Belediyelerin tek gerçeği: BAŞARISIZLIK

Belediyelerin tek gerçeği: BAŞARISIZLIK

 

 

Emek eksenli bir kenttir Kocaeli. Yerel yöneticileri, istedikleri kadar bütçe ve devasa olanaklara sahiptir. Arkalarında ise hiçbir dönemin yerel yöneticisine nasip olmayan oranda siyasi destek vardır.

17-25 Aralık ‘rüşvet ve yolsuzluk operasyonları’ ardından yapılan ilk seçimde, seçmenin önemli bir kısmı AKP hegemonyasının dağılabileceğini düşünüyordu.

Ama, düşünülen olmadı, Büyükşehir ve 12 ilçe belediyesi halen AKP’nin elinde. …

Seçimler sonrası cemaat ile ters düşen AKP, rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarının ardından tabanını konsolide etmeyi başardı ve kenetlenme sağladı.

Buna bağlı olarak, yerel seçimlerde “Yeni bir kurtuluş mücadelesi” mesajı üzerinden yürüyen o piyasacı-gerici-işbirlikçi kadrolar, genel seçim havasında gidilen sandıktan yine kazan(dırıl)arak çıktı.

Çünkü, oylar yerel seçim bile olsa adaylara değil, partiye verildi. Ama, yine de gerçek olan başarısızlıklarıdır…

Tam bu noktaya gelmişken, AKP’nin, bu dönem yerel yönetimlerdeki 2. yılı üzerine bir değerlendirme yapma gereği hissediyorum.

Yani, gelelim belediye başkanlarının karnesine…

Önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi…

Büyükşehir Belediyesi’nin 2004’ten beri AKP’li Başkan ve kadroların elinde. 12 yıl boyunca sözünü ettikleri hizmet ve projelerin yüzde 50’sini hayata geçiremediler. Bu yüzden başarısızdırlar, sınıfta kalmışlardır.

Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kente söz verdiği ciddi mega projelerden hiçbirini yerine getiremedi, ama 3. dönem seçimini de genel havanın etkisiyle aldı. 2014 seçimlerinde, mega projelerden biri olan tramvayın lokomotifini kente getirerek uzun süre teşhirini sağladı. Şimdilerde, o tramvayın yol alacağı güzergah için adım atıyor. Projenin başlayacak olması yüzünden eğlence yerlerini işleten çok sayıda esnaf mağdur oluyor, ama ona çözüm üretemiyor.

Monoray, Sekaray, Teleferik gibi vaatler de ‘’gerçekleştirilemeyen vaatler’’ hanesine yazıldı bir kere…

Şimdilerde, önce raylı sistem sonra metro diyerek yeni bir algı yaratılmaya çalışılıyor.

Körfez’den başlayıp Derince, İzmit, Kartepe Cengiz Topel Havaalanı güzergâhında çalışması planlanan metro hattı olacakmış. Bu projeyle ilk adımın da gelecek yıl başında atılabileceği bizzat başkanın ağzından çıktı.

Başarısızlığa bir çentik daha mı atılacak ?

Bekleyip göreceğiz…

Başkan Karaosmanoğlu, Kocaeli Kültür ve Eğlence Fuarı alanının önemli cazibe merkezlerinden biri olacağını da söylemişti.

Fuar alanı için hazırlanan dönüşüm projeleri şimdilik rafa kalkmış gibi. Fuar’daki dönüşüm tersi yönde ilerledi.

Kısacası, koskoca bir başarısızlık…

Gebze Belediyesi’ne gelince…

Bu belediyede de, durum Büyükşehir’dekinden pek farklı değil.

Belediye Başkanı Adnan Köşker, 30 Mart yerel seçimlerinin en iddialı isimlerinden biriydi. Gebze’de halkının karşısına ikinci kez çıkan Köşker 52 ayrı vaatte bulundu. Çoğunluğu bakanlıklar ve Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan vaatler. Şu ana kadar hayata geçirilmiş önemli bir mega proje de görülmüyor. İl olma meselesi ise Köşker’in gündemine bile girmedi.

 

 

(Sürecek) 

Bu yazı toplam 83 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi