Beyin kanamasına karşı önleminizi alın

Beyin kanamasına karşı önleminizi alın

Farklı nedenlerden kaynaklanabilen beyin kanamalarında; kafa travması, anevrizma, yüksek tansiyon en sık karşılaşılan durumların başında geliyor.

 Yaşanabilecek kazalara karşı gerekli önlemleri almak, tansiyonu kontrol altında tutmak, ağır sporlardan uzak durmak, sigarayı bırakmak hatta kabızlığı önleyecek tedaviler bile beyin kanamalarına karşı alınacak önlemler arasında bulunuyor. Memorial Şişli Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Nezih Özkan, beyin kanaması ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Beyin kanamalarının birçoğu gerekli tedbirlerin alınmasıyla önlenebilmektedir.
-Kazalara karşı tedbir alınmalıdır. Otomobil kullanırken emniyet kemeri takılması, kurallara uyulması, motosiklet sürücülerin koruyucu ekipmanları kullanması, iş kazalarında gerekli önlemlerin ve ekipmanların kullanılması önemlidir.
-Yüksek tansiyon ve diyabetli hastaların sürekli kontrol altında tutulması ve gerekli ilaçları eksiksiz kullanılmalıdır.
-Kafa içi basıncı artıracak ağır sporlardan uzak durulması gereklidir. Yüzme ve yürüyüş ideal sporlar arasındadır. Ancak bu sporları yaparken bile ani gelişen baş ağrılarında spora hemen ara verilmelidir.
-Kabızlık esnasında ıkınmak kafa içi basıncını artırabilir. Bu nedenle sadece ağır sporlar değil kronik kabızlık sorunu yaşayanların bu konuda tedavi almaları gereklidir.
-Özellikle ailesinde beyin kanaması geçiren kişiler yaşamlarında bir kez bile olsa görüntüleme yöntemleriyle beyinlerini kontrol ettirmelidir.
-Anevrizma ve damar yumakları gibi beyin damar hastalıklarının belirlenmesi durumunda kanama meydana gelmeden gerekli tedavilerin planlanması ölüm ve ciddi sakatlıkları önleme açısından önemlidir.
-Sigara ve alkol kullanımı, beyin kanaması ihtimalini yükseltebildiği için kullanılmamalıdır.
Kan sulandırıcı ve doğum kontrol ilaçlarının da beyin kanaması riskini artırabildiği unutulmamalıdır. Bu tür ilaçlar alırken doktorun tavsiyesine göre hareket edilmelidir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.