BAŞKAN HÜRRİYET: Üretimden tüketime bir zincir oluşturacağız

BAŞKAN HÜRRİYET: Üretimden tüketime bir zincir oluşturacağız

İzmit Belediyesi, Yerel Buğdayı Destekleme Projesi kapsamında Kozluca Köyü’nde toprakla buluşturduğu Nusrat cinsi buğdayların hasadını gerçekleştirdi

İzmit Belediyesi, tarımsal kalkınma adına toprağın zenginliğinden yararlanmaya devam ediyor. Yıllarca boş bırakılan birçok araziyi kullanıma açan; sebze, meyve, mısır, buğday, aronya, salep gibi birçok ürünün ekimini yapan İzmit Belediyesi, geçtiğimiz sene Kasım ayında toprakla buluşturduğu Nusrat cinsi buğday tohumlarını hasat etti.

TOPLAM 63 DÖNÜM ARAZİDE EKİM YAPILMIŞTI

İzmit Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, Kozluca Köyü’nde bulunan 24 dönüm arazide Nusrat cinsi buğdayın ekimini gerçekleştirmişti. Toplamda ise 63 dönüm araziye ekim yapılmıştı. Yerel buğday tohumu kullanımı ve verimliliğini arttırmak adına çalışmalarına devam eden İzmit Belediyesi, ürettikçe paylaşmaya devam edecek. Hasat etkinliğine İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet de katıldı.

nusrat-bugdayinda-hasat-zamani-1.jpeg

“TARIM PROJELERİNE CİDDİ DESTEK VERİYORUZ”

Başkan Hürriyet hasat öncesi gerçekleştirdiği açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Göreve geldiğimizden bu yana toprağın ve üretimin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Tarım projelerine çok ciddi destek vermeye çalışıyoruz. İzmit Belediyesine ait olan ama kullanılmayan, atıl olan bütün arazilerimizi çeşitli tarım ürünleriyle ekmeye, biçmeye başladık. Böylece hem sosyal destek faaliyetlerimize katkı sunuyoruz hem ihtiyaç sahibi vatandaşlara bu ürünleri ulaştırmış oluyoruz. Tarıma dair farkındalık yaratacak önemli çalışmalara imza atıyoruz. Burada da Ziraat Odamızın Başkanı Yusuf Karaaslan ile birlikte başlatmış olduğumuz bir proje var.

“BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA YAPTIK”

Özellikle buğday ekimini arttırmak, burada daha fazla tarlada daha verimli buğdayı ürettirmek ile ilgili projeye başlamıştık. Bu proje yerel buğday deneme çalışmasıydı. Tarlalara değişik 5 çeşit buğdayı bölüştürmüştük. Bu bölgenin havasına, suyuna, toprağına en uygun buğday çeşidinin nusrat buğdayı olduğunu tespit ettik. Alanında uzman ziraat mühendislerimizle bilimsel bir çalışma yaptık. Sonrasında İzmit’in kırsal doğa koşullarına uygun olduğunu tespit ettiğimiz Nusrat cinsi buğdayımızı birçok çiftçimize ücretsiz bir şekilde dağıtmaya başladık.

nusrat-bugdayinda-hasat-zamani-3.jpeg

BAŞKAN HÜRRİYET SÜRECİ ANLATTI

Nusrat buğdayımız Nusrat Buğdayı’nın özellikle tahıllarda görülen kök boğazı çürüklüğü, pas hastalığı ve tahıl yatmasına karşı direnciyle kendini kanıtlamış bir çeşidi. Buğday Verimliliğini Arttırma ve Yerel Buğday Tohumunu Destekleme Projesi” kapsamında 830 çiftçimiz faydalandı. her birine 4 ila 5 dönümlük alana yetecek yaklaşık 83 ton buğday, %70 hibe olarak dağıtıldı. Dağıtılan tohumlar sayesinde tahmini olarak da 1200 ton buğday üretmeyi başarmıştık bu proje kapsamında.

“EKİPLERİMİZ ALANI DEĞERLENDİRDİ”

Uzun soluklu bir projeydi. Önce denendi sonra uygulandı ve uygulandıktan sonra çiftçimizin uygulaması için teşvikler, destekler ve hibeler verildi. İzmit Belediyesi olarak hem çiftçimizin daha çok üretmesi için çabalıyoruz hem de kendi arazilerimizi üretime katmaya çalışıyoruz. Burası da atıl kalan arazilerimizden bir tanesiydi. Daha önce bu arazide mısır ekmiştik. Mısır hasadını yaptıktan sonra arazi boş kalmasın dedik. Mısır hasadını yapıp silaj haline getirip hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize dağıttıktan sonra Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekiplerimiz burayı değerlendirdi.

nusrat-bugdayinda-hasat-zamani-5.jpeg

“ÜST KALİTE BİR BUĞDAY”

Burasıyla birlikte Düğmeciler, Kaynarca, Çayırköy, Yenice, Emirhan, Recep Köy’de belediyemize ait tarım arazilerinde toplamda 63 dönüm arazimizde buğday ekimi gerçekleştirdi.Burada buğdaylarımız yetişti. Eken çiftçilerimize aldığı mahsulden çok çok memnun kaldılar. Çok güzel geri dönüşler aldık. Geçen sene 400’e yakın çiftçimiz başvurmuştu bu sene artık 1000’e yakın çiftçimiz başvurdu. Aynı zamanda temiz bir buğday. Ekmeklik, yemeklik bir buğday. Gerçekten de üst kalite bir buğday. Bugün ise Emirhan Kozluca Mahallemizde 24 dönüm arazinin buğday hasadını gerçekleştireceğiz.

“ÖZGÜCÜMÜZLE ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNÜ HALKIMIZA ULAŞTIRACAĞIZ”

Bu buğdaylar geçtiğimiz sene Kasım ayında ekilmişti ve emeklerimizin meyvesini alma vakti de geldi. Bugün burada hasat ettiğimiz buğdayları, una dönüştürerek, sosyal hizmetler bünyemizde dar gelirli vatandaşlarımıza dağıtacağız. Elde edeceğimiz undan ekmek yapacağız. Halkımıza özgücümüzle ürettiğimiz buğdaylarımızdan elde ettiğimiz ekmeklerimizi ulaştırmaya çalışacağız. Bu şekilde, üretimden tüketime uzanan bir zincir oluşturarak, hasadımızın ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın sofralarına ulaşmasını sağlayacağız.

“BEREKETLİ BİR HASAT DÖNEMİ DİLİYORUM”

Tarımsal üretimi destekliyoruz ve yerel tohumları yaygınlaştırıyoruz. Böylece gıda güvenliğimizi daha sağlam bir temele oturtmak istiyoruz. Pandemiyle birlikte gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu öğrendik. Bu hasat mevsiminde güzel bir ürün alacağız. Bu vesileyle tüm kentimize, tüm köylümüze bereketli bir hasat dönemi diliyorum. Biz tarlamızdan çok bereket aldık. Toprağa bakarsanız toprak da size bakar. Doğaya iyi davranırsanız doğa da size iyi davranır.” Tuğçe Yakıcı

nusrat-bugdayinda-hasat-zamani-9.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.