Barınma fiyatlarındaki artış üniversite tercihlerini olumsuz etkiliyor

Barınma fiyatlarındaki artış üniversite tercihlerini olumsuz etkiliyor

17-18 Haziran’da yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının ÖSYM tarafından açıklanmasının ardından üniversite tercih dönemi başladı.

Türkiye’de anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite gibi tüm eğitim kurumlarını listeleyen ve her yıl binlerce üniversite için aday öğrenci talebi alan Neredeoku.com, 8 Haziran’a kadar devam edecek olan tercih maratonu ile ilgili çarpıcı bir rapor yayınladı.

Buna göre, 2022 yılında yüzde 83 olarak gerçekleşen yerleşme oranının bu yıl yüzde 75’lere gerilemesi bekleniyor. 2023 YKS’ye giren ve puanı hesaplanan öğrencilerin yerleşme oranının ise yüzde 25’ler civarında olabileceği görülüyor. Bu veriler, YKS’ye giren her 4 öğrenciden sadece 1’inin üniversiteye yerleşebileceğini gösteriyor. Türkiye’de özellikle son dönemde artan kira ve barınma fiyatları da öğrencilerin şehir dışı üniversitelerde okuma planlarını olumsuz etkiliyor. Neredeoku.com’un verileri, şehir dışındaki üniversite tercihlerinin üçte iki oranında azalabileceğini gösteriyor.

DETAYLI BİR TREND RAPORU OLUŞTURDUK
2023 yılının üniversite yerleştirme trendlerini açıklayan Neredeoku.com’un kurucusu Çağdaş Polat, “Neredeoku.com olarak YKS’ye giren öğrencilerimize tercih yolculuklarında destek olmak için, platformumuz üzerinden yapılan başvuruları inceleyerek detaylı bir trend raporu oluşturduk. Depremzedelerin burs arayışı, artan vakıf üniversitesi fiyatlarının kontenjanlara yönelik olası etkisi ve barınma giderlerinin şehir dışındaki tercihlere yansıması gibi verilerin açıklandığı 2023 yılının üniversite yerleştirme trendleri raporumuzda, üniversitelerin en çok rağbet gören bölümleri de yer alıyor. Bu raporun tüm öğrencilerimize rehber olmasını ümit ediyor, üniversite tercih maratonunda kendilerine başarılar diliyorum.” dedi.

İSA TURHAN

cagdas-polat.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.