Başkan Karabacak, ‘Ustalık’ dönemine hazırlanıyor

Başkan Karabacak, ‘Ustalık’ dönemine hazırlanıyor

  Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, üçüncü döneme iddialı hazırlanıyor. Görev süresi içindeki 9,5 yılda Darıca’da çok önemli...

 

 

Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, üçüncü döneme iddialı hazırlanıyor. Görev süresi içindeki 9,5 yılda Darıca’da çok önemli değişikliklere imza attıklarını kaydeden Başkan Karabacak, “2 dönem içinde elde ettiğimiz projeler ve birikimle Darıca vizyonunun gelişmesi için daha büyük projeler yapmaya hazırız” diye konuştu.

Darıca’ya hizmet etmenin kendisini heyecanlandırdığını ve mutluluk duyduğunu söyleyen Başkan Karabacak, “Herkesin belediye başkanı oldum, kesinlikle siyasi olarak davranmadım, davranmayacağım” dedi. Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak ile, Darıca’nın dününü, bugününü ve yarınını konuştuk.

LEVENT ALTUN

 

 

  • 9,5 yıldır görevdesiniz. İlk göreve geldiğinizde nasıl bir Darıca bulmuştunuz?
  • O günün Darıca’sı ile bugünün Darıca’sı arasında dağlar kadar fark var. İstasyon Caddesi’nde kaldırım bile yoktu. 85 bin nüfuslu büyük bir köy görünümünde beldeydik.

 

  • Sonra?

 

  • Biz göreve gelince çok büyük projelere ve değişikliklere imza attık. Sahil çalışmalarından altyapı çalışmalarına, sosyal kültürel ve sportif projelerden eğitim, sağlık ve yol çalışmalarına kadar Darıca’yı sokak sokak ve cadde cadde söküp baştan aşağı yaptık, yeniden inşa ettik, etmeye de devam ediyoruz.
  • Darıca’nın nüfusu şu anda ne kadar?
  • Şu anda 160 bin nüfus. Ancak nüfusu çok hızlı artan bir ilçe. Yılda 6-7 bin göç alıyoruz. Her yıl bir Mudurnu ilçesi kadar insan geliyor Darıca’ya. Nüfus arttıkça bütün ihtiyaçlar da ona göre katlanıyor. Ancak biz tüm bu ihtiyaçların karşılanmasına katkıda bulunuyoruz ve destek oluyoruz. Eğitim alanında örneğin yeni okulların açılması için öncülük ediyoruz, Bakanlığımız ile işbirliği içinde çalışıyoruz, altyapısını hazırlıyoruz, hayırseverler buluyoruz. 
  • Bunların dışında?
  • Halkımızın ihtiyaç duyduğu sosyal alanlar ve parklar yapıyoruz. Örneğin Sancaktepe bölgesi Darıca’nın nefes alacağı bir akciğer konumunda. Önümüzdeki dönem daha aktif hale getireceğiz ve kuracağımız sosyal mekanlarla halkımızın hizmetine sunacağız. Sancaktepe kayak pisti projesi, teleferik projesi, marina projesi ve balıkçı barınağı projesi bunlardan bazıları.
  • Darıca 2008’de ilçe olduğunda ne değişti?
  • 2008 yılında 45 belediyenin kapatılıp bölgemizde de 3 yeni ilçe olmasıyla Darıca bu hüviyete kavuştu. Darıca zaten 50 yıllık ilçe konumunda, yani her şeyimizle hazırdık. Kurum ve kuruluşların yerleşmesinde ve hizmet vermesinde bir sorun yaşanmadı. İhtiyaca cevap vermeyen kurumlar arasında şu anda emniyet müdürlüğü var, onun da yer tahsisi tamamlandı, ihale aşamasında. Önümüzdeki yıl hizmete girecek. Ayrıca yeni bir hükümet konağı yapılması için de yer bulma çalışması yapıyoruz.
  • Darıca’nın en önemli sorunu nedir size göre?
  • Darıca için giriş ve çıkışlar önemli bir sorundu. Darıca’ya sadece Bayramoğlu’ndan ve İstasyon’dan giriş vardı. Ancak yapmış olduğumuz dal-çık, köprü ve yol çalışmalarıyla bu sorunu tamamen çözmüş olacağız. Bayramoğlu köprüsünü duble yol olarak tamamladık. Ayrıca Osmangazi köprüsüne ek olarak, D-100 karayolundaki dal-çık projesi, İstasyon Sırasöğütler Mahallesi Okul Caddesi’ndeki geçiş projesi, Gebze ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin D-100 üzerinde yürüttüğü proje ile Darıca trafiği de yüzde 50 oranda rahatlayacak.
  • Kültür merkezi inşaatı ne aşamada?
  • Darıca belediyesi olarak bölgenin en büyük ihtiyaçlarından birisi de kültür merkeziydi. Darıca’da toplantı salonu bile yoktu. Kendi imkanlarımızla Darıca’nın merkezinde kültür merkezi yapıyoruz. Ocak ayı içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz.
  • Şehir Kapısı projeniz bazı kesimler tarafından eleştiriliyor?
  • Ben bu projeyi, şehrin mobilyaları olarak değerlendiriyorum. Avrupa ve gelişmiş ülkelerde bu şekildeki tarihi ve kültürel sembollere çok sık rastlarsınız. Sahildeki çift hilal ve şu anda yapmakta olduğumuz şehir giriş kapısı bir sanat eseridir. Bu projeyi eleştirenler acaba evlerine vitrin koyup süslemiyorlar mı? Sadece halının üstünde mi oturuyorlar? Şehirlerin mobilyaları da bunlardır.
  • Bu şekilde başka projeniz var mı peki?
  • Osmangazi Mahallesi’nde de saat kulesi yapacağız. O bölgede dev trafo var, onun yerine tarihi ve kültürel anlamı olan saat kulesini yapacağız ve çok güzel olacağını düşünüyorum.

