Binlerce kanun maddesi denetimsiz değiştirilecek

Binlerce kanun maddesi denetimsiz değiştirilecek

AKP, başkanlık sistemine uyum için istediği KHK yetkisi ile binlerce kanun maddesini denetim olmadan değiştirecek. 1 yıldır yapılmayan değişikliklerin KHK ile yapılmasını sağlayan tasarı Meclis’ten geçti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AKP’nin başkanlık sistemine uyum için yasa çıkarmak üzere istediği kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarma yetkisini 2.5 saatlik mesainin ardından jet hızıyla kabul etti.

Ardından dün Meclis’e gelen tasarı burada kabul edildi. Bozdağ’ın aktarımına göre Bakanlar Kurulu alacağı bu KHK yetkisiyle, seçilen cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar 521 kanun, 2 bin 470 madde değiştirecek; 2 bin 483 maddeyi de yürürlükten kaldıracak. Tüm bu değişiklikler TBMM ve Anayasa Mahkemesi denetimi dışında yapılacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Çeşitli Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılması konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki veren düzenlemeyi dün yapılan görüşmede kısa sürede kabul etti. Düzenleme için sıradaki aşama ise TBMM Genel Kurulu görüşmeleri.
Tasarı, 24 Haziran’da gidilecek erken seçim öncesi Bakanlar Kurulu’na, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının yemin ederek göreve başladığı tarihe kadar geçerli olacak şekilde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veriyor.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın komisyonda verdiği bilgiye göre, hükmünü icra eden kanunlar, içeriğinde değiştirilecek hüküm bulunmayan kanunlar, kanun hükmünde kararname yetki kanunları , millî mücadele kanunları ile diğer kanun ve kanun hükmünde kararnameler, inkılap kanunları da yetki kanunu kapsamı dışında bulunuyor. Bozdağ, “Yaklaşık olarak yetki kanunu kapsamında değişiklik yapılacak kanun sayısı 521 şu anda. Bu rakam artabilir, eksilebilir. Kanun hükmünde kararname sayısı 40, yapılan tartışmalar sonucunda. Bu da dediğim gibi artıp eksilebilir. Madde bazında kaldırılacak madde sayısı 2.483 ve değiştirilecek madde sayısı da 2.470 olarak şu anda yaptığımız tespitler çerçevesinde görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Genel Kurul’da kabul edildi
Öte yandan tasarı dün Meclis’ten geçti. Dün geç saatlere kadar süren görüşmeler neticesinde tasarı AKP ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edildi. 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Yetki Kanun Tasarısı’na ilişkin, “Seçimin erkene alınması nedeniyle bunları parlamentoya sunup, komisyonlarda tartışıp, Genel Kurulda müzakere ettikten sonra yasalaştırma imkanı maalesef kalmamıştır. Bu nedenle Yetki Kanun Tasarısı’nı TBMM’ye sunmak hükümetimiz için bir tercih değil, bir zarurettir” dedi.

Meclis ve AYM devre dışı!
Binlerce madde üzerindeki işlem, KHK yetkisi yapılırsa Meclis ve Anayasa Mahkemesi (AYM) denetimi dışında kalacak. Yapılan değişiklikler, ancak 24 Haziran seçimlerinde sonra oluşturulacak Meclis tarafından görüşülebilecek. Anayasa Mahkemesi de, belirleyeceği uygun bir tarihte ilgili KHK’leri görüşecek. Ne var ki Bakanlar Kurulu’na verilen KHK yetkisiyle birlikte yapılacak değişiklikler denetim süreci tamamlanmadan uygulamaya konulacağı için, Meclis veya AYM, yapılan düzenlemelerin bir bölümünü ya da tamamını iptal etse dahi değişiklikler geriye alınamayacak.
16 Nisan 2017’de yapılan referandumda kabul edilen Anayasa değişikliğine göre, başkanlık sistemine geçiş için gerekli olan uyum yasalarını TBMM’nin en geç 6 ay içerisinde çıkarması gerekiyordu. Ancak AKP, konuyu 1 yıldır gündemine dahi almamıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.