BİLKAR’dan Eğitim Meclisi Çağrısı

BİLKAR’dan Eğitim Meclisi Çağrısı

 **Köy Enstitüleri’nin kuruluş gününü pazar günü panel/forum ile konuşturacak olan Gebze BİLKAR, eğitim meclisi çağrısında bulundu 17...

 

**Köy Enstitüleri’nin kuruluş gününü pazar günü panel/forum ile konuşturacak olan Gebze BİLKAR, eğitim meclisi çağrısında bulundu

 

17 Nisan 1940, Köy Enstitüleri’nin kuruluş tarihi olarak kabul edilen, köy enstitülerinin kuruluş amacına dair 3803 sayılı yasanın kabul edildiği gün.

Köy Enstitüleri, kuruluşunun 78’nci yıldönümünde Gebze’nin kültür sanatta aktif ve üretken sivil toplum örgütü BİLKAR (Bilimsel Kültürel Araştırmalar Üretim Yayıncılık Kooperatifi) tarafından düzenlenen panel/forumda konuşulacak.

15 Nisan Pazar günü 16.00 – 20.00 saatleri arasında BİLKAR’ın Hacı Halil Mahallesi, Yeniçarşı İsmetpaşa Caddesi, Beşiroğlu Altın Han, 1’nci Kat’taki yerinde; Genco Erkal Sahnesi’ndeki etkinliğe konuşmacı olarak Eğitimci Yazar Nabi Belekoğlu ve Eğitimci Refet Özkan katılacak.

BİLKAR’dan konuya dair, “ Ya Bir Yol Bulacağız Ya da Bir Yol Yapacağız” başlığıyla yapılan çağrı mahiyetindeki açıklamada Gebze’de bir eğitim meclisi kurulması çağrısında da bulunuldu. O açıklama ve etkinlik programı şöyle:

“Türkiye’de eğitime yönelik gerici ve piyasacı saldırıların her gün katlanarak arttığı bir dönemden geçiyoruz. Laik ve bilimsel eğitimin her yönden kuşatma altında olduğu ve hatta yok edildiği zamanların içindeyiz.

Bu karanlık günlerde 17 Nisan Köy Enstitüleri’nin kuruluş gününü sizlerle birlikte dayanışmayı, umudu büyütmek adına eğitimin var olan halini panel/forum şeklinde konuşmak istiyoruz.

Bunun için Gebze’de bir eğitim meclisi oluşsun önerimiz var. Bu meclisin katılımcıları; veliler, öğrenciler, eğitimciler, meslek odaları, sendikalar ve bu alanın problemlerini fark eden herkes olacaktır.

Bu doğrultuda amacımız katılımcılardan gönüllülük temelinde oluşan bir heyetle sonuç bildirgesi çıkarıp kamuoyu ile paylaşmaktır. Meclis, bu bilgiler ışığında kendisini gerekli görürse hem teorik düzlemde hem de pratik düzlemde çalışmalarını devam ettirecektir.”

3 OTURUM YAPILACAK

1. Oturum

Konu: Köy enstitülerinin kuruluş sürecine nasıl gelindiği ve dönemsel süreçlerin ele alınması

Konuşmacılar

Eğitimci Yazar Nabi Belekoğlu (TÖS kurucusu, TÖB-DER MYK Üyesi)

Eğitimci Refet Özkan (İlk dönem köy enstitüsü mezunu, mücadeleci)

Anı, tarih, bellek

2. Oturum

Katılımcılara beş dakika söz hakkının tanınması

Dünya, Türkiye ve Gebze yerelinde var olan eğitim sorunlarını ortaya çıkaran tespitlerin yapılması

3. Oturum

Çözüm önerilerinin tartışılması

Kapanış 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.