Bilişim Vadisi için 100 milyonluk yatırım fonu

Bilişim Vadisi için 100 milyonluk yatırım fonu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi'ni teknoloji tabanlı girişimciliğin de merkezi haline getirmek istediklerini belirterek, "Bu amaçla 100 milyon liralık bir Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurulması için çalışmalara başladık." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli'nin Dilovası ilçesindeki İMES OSB Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, küresel rekabette vazgeçilmez bir oyuncu olmanın yolunun inovasyona yatırım yapmaktan geçtiğini, buradan hareketle ülkenin yarınlarını şekillendirecek teknoloji üssünü Kocaeli'ye, Bilişim Vadisi'ne konumlandırdıklarını söyledi.

Türkiye'nin Otomobili'nin ön gösterim araçlarını burada halkın beğenisine sunduklarını hatırlatan Varank, şöyle konuştu:

"Aralıktan bu yana Vadiye olan firma başvurularında yüzde 50'lik bir artış görülüyor. Yerleşik firma sayısı 79'dan 112'ye çıktı. Otomotiv sektörüne hizmet veren uluslararası teknoloji şirketleri için burası bir cazibe merkezi olmaya başladı. Otomotiv endüstrisinde önemli bir konuma sahip 'EDAG' Vadide yerini aldı. Yine uluslararası şirketlerden 'FEV' ile yönetici şirketimiz sözleşme imzaladı. Bu şirket genişleme planlarını Bilişim Vadisi'nde yapmayı planlıyor. 

Biz Vadiyi (Bilişim Vadisi) aynı zamanda teknoloji tabanlı girişimciliğin de merkezi haline getirmek istiyoruz. Bu amaçla 100 milyon liralık bir Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurulması için çalışmalara başladık. İnşallah bu fonun imzalarını da yakın zamanda birlikte atacağız. Ulaşım, haberleşme, nesnelerin interneti, finans, siber güvenlik, robotik ve otomasyon gibi alanlardaki projeleri bu fonla birlikte değerlendirmek istiyoruz."

"YILDA 2 BİN KİŞİYE UYGULAMALI EĞİTİMLER VERİLECEK"

Bakan Varank, temeli atılan Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi'nin bu açıdan kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"16 milyon liralık bu projenin 10 milyon lirası Kalkınma Ajansımızca finanse edilecek. Bu merkezin hayata geçmesiyle, sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı iş gücünü yetiştirmek üzere yılda 2 bin kişiye uygulamalı eğitimler verilecek, üniversite-sanayi iş birliği projeleri hayata geçecek, çevre OSB'leri de dahil ettiğimizde 3 bine yakın firmanın yenilikçi ürün geliştirme kapasitesi artacak, yalın üretim ve verimlilik konularında firmalara danışmanlık desteği verilecek, Ar-Ge yapmak isteyen işletmeler, merkezin sahip olduğu tasarım ve ileri mühendislik programlarından yararlanabilecek, firmalar ayrıca bu merkezin prototipleme, imalat, test ve ölçüm imkanlarından da faydalanabilecek. Böylece hem beşeri sermayenin hem de çevre OSB'lerdeki firmaların yetkinlikleri çeşitlenerek gelişecek. İş bulmak kolaylaşacak ve sanayici nitelikli eleman ihtiyacını daha hızlı bir şekilde karşılayabilecek."

351 FİRMAYA GÜVENLİ ÜRETİM BELGESİ

Asla rehavete kapılmamak gerektiğini anlatan Varank, "Biz tam da bu noktada, sanayide ve hizmetler sektöründe ürün güvenliğini artırmak adına önemli bir adım attık. Türk Standardları Enstitüsü, üretim ve hizmetler sektörüne yönelik kılavuzlar hazırladı. Kılavuzlarda yer alan tedbirleri uygulayan firmalara, COVID-19 Güvenli Üretim Kalite Belgesi ve Güvenli Hizmet Kalite Belgesi veriyoruz. Şimdiye kadar 351 firma Güvenli Üretim Belgesi alırken, hizmetler sektöründe 34 firmaya Güvenli Hizmet Belgesi verdik." ifadelerini kullandı.

İLK HARÇ ATILDI

Daha sonra Bakan Varank, Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler,  İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay ve diğer protokol üyeleriyle İMES OSB'de kurulacak merkezin temeline ilk harcı attı.5-157.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.