Belediyelerin tek gerçeği: BAŞARISIZLIK (3)

Belediyelerin tek gerçeği: BAŞARISIZLIK (3)

 

 

Kentin batıda en az hizmet alan ilçelerinden biri olan Derince’de, İkinci Ali Haydar Bulut dönemi yaşanıyor.

Derince, yaşam alanları en dar olan ilçelerimizden biridir. 60 Evler’deki Harikalar Sahili dışında bir cazibe merkezi yok. Önceki dönemde Ankara’daki Kuğulu Park’a benzetilerek yeni bir cazibe merkezi haline getirilmek istenen Çenesuyu Parkı’nda bu dönem yapılan yeni düzenlemeler, oradaki hareketliliği sönükleştirdi.

Ve, batı yakasının diğer belediyeleri…

Körfez Belediyesi’nin bu dönem seçilen Belediye Başkanı, halka 44 proje üzerinden vaatte bulundu. Ses getirecek bir proje henüz hayata geçirilmiş değil.

Ülke gündemine yaşamsal ihtiyaçları karşılanmayan ilçe olarak giren Dilovası’ndan söz etme zamanı.

Hava ve çevre kirliliği yüksek düzeyde olan bu ilçemiz, kanser vakaları ile de anılıyordu ki, bu kez kimyasal depolama tankları yerleşim yerlerinin içine kadar sokuldu. Yani, el birliğiyle yaşamın yok edilmek istendiği ilçe görüntüsü oturmuş oldu.

Darıca’ya gelince. İkinci kez seçilmeyi başaran başkan oldukça az sayıda mega proje bulunan vaatler vermişti. Yaşamsal alanlara dönük projeleri öne çıkaran başkan, seçim çalışmaları nedeniyle, az sayıdaki bu vaatlerin büyük bir kısmını hayata geçiremedi.

Çayırova’nın başında, henüz daha adayken bile hakkındaki skandal iddialarla anılan bir başkan var. Diplomasının sahte olduğu öne sürüldü ve başka iddialar. Göreve geldikten sonra kapattırdığı gazete, en çok tepki gördüğü olay oldu. Ses getirecek bir proje gerçekleştiremeyen başkan, vaatlerine odaklanamayan belediye başkanları sıralamasına girmeyi başardı.

Sıra, karşı yakanın belediyelerinde …

Cazip ilçelerden biri olan ancak ekonomik ve sosyal yaşamı açısından bir türlü istenen sıçramayı yapamayan Karamürsel’de, daha önce DP’nin başkanı olan isim bu kez AKP logosuyla kazanıp görevini sürdürüyor. Ses getirici önemli vaatleri yok bu başkanın, gününü popülist siyasi çıkışlarla sürdürmeyi tercih ediyor.

Yani, karşı yakanın haylaz çocuğu kimliği daha etkileyiciliğini sürdürüyor…

Bir karşı yaka belediyesi de Gölcük…

Başkanı, üçüncü dönemdir görev üstleniyor. Marmara Depremi sonrasında kentin yapılaşmasına verdiği öncelikle olumlu puanlar aldı, şimdilerde ise kentsel dönüşüm üzerinden yürümeye çalışıyor. Ancak, ağırlıklı olarak sosyal sorumluluk projeleri konusundaki vaatlerde elle tutulur bir gelişme kaydedilemedi.

Belediyelerin, kısa başlıklar halindeki değerlendirmelerden yola çıkarak görülebilen gerçeklikleri bunlar.

Siyasete, çıtayı yükselterek devam etmek isteyen AKP kadroları, vizyonsuzluk dolayısıyla kent halkını modern bir şehirde ihtiyaçları karşılanan insanlar gibi yaşatmak yerine, kasaba alışkanlıklarının sürdürüldüğü feodal yaşam tarzını hakim kılan anlayışlara mahkum etmeye çalışıyor.

Bunun nedeni, AKP’nin YENİ TÜRKİYESİ’nin çağlar öncesini özendiren yeni yaşam ve toplum biçimi özlemidir.

Emek eksenli bu kentte çağdaşlık ölçeğindeki refleksler ne kadar zayıfladı gibi görünse de, halkın gerçekliği çok başka. Belediyelerin gerçeklikleri ise sanal olmaktan öteye gitmiyor, gidemiyor ve daha uzun süre de gidemeyecek gibi görünüyor.

 

 

Bu yazı toplam 81 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi