“Binalarımız depreme dayanıklı hale getirilmedi”

“Binalarımız depreme dayanıklı hale getirilmedi”

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma, “Bölgemiz için 1999 Marmara Depreminden itibaren bu süre zarfında, Afet riski olan yerleşim yerleri taşınmadı; binalarımız depreme dayanıklı hale getirilmedi” dedi.

‘Kocaeli’nin Dünü Bugünü ve Yarını’ Paneli, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Kongrede Mimarlar Odası Başkanı Alper Dülger, Şehir Planlayıcıları Odası İl Temsilcisi Duygu Kanık, GTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlisi Tayfun Salihoğlu, KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlisi Kıvanç Kutluca konuşmacı olarak yer aldı. Panelde açılış konuşmasını TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma gerçekleştirerek önemli açıklamalarda bulundu.

“ÇALIŞMALAR GEÇ BAŞLADI”

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma, Kocaeli’nin Dünü Bugünü ve Yarını Paneli’nde açılış konuşması gerçekleştirdi. Elma konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “6 Şubat 2023 tarihinde 9 saat arayla gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremler ve 20 Şubat tarihli Defne depremiyle büyük bir acı yaşadık. Bu depremler 10 ilde, 14 milyon yurttaşımızı etkilenmiştir. Resmi rakamlarla can kaybı 47 bini aştı. 47 bin canı, depreme dayanıksız binalarda enkaz yığınlarının altında kaybettik! Ne yazıktır ki can kayıplarını artıran önemli bir neden de kurtarma çalışmalarına çok geç başlatılmasıdır.

“DEPREMİ AFETE İNSANLAR ÇEVİRİYOR”

Bu konuda depremin ilk gününden itibaren bölgeye giden hem TMMOB Kocaeli İKK bileşenlerimizden arkadaşlarımız hem de emek demokrasi güçlerimizden giden arkadaşlarımızın gittikleri nokta herhangi bir koordinasyon ya da arama kurtarma ekiplerinin olmadığını ve ciddi bir organizasyonsuzluk olduğu ile ilgili bölgeden bilgiler aktardılar. Deprem bir doğa olayıdır, onu afete dönüştüren insan eliyle yapılan depreme dayanıksız binalardır. Böylesi önlenebilir felaketlerle bir daha karşılaşmak istemiyorsak, atılacak adımlar bellidir: yanlışlarda ısrar etmemek ve bilimin tekniğin yol göstericiliğini izlemektir! Bir kez daha uyarıyoruz, bilimi, tekniği ve hukuku reddetmek sadece yeni afetlere zemin hazırlamaktır.

“HİÇ DERS ALMAMIŞIZ”

Planlama, mühendislik, mimarlık, yapılaşma ve denetime ilişkin ülkemizdeki sistematik sorunları yansıtan ve yüzyılın afeti olarak da anılan 1999 Marmara Depreminden, 12 Kasım Düzce Depreminden ve ardından yaşanan birçok depremden hiçbir ders alınmadığını maalesef 6 Şubat 2023 tarihinde yaşamış olduğumuz Kahramanmaraş merkezli depremlerde gördük. Bu durum Deprem Şurası, Ulusal Deprem Konseyi gibi oluşumların devre dışı bırakılması, yeni mevzuat düzenlemeleri ve rant eksenli kentsel dönüşüm programları ile tekrar tekrar ortaya çıkmıştır.

“BİNALAR DEPREME DAYANIKLI DEĞİL”

Yaşanan depremden almamız gereken en büyük ders, coğrafi riskler göz ardı edilerek kurulan şehirlerin, plansız-çarpık kentleşmenin ve mühendislik hizmeti almayan yapıların, insanlar için büyük tehdit oluşturduğu gerçeği tüm çıplaklığıyla görülmektedir. Bölgemiz için 1999 Marmara Depreminden itibaren bu süre zarfında, Afet riski olan yerleşim yerleri taşınmadı; binalarımız depreme dayanıklı hale getirilmedi, kent merkezlerinde deprem toplanma alanları oluşturulmadı; afet sonrası kriz yönetim senaryoları hazırlanmamış ya da uygulamaları yapılmamıştır” dedi.

Haber: Barış AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum