Bilkar “Savaş İstiyorum”u  Maltepe’de Sahneledi

Bilkar “Savaş İstiyorum”u Maltepe’de Sahneledi

Gebze BİLKAR Tiyatro Topluluğu, Savaş İstiyorum adlı oyununu Esenkent Kültür ve Dayanışma Derneği ev sahipliğinde Maltepe Türkan Saylan KM’de sahneledi. Gebze’de...

Gebze BİLKAR Tiyatro Topluluğu, Savaş İstiyorum adlı oyununu Esenkent Kültür ve Dayanışma Derneği ev sahipliğinde Maltepe Türkan Saylan KM’de sahneledi.

 

Gebze’de kurulu Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Üretim ve Yayıncılık Kooperatifi bünyesindeki BİLKAR Tiyatro Topluluğu, “Savaş İstiyorum” adlı savaş karşıtı oyununu Maltepeli tiyatroseverler ile buluşturdu. Topluluk Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’ndeki oyunda Esenkent Kültür ve Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde, dernek yararına sahne aldı. Dernek Başkanı Rozda Şengül Küreci etkinliğin açılışında yaptığı kısa konuşmada BİLKAR Tiyatro Topluluğu ile tüm katılımcılara teşekkür etti.

SAVAŞ İSTİYORUM’A DAİR

Savaş İstiyorum, BİLKAR Tiyatro Topluluğu tarafından tasarlandı, yazıldı. Dekor ve kostümler ile birlikte yüzde 100 atölye çalışması bir oyun. Şair Halil Yeni öncülüğündeki BİLKAR Tiyatro Atölyesi ekibi tarafından kaleme alınan oyun özetle emperyalizmin halkları birbirine kırdıran hal ve tavırlarını sorguluyor. Bosna ve Filistin dahil olmak üzere dünya üzerinde işlenen insanlık suçlarını ve savaşları hem emperyalist hem de sosyal bir duruş açısıyla sorguluyor. BİLKAR Tiyatro Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Abbas Kırçıl yönetmenliğindeki oyunda Fatih Erdaş ve Derya Ağdaş da yönetmen yardımcılığı yaptı. Oyunun asistanı Emek Nalbant Şenel. İlk gösterimi 2015 yılının şubat ayında gerçekleşen oyunun son kadrosu Fatih Erdaş, Derya Ağdaş, Emek Nalbant Şenel, Rıdvan Sarıoğlu, Özgür Özbay ve Günay Sapapan adlı tiyatroculardan oluştu. Müzikte Okan Şenel görev üstlendi.

KIZ ÇOCUĞU’NU KIVILCIM YILMAZ SESLENDİRDİ

Maltepe’deki gösterimde BİLKAR Müzik Topluluğu’ndan Kıvılcım Yılmaz da Nazım Hikmet tarafından yazılan, Zülfü Livaneli dahil pek çok sanatçı tarafından bestelenen, Hiroşima’da atom bombasıyla öldürülen bir kız çocuğunun 10 yıl sonraki barışa çağrısını anlatan, “Kız çocuğu” isimli eseri seslendirdi.   BİLKAR büyük ilgi gören oyunu bu sezon da sahnelemeye devam edecek.

SAVAŞ KARŞITI OYUN ESNASINDA ŞEHİT HABERİ GELDİ

Öte yandan savaş karşıtı oyunun sahnelendiği esnada Gebze Bölgesi’ndeki Darıca İlçesi’nde ikamet eden Piyade Uzman Çavuş Murat Tevlim’in Fırat Kalkanı Operasyonu adı altında Suriye’deki savaşta şehit düştüğü haberi geldi.

HASRET GİDERDİLER

Hayli köklü bir mazisi olan ve kökeni, kolları 1990’lı yılların başlarındaki Gebze Belediyesi / BEKSEM ile Darıca Belediyesi / DABGEM’e kadar uzayan BİLKAR Tiyatro Topluluğu, BEKSEM ve DABGEM’in 1994’te yeni belediye yönetimlerince kapatılmasının ardından ilk oyununu Gebze İlçe Spor Müdürlüğü Tiyatro Topluluğu adıyla sahnelemiş, ekip ardından Gebze Kültür Sanat Derneği’ni kurmuş, BİLKAR’a dahil olunmasının ardından derneği fesih etmişti.

Maltepe’deki oyunu 1990’lı yılların ortalarında topluluğa hocalık yapan Kartallı tiyatrocu, dizi oyuncusu ve sanatçı Nazım Yılmaz da izledi. Toplulukta 1990’lı yılların ortasında birçok oyunda rol üstlenen, evlendikten sonra tiyatrodan kopup Kartal’a taşınan eski topluluk oyuncularından Mehtap Azeri Köse de oyuna eşi Emin Köse ile birlikte gelerek eski hocası ve ekip arkadaşları ile hasret giderdi. 







HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.