Bayramınız zehir olmasın!

Bayramınız zehir olmasın!

  Darıca Farabi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ayhan Aktaş, bayramda tüketilecek gıdalar hakkında uyarıda bulundu.Aktaş, Ramazan Ayı boyunca...

 

 

Darıca Farabi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ayhan Aktaş, bayramda tüketilecek gıdalar hakkında uyarıda bulundu.

Aktaş, Ramazan Ayı boyunca tutulan oruç nedeniyle, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve  önümüzdeki günlerde karşılayacağımız ‘’Şeker Bayramı’’nda sağlık açısından  dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

BAYRAMLA YENİ DÖNEM

Ayhan Aktaş şu görüşlere yer verdi, tatlılar ve atıştırmalıklar ağırlık kazanımına ve metabolizmada çeşitli değişikliklere yol açtı. İki öğünle beslenmeye uyum sağlayan metabolizmayı, eski alışkanlıklardan kurtarmak ve sağlıklı beslenmeye yöneltmek için bayramla birlikte yeni bir dönem başlıyor.

Elbette geleneklerimizde bayramda gelen misafirlere meyveler ya da dondurmalı, sütlü hafif tatlılar gibi sağlıklı besinler sunmak gibi bir adetimiz yok. ''Ramazan Bayramı'' bizim misafirperverliğimizin bir göstergesi olarak “Şeker Bayramı” olarak ta anılır olmuş. Adı üstünde “Şeker Bayramı”. Gün içindeki her bayram ziyaretinde, hemen hemen her ortamda, bolca şeker, çikolata ve şıralı-şerbetli tatlılar en çok da  baklava bulunacak. Yine bolca kalori alınacak ve ramazanla değişen alışkanlıklar sağlıksız tercihlerle değişime devam edecek. Bundan en az etkilenmek için yapabileceğiniz çok basit uygulamalar var.”

BAYRAM KAHVALTISI

Dikkat edilmesi gereken ilk noktanın bayram kahvaltısı olduğunu ifade eden Ayhan Aktaş şunları ifade etti, “Peynir, zeytin, domates, salatalık ve meyvelerden oluşan, yumurta ile taçlandıracağımız bir sofra aile kahvaltımız için oldukça iyi bir tercih olacaktır.

 Kahvaltının ardından misafirlerimiz gelmeye başladıkça,  bu bayramda onlar için bir değişiklik yaparak ikramlarımızı  çikolata, şeker gibi besinlerin yanında fındık, ceviz, kuru kayısı,kuru üzüm, kuru incir, yaban mersini gibi besinlerle zenginleştirebiliriz.   Böylelikle, konuklarınızın kan şekerlerini düzenlemelerine yardımcı olurken sağlıklı bir ara öğün tüketmelerini sağlayabiliriz.

SIVI ALIMI ÖNEMLİ

 

Ramazanın metabolizmaya en önemli etkilerinden biri de sıvı alımının azalmasıdır. Vücudun sıvı tüketimini normal temposuna dönebilmesi için bolca sıvı tüketimi gerekmektedir. Her yediğiniz öğünün ardından bir bardak su içerseniz, vücudun sıvı dengesini en sağlıklı bir biçimde normale döndürebilirsiniz. “

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.