 

  • Tamamladığınız projeler nelerdir?

 

6 dönüm alan üzerine inşa ettiğimiz Darıca Cumhuriyet Meydanı, 5 katlı ve 3 bin metrekarelik belediye hizmet binası, sahil projelerimiz, park ve sosyal alanlar, sosyal-kültürel ve sportif organizasyonlar gerçekleştirdik. Engelli vatandaşlarımıza kaliteli bir yaşam sunmak için Darıca Engelliler Merkezi’ni (DAREN) kurduk.  Her mahalleye Bilgi Evi açtık. 10 bine yakın öğrencimiz eğitim görüyor. 26 öğretmen ile 5 bin öğrenciye ücretsiz dershane hizmeti sunuyoruz. Bilgi evlerinde öğrencilerin yanı sıra vatandaşlara da çeşitli konularda eğitim ve bilgilendirme seminerleri veriliyor. 

Sosyal etkinlik kapsamında, Aşıklar Şöleni, Sünnet şöleni, Şehirler ve Kültürler Kaynaşması ki 27 derneğin katıldığı ve bir ay süren bu etkinliğe toplamda 250 bin kişi katıldı.

Spor alanında, 9 mahallede çok amaçlı semt sahaları yaptık, bu sahaların yanında yeşil alanlar oluşturduk ve çocuk oyun grupları koyduk. Bunların açılışlarını önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz. Yine ayrıca sporcu kamp eğitim tesislerini ve antrenman sahalarını, kondisyon merkezini tamamladık. Bunlardan bütün amatör ve profesyonel kulüplerimiz yararlanacaklar. 

 

  • Atletizm kökenli olduğunuz için spora yatkınlığınız da fazla…
  • Sadece atletizm değil yüzme, yelken ve birçok branşta Darıca Uluslar arası şampiyonalara ev sahipliği yapıyor. Örneğin bu sene Darıca 3. Yarı Maratonu’na ev sahipliği yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 14 ülkeden katılım olmuştu, bu yıl daha fazla katılım olacak, 6 bin kişi koşacak. Yine 57. Balkan Kros Şampiyonası’na ev sahipliği yaptık. 11 ülkeden 400’ün üzerinde sporcu katıldı.

Geçtiğimiz Haziran ayında 1 hafta boyunca Avrupa Gençler Açık Deniz Yüzme Şampiyonası organizasyonuna ev sahipliği yaptık. 21 ülkeden sporcular katıldı. Avrupa Yüzme Federasyonu teşekkür mektubu gönderdi. Hatta mektupta, “Eğer olimpiyatlar İstanbul’da yapılırsa, bu branş Darıca’da yapılacak” demişlerdi. Biz bu tür organizasyonlara hazırız ve üstesinden geliriz.

 

  • Yeni organizasyonlar var mı peki?
  • 2014 Dünya Pirat Yelken Şampiyonası’na ev sahipliği yapacağız. Bayramoğlu Yelken Kulübü ile birlikte Şişecam Tesisleri’ndeki şampiyona çok güzel olacak.

Önümüzdeki yıllarda ana hedeflerimden birisi, Darıca’da mutlaka Dünya Kros şampiyonasının yapılmasını sağlamak olacak.

 

  • Belediyenin spor kulübü ne durumda?
  • Darıca Belediyesi Eğitim Spor Kulübümüz büyük bir başarı kazanarak 1. Lige yükseldi. Önümüzdeki yıl hem Avrupa’da ülkemizi temsil edecek hem de 1. Ligde Fenerbahçe ve Galatasaray gibi kulüplerle yarışacak. 
  • Belediye başkanlığınız döneminde olmasını istediğiniz ancak gerçekleşmeyen bir proje var mı?
  • En büyük ideallerim arasında, Eskihisar ile Darıca arasında sahil bağlantısı kurmak var. Hatta Darıca İskele meydanından, Eskihisar Atabay otelinin bulunduğu kısma kadar. Ancak bunları yaparken denizi doldurarak değil, kıyı şeridinden açarak ulaşmak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.