Bedel ödemedik ama  insandık. Etkilendik

Bedel ödemedik ama insandık. Etkilendik

"Ailemde bedel ödeyen olmadı. Fakat ülkede yaşanan bir sorun olduğu için maddi, manevi olumsuzluklarından herkes gibi ailemde etkilendi. Sonuçta kast edilen, insan."

 Tanık olduğunuz, duyduğunuz… 1960, 1980, 28 Şubat  darbelerinde aileniz, sülaleniz, çok yakın çevrenizden bedel ödeyen oldu mu?

-         

-        Ailemde bedel ödeyen olmadı. Fakat ülkede yaşanan bir sorun olduğu için maddi, manevi olumsuzluklarından herkes gibi ailemde etkilendi. Sonuçta kast edilen, insan.

RAKAMLAR VEHAMETİ GÖSTERİYOR

 

 

-        12 Eylül’e dair okuduklarınız, duyduklarınız, izledikleriniz üzerinden izlenimleriniz?

-         

-        Süleyman Demirel’in başbakan olduğu hükumet görevden alındı, Türkiye Büyük Millet Meclisi lağvedildi, 1970 sonrasında değiştirilen 1961 Anayasası uygulamadan kaldırıldı ve Türkiye siyasetinin yeniden tasarlandığı bir askeri dönem başladı. Bu dönem yaklaşık dokuz yıl sürdü. 12 Eylül 1980 ardından partiler lağvedildi, parti liderleri önce askeri üslerde gözetim altında tutuldu, ardından yargılandı. Sağ ve sol görüşlü binlerce kişi tutuklandı. Kayıtlara göre 7 bin kişi için idam cezası istendi. 650 bin kişi gözaltına alındı, 1 milyon 683 bin kişi fişlendi, 50 kişi idam edildi, 171 kişi işkenceden öldü. Çok büyük karışıklıklar ve korkunç günler geçirildiği yaşananlardan ve süreçten çok net bir şekilde anlaşılıyor.

EVLERDEN ÇIKAMAMIŞLAR

 

-        Anne babanızın siyaseti neydi? Onlardan hiç 1980 veya 1960 hikayesi veya değerlendirmesi duydunuz mu? Nedir?

 

-        Ailem ülkücü yani sağ görüşlü ve o dönemlerde sokaklarda sağ sol çatışmalarının yoğun olarak yaşandığı, evlerden dahi çıkılamayan günler olduğunu anlatıyorlar. Askerlerin sokaklarda olduğu, işe gidiş gelişlerde arandıklarını ve mahallede bir kahvehanenin tarandığını burada çok sayıda kişinin öldüğünü anlatıyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.