklerini ancak reddedildiklerini öne süren Başkan Kadı şöyle devam etti:
GEBZE DURURSA TÜRKİYE DURUR 
“Olası bir deprem sonrası Gebze’de OSB’ler durursa İstanbul, İstanbul durursa Türkiye durur. Deprem, Gebze’nin en riskli konusu. Sanayinin ve nüfusun bu kadar yoğun olduğu bölgede depremi gündemden düşürmeyeceğiz. Bugüne kadar kâğıt üzerinde yazılanlar, eğer uygulamaya geçirilseydi hiç endişelenmeyecektik.”
İMAR BARIŞINI ONAYLAMADIK
İMO Gebze olarak bugüne kadar çok eğitim verdiklerini, Gebze Teknik Üniversitesi’nde büyük destekler aldıklarını belirten Kadı, binaların depreme karşı tasarımlanmasıyla bir noktaya gelinemeyeceğini kaydedip, “Bu ülkede her zaman mühendislik görüşü hâkim olmuyor. Son zamanlarda bizlerin de onaylamadığı bir imar barışı mevcut” dedi.
NÜFUSUN YARISI RİSK ALTINDA 
Gebze’de mühendislik hizmeti görmemiş yapı stoku oranının yüzde 50 olduğuna dikkat çekip nüfusun yarısının risk altında olduğunu belirten Kadı, deprem anında ve sonrasında ne yapılması gerektiğine dair halka yönelik eğitimler verdiklerini ancak gelinen aşamada yerel yönetimlerin harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
GERÇEKLERİ KONUŞALIM 
Son yaşadığımız depremlerde ne kadar hazırlıksız olduğumuzun açığa çıktığını belirten Kadı, “Depremlerin ardından biz vatandaşlarımızın mühendis gözüyle yapılarını inceletmelerini istedik ancak geri dönüşüm olmadı. Biz kamu kurumlarını elden geçirmek istedik. Ancak kibar bir dille bu talebimiz geri çevrildi. Ortada bir gerçek varsa bunu konuşalım. Örtbas ederek bunu atlatamayız. İnsanların cesetlerini o yapının içinden çıkarmak zorunda kalırız” dedi.
GÜNDEMDEN DÜŞÜRMEYECEĞİZ
Gebze’de 130 bin civarı öğrenci olduğunu, deprem esnasında binalardan öğrencilerin hızla çıkartılması ile övünen öğretmenlerin olduğunu ancak aslında büyük riske girildiğini belirten Kadı, deprem ve depreme yönelik önlemler konusu hiçbir zaman gündemden düşürmeyeceklerini sözlerine ekledi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.