Ben anneyim. Önce onların  mutluluklarını isterim

Ben anneyim. Önce onların mutluluklarını isterim

Oğulları İngiltere’ye temelli giden Ümmühan Olgun, Bulgaristan vatandaşı. AB’den ayrılma kararı alan ülkeye vizesiz girmek için bir yıl süresi olan Olgun, “Ben de gidebilirim” diye konuştu. Oğullarının gidişine dair, “Anneyim… Önce mutluluklarını isterim”

Yurtdışına büyük oğlu Levent ile küçük oğlu İlhan’ı aynı anda gönderen anne Ümmühan Olgun, bir fabrikada emekçi. 1974, Bulgaristan doğumlu.  Ailesi, kendisi 16 yaşında iken Türkiye’ye göç etmiş. 1990 yılında önce Eskişehir, ardından İzmir’de kısa süreli ikamet etmelerin ardından Gebze’de ki yakınlarından sebep, Gebze’ye gelip yerleşmişler. Kozmopolit bir görünüme sahip ve ama mahalle, ama bölge olarak kimi il ve yörelerde de mahalle tanımlaması yapılan Gebze’de soydaş yoğun mahallelerimizden Arapçeşme’ye yerleşmişler.

FİKİR ÇATIŞMASI YAŞANMAMIŞ

Bir mesai çıkışı gazetemize konuk ettiğimiz Olgun, oğullarının İngiltere’ye gitme kararına şapka çıkartmış. Ola ki karşı koysa idi, 18 yaşından büyük reşit haldeki oğulları muhtemelen yine gidecekti ama anne ile her iki oğlu arasında bu konuda bir fikir ayrılığı ve çatışması yaşanmamış. Hatta ötesi de var:

BİR YIL DAHA SÜREM VAR

 

“Bulgaristan vatandaşı da olmamdan sebep, halen bir Avrupa Birliği ülkesi olan İngiltere’ye vizesiz gidebilirim. Önümde karar vermek için bir sene var. Çünkü malum İngiltere, halk oylaması ile Avrupa Birliği’nden çıktı. Bir sene sonra da İngiltere’ye girişlerde vize şartı aranacak. Açıkçası kararsızım. Gidebilirim de, gitmeyebilirim de.”

EVDEN İŞE. İŞTEN EVE

Ümmühan Olgun’u yurt dışına gitmeyi düşündüren etkenler arasında memleketin ekonomik şartları yok. Pek çok kimsenin şikâyetçi olduğu örneğin baskılar da Olgun’u rahatsız eden etkenler arasında değil. Eşinden ayrıldıktan sonra çocuklarının eğitimini sağlıklı şekilde tamamlaması için yıllarca çabalamış, didinmiş. Oğulları da büyüyünce ev ekonomisine katkıda bulunmaya çalışmış. Herhangi bir siyasi parti, Gebze’deki iki Balkan Türkleri derneği de dâhil olmak üzere sivil toplum örgütü üyeliği yok. Hayatını eviyle işi arasında mekik dokuyarak geçiriyor.

ÖNCE YÖNETENLERİN SORUNU

“Ülkemizde gençlerin yurt dışında yaşama isteği, hevesi bir ülke meselesi olarak değerlendirdiğimizde gerçekten üzücü. Ancak bu gibi isteklerin önüne geçmek önce ülkeyi yönetenlerin düşünmesi gereken bir mevzuu. Ben anneyim ve öncelikle çocuklarımın mutluluğunu isterim.

YÜREKLERİNİN GÖTÜRDÜĞÜ YERE GİTSİNLER

Onlar, gittikleri yerde mutlu olacaklarsa klasik bir roman deyimiyle, yüreklerinin götürdüğü yere gitsinler. Yine bir anne olarak Bulgaristan vatandaşlığının getirdiği, gerçi son bir senesi kalan İngiltere’ye serbest girişim ve dolaşım hakkımla istediğim zaman yanlarına gidebilirim. Onlar da istedikleri zaman gidip gelebilirler.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.