Benzin ve motorine yeni zam geliyor

Benzin ve motorine yeni zam geliyor

EPDK'nın müdahalesiyle 21 Haziran'da ertelenen zam, 24 Haziran Pazartesi gecesi yürürlüğe girecek.

21 Haziran'da beklenen ancak EPDK'nın müdahalesiyle ertelenen benzin ve motorin zammı, 24 Haziran Pazartesi gününü Salı'ya bağlayan gece daha yüksek oranlarla yürürlüğe girecek. Sektör kaynaklarına göre, tekrar bir erteleme olmazsa, 24 Haziran Pazartesi gecesi benzin fiyatı litre başına 2 lira 1 kuruş, motorin fiyatı ise 1 lira 69 kuruş artacak. 21 Haziran için planlanan zamda, benzin litre fiyatı 1 lira 64 kuruş, motorin litre fiyatı ise 1 lira 63 kuruş artacaktı. Ancak ertelenen zam, daha yüksek oranlarla uygulanacak.

LİTRE BAŞINA 36 KURUŞ
Sektör temsilcileri, EPDK'nın iki gün önceki erteleme kararının zammın büyümesine neden olduğunu belirtti. Bu durum, vatandaşların benzinde litre başına 36 kuruş, motorinde ise 6 kuruş daha fazla ödeme yapmasına yol açacak. Günlük ortalama 12 milyon litre benzin ve 62 milyon litre motorin satışı göz önünde bulundurulduğunda, bu artış nedeniyle vatandaşlar günde 4,3 milyon TL benzine, 720 bin TL ise motorine fazladan ödeme yapacak. Akaryakıt fiyatları, dolar kuru ve uluslararası benzin fiyatlarının ortalaması alınarak otomatik olarak hesaplanıyor, ancak bazı dönemlerde EPDK fiili müdahale ile zamları erteleyebiliyor.


YENİ FİYATLAR NASIL OLACAK?

Zamla birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak:

İstanbul'da 42,31 TL
Ankara'da 43,29 TL
İzmir'de 43,55 TL
Motorinin litre fiyatı ise yaklaşık olarak:

İstanbul'da 42,36 TL
Ankara'da 43,37 TL
İzmir'de 43,76 TL olacak.
Fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösterebilir.

3 TEMMUZDA ÖTV ZAMMI GELECEK
Son yıllarda kur ve vergi artışlarıyla hızla yükselen akaryakıt fiyatlarına Temmuz ayı başında bir zam daha gelecek. 16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıttaki maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5'er TL artırılmış ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması düzenlenmişti. 2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı yüzde 17,87 oldu. 3 Temmuz'da TÜİK'in açıklayacağı Haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da belli olacak. Eğer ÜFE artışı yüzde 21,82 olarak gerçekleşirse, maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde 1,93 TL artacak. Buna KDV de eklendiğinde, vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde 2,32 TL olacak. Şu an maktu ÖTV tutarları bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde ise 8,86 TL seviyesinde bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.