Belediye çadır kurarsa hareket ivme kazanacaktır

Belediye çadır kurarsa hareket ivme kazanacaktır

GSB Sözcüsü ve Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir erzak desteğinin yanı sıra belediyelerin grev ve direnişteki için çadırda kurmasının yasal olduğunu belirtip, “Bunu sağlayabilirsek Türkiye’de sendikal hareket ivme kazanacaktır” dedi

Gebze’deki grev ve direnişlerde belediyelerin grevci ve direnişçi işçilre erzak desteğinde bulunup bulunmaması gerektiği yerel seçim öncesi propaganda sürecinde de konu olmuş, Millet İttifakıCHP Gebze Belediye Başkan adayı Avukat Recep Dursun’un vaat programları arasında yer edinmişti. Konuyu Gebze Sendikalar Birliği Sözcüsü ve Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir’e de sorduk.

HEPSİ LEGAL

İşçilerin sendikal örgütlülük hakkının uygulanmamasına karşın Anayasa ve yasalar güvencesinde olduğunu, buna dair Türkiye’nin de imzaladığı uluslararası sözleşmeler olduğunu kaydeden Akdemir, “Gerek sendikal örgütlenme sonrası işten çıkartmalar veya pandemi sürecinde yine sendikal örgütlülük sonrası ücretsiz izne aylarca çıkartılan emekçilerin direnişlerinin legal olduğunu kaydeden Akdemir şöyle devam etti:

YURTTAŞLIK GÖREVİNİ

YERİNE GETİRDİĞİNE GÖRE

“Bu kentte yaşayan emekçi genel ve yerel seçimlerde tercihini ortaya koyuyor. Belediye başkanını, muhtarını seçiyor. Aynı vatandaştan mahallesindeki camii, çocuğunun gittiği okul için ekonomik destek isteniyor. 15 Temmuz vakası yaşanıyor, ‘Sokağa çık’ denilen vatandaş sokağa çıkıyor. Tüm bunları yapıp yurttaşlık görevini yerine getiren emekçi hak ve menfaatlerini korumak veya arttırmak için bir gerekçeyle direniş veya greve çıktığında belediyeden şahsının ve ailesinin gıda başta olmak üzere kimi ihtiyaçlarını talep etmesi veya belediyenin bunu karşılaması kadar doğal bir durum olamaz.

İNSANİ GÖREVDİR

 Üstelik bu destek grev, direniş ayrımı gözetmeksizin yapılmalı. Direnişler kamuoyu tarafından da desteklenmektedir, zaten kamuoyu bir meseleye hak vermezse asla desteklemez. Kamuoyunun desteklediği legal, o direnişte yer alanların temel ihtiyaçlarını karşılamak ise belediyecilik bir tarafa, insani görevdir.

SORGUYA AÇIK

BELEDİYECİLİKTİR

Öte yandan en basit miting için bile seyyar tuvalet kurulup insanların bir ihtiyacı karşılanırken grev ve direnişteki insanların tuvalet ihtiyacının giderilmesi için o hizmeti dahi yerine getirmeyen belediyecilik sorguya açık belediyeciliktir. Emekçinin eylemi direniş dahi olsa devlet tarafından legal olduğu bilinmektedir ve göz yumulmaktadır.

PARTİ FARKI

GÖZETMEKSİZİN

cadiiir.jpg

Demek ki o şekilde inisiyatif kullanılan bir eylemde insanların olumsuz hava şartlarından bile korunmasının belediyece üstlenilmesi yerinde olacaktır. Gıda paketi desteğinin yanı sıra belediye nasıl iftar, deprem çadırı kuruyorsa grev ve direniş yerlerine de çadır kurmalıdır. Parti fark etmeksizin yerel belediyecilikte belediyenin çadır kurması ve sahiplenmesi Türkiye sendikal hareketine çok ivme kazandıracaktır. Belediyeye de prestij kazandıracaktır.”

HALBUKİ GEBELİKLERİ DE YOK

Beklentinin bu olmasına karşın gerçeğin, tablonun farklı olduğunu kaydeden Akdemir, “Belediyelerden muaf durumda olan ve belediyeye vergi de ödemeyen OSB’lerin bilindiği üzere, kente çok ciddi faydası yok. Yani bölgemizdeki belediyelerin sermayedarlara karşı gebeliği de yok veya olmadığını sanıyoruz. Zaman zaman okul yaptırdıklarını falan görüyoruz ama ağırlıklı kamusal rüşvet, vergi mahsuplaşma olabiliyor. Yine de iyi niyetli olanları tenzih etmek lazım. Bu zeminden esasla da buralardaki eylemlikler belediyeler tarafından desteklenmelidir” dedi.

EYLEM VARSA MAĞDURİYET VARDIR

Eylemin olduğu yerde mağduriyet olduğuna dikkat çeken Akdemir, “Grev ve direnişteki emekçiler ile geçindirmekle yükümlü oldukları ailelerinin temel ihtiyaçları için sendikalar ve işçiler arasında çok ciddi dayanışma oluyor. Nasıl ramazan erzakı ile ihtiyaç sahibine gidiliyorsa grev ve direnişte olanlara da aynı desteğin gitmesi kadar doğal durum yok. Bu kentin insanı, bu kentte yaşıyor. Harcıyor. Hayatını idame ettiriyor, seçimine katılıyorsa belediyeler bu desteği vermekle yükümlü” diye konuştu.

GEBZE BELEDİYESİ’NİN BASKISINI

BÜYÜKŞEHİR İLE KIRDIK

 

Geçmişte yaşadıkları üzerinden de bir örnek veren Eyüp Akdemir, Bericap’ta direnişte oldukları 2009 yılının yaz aylarında, Adnan Köşker’in Gebze Belediye Başkanlığı döneminde Bericap’ın karşısındaki otoparkı kullandıkları gerekçesiyle belediye tarafından uyarıldıklarını belirtip, “Ancak dönemin KBB Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun danışmanları arasında yer alan bir sendikacı arkadaşımızın devreye girmesiyle o baskıyı üzerimizden kaldırdık. Olumlu örnekleri de hatırlatmakta fayda var” dedi.

eyup-akdemir-2222.jpg

ÇOK YAMAN ÇELİŞKİLER:  Akdemir sözlerine ilaveten şunları söyledi: “Kentin insanlarının yerel yöneticileri belirlediği ortamda, sendikal tercihten ötürü zorda kalındığında iktidarda olan siyasetin o kent insanının yanında olmadığını çok açık gördük. Ve hiç utanmadan, haya etmeden tekrar yeni bir seçim döneminde insanların karşısına çok rahatlıkla çıkabilmelerinin pişkinliğini de anlayabilmiş değilim. Bu tavırlarına rağmen üstelik emekçi kentinde aynı veya aynı zihniyetten olanın yeniden seçilmeleri de ayrı muamma. Bu da gerek genel gerek yerel idarelerin grev ve direnişlere kayıtsızlığının en önemli faktörlerinden bir tanesi.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.