Baştemsilci Kaya: Karın tokluğuna çalışıyoruz

Baştemsilci Kaya: Karın tokluğuna çalışıyoruz

Baldur Baştemsilcisi Erkan Kaya: Zam yok. Herhangi bir sosyal hakkımız yok. Geliyoruz, gidiyoruz. Sadece karın tokluğuna çalışıyoruz.

43 yaşındaki Baştemsilci Erkan Kaya; işçilikte 27 seneyi geride bıraktı. 4 yıldır Baldur’da çalışıyor. Evli, Çayırova’nın Özgürlük Mahallesi’nde oturuyor. Kaya şunları kaydetti:

HER SENE FARKLI GEREKÇELER

“Ücretlerimiz çok düşük. Çalışanların herhangi bir hakkı hukuku yok. 4 yıllık çalışan olarak aldığım maaş 2 bin 560 lira. Bizden sonra giren arkadaşlarda asgari ücretle çalışıyor. Her sene farklı gerekçeler öne sürüyorlar: Yok, ‘Zarar ediyoruz.’ Yok, ‘Hurdamız çok.’

Zam yok. Herhangi bir sosyal hakkımız yok. Geliyoruz, gidiyoruz. Sadece karın tokluğuna çalışıyoruz.

Sendikal örgütlenmeye dair daha önce zaten burada bir süreç vardı. Birleşik Metal-İş Sendikası mahkemeyi kazandıktan sonra örgütlenmeye başladık. Sendikanın yetkisi geldikten sonra içerideki 80 arkadaşımızla birlikte gelip üye olduk.

YENİ ELEMANLAR GELDİ

VE BANA İFTİRA ATILDI

 

baldur-11.jpg

Toplu sözleşme süreci başladı ve yedinci ayın biri itibariyle taslağı verdik. İşveren hiçbir şekilde yanaşmadı. Bizde en son görüşmeler sonrası işçi arkadaşlarla beraber karar aldık. İşverene tepki göstermek için 20-25 gün mesaiye kalmadık. Ardından işveren yeni elemanlar almaya başladı. Ve ardından iftiralar geldi. Bir tanesi de geldi, ‘Bizi tehdit ediyor’ bilmem ne. Ardından çıkartmaya başladılar.

YÖNETİM, ‘GELİRSE TÜRK

METAL GELSİN’ DEDİ

Daha önceki süreçte de zaten insanları Türk Metal’e üye yapıyordu. ‘Başka sendika istemiyorum, gelirse bu gelsin’ diyordu. Sendikal örgütlenme çalışması yaparken onun da mücadelesini verdik. Türk Metal’den Birleşik Metal-İş’e geldik, burada örgütledik.

Ben burada baştemsilci idim. Benimle birlikte üç temsilci arkadaşımı ve bir işçi arkadaşımı kapının önüne koydu. 34 gündür burada direnişteyiz.

DİSK’İN GEÇMİŞİNİ VE

GELENEĞİNİ BİLİYORUZ

Şu andaki sendikaların içinde Birleşik Metal-İş en iyi sendikalardan biri. Sonuçta DİSK ve bir geleneğe sahip. DİSK’in geçmişini de biliyoruz. O anlamda tercihimiz o bilinç içinde olmuştur.

Farklı bir iş kolunda olup farklı bir sendika tercih etmek durumunda kalsak yine DİSK’i seçecektik.

MONTAJI İSPANYA’DA YAPTIRIYORLAR

Fikir birliğiyle bu aşamaya geldik. Arkadaşlarımız şu anda eylemine devam ediyorlar. Aşağı yukarı iki aydır burada kimse mesaiye kalmıyor. Yemekte çayda ziyaretimize gidip geliyorlar.

Üretim son bir ay içinde yüzde 10’lara kadar düştü. Artık işveren montajı burada kendisi yapmıyor. Kat halinde çıkan ürünü direk İspanya’ya gönderip orada montajlamaya çalışıyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum