Banka alacağını kurtardı İşçi yine ortada kaldı

Banka alacağını kurtardı İşçi yine ortada kaldı

Gebze’nin Tatlıkuyu Mahallesi’ndeki Poly Metal iddiaya göre yönetim zafiyetiyle mafya gruplarının hakimiyetine girdi. Batan işyerinde iki banka alacağını, arsayı yok pahasına sattırarak kotardı. İşçiler, alacağı ile yine ortada kaldı

 

** Türkiye ve dünyanın hassas döküm açısından önemli fabrikalarından Gebze’nin Tatlıkuyu Mahallesi’ndeki Poly Metal iddiaya göre yönetim zafiyetiyle mafya gruplarının hakimiyetine girdi.

** BMİS Gebze 2’nin örgütlü olduğu işyerinde alacaklı bankalar alacağını Arsan Varlık’a devretti. Asgari 30 milyonluk arsa 9 milyona elden çıkarken işçilerin 1.2 milyon tutarındaki alacakları kaldı

** İşçilerin alacağı, fabrikanın hurdalarına kaldı. İşverenin itiraz ettiği hurda satışına karşın Arsan Varlık da fabrikanın boşalmasını istedi. 01 Nisan günü arbedenin yaşandığı fabrikada son tahliye öncesi süre alındı

 

poli-1.jpg

 

Türkiye’de yüksek meblağlarda borçlanma ile batan fabrika ve işyerlerinin alacaklı listesinde emekçi alacaklarının sıralamadaki yeri, yani bu sıralamadaki yeri de hep sonlarda kaldı. Gerek Gebze’de gerek ülkemizde, hileli şekilde iflas ettiği aşikar Real Hipermarketleri başta ve dahil olmak üzere emsal konumdaki işyerlerinde kıdem ve ihbar tazminatları yanan emekçilerin mücadelesi yıllarca sonuç vermezken onlara bir yenisi Gebze’den eklendi.

30 MİLYONLUK ARSA

9 MİLYONA SATILDI

 

poli-8.jpg

Türkiye ve dünyanın hassas döküm açısından önemli fabrikalarından Gebze’nin Tatlıkuyu Mahallesi’ndeki Poly Metal iddiaya göre yönetim zafiyetiyle mafya gruplarının hâkimiyetine girdi. BMİS Gebze 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu işyerinde alacaklı bankalar alacağını Varlık Yönetim’e devretti. Asgari 30 milyonluk arsa 9 milyona elden çıkarken işçilerin 1.2 milyon tutarındaki alacakları kaldı. Alacaklarını Varlık Yönetim’e devreden iki banka ise yok pahasına satılan arsa bedeliyle, parasını kurtardı.

FABRİKA ÖNÜNDE ARBEDE

İşçilerin alacağını tahsil umudu, fabrikanın hurdalarına kaldı. İşverenin itiraz ettiği hurda satışına karşın Varlık Fonum da fabrikanın boşalmasını istedi. 01 Nisan günü arbedenin yaşandığı fabrikada son tahliye öncesi süre alındı. BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın firmanın ibretlik hikayesini gazetemize değerlendirdi. Aydın şunları kaydetti:

HASSAS DÖKÜMDE ÇOK

ÖNEMLİ BİR FİRMA

“Şube olarak uzun yıllar önce örgütlendiğimiz Poly Metal fabrikası Türkiye ve Dünya’da hassas döküm açısından çok önemli bir fabrika idi.

İŞÇİLERLE BİRLİKTE

ÇETELERİ BERTARAF ETTİK

İki ortaktan biri, Şeref Bey ölünce fabrika Akın Silisan’a, ardından bir takım yönetim zafiyeti ile karşı karşıya kalıp suç örgütleri, mafya gruplarının hâkimiyetine girdi. O yasa dışı gruplar firmanın yönetim hakkına el koydular. 2014-2015 civarıydı. Zaman zaman aralarında silahlı çatışmalar oldu. Korkutma amaçlı havaya sıkıldı. Gözaltılar oldu ama basına yansımadı. Bizlerin de kimi kavgalara girdiği oldu. Ve işçilerin baskıları, sendikayla birlikte o çeteleri, silahlı grupları bertaraf ettik.

2015’TE İFLASI İSTENDİ

İşverenin herkese mavi boncuk dağıtması, ‘ben dostum’ diyene sarılması, iyiniyetli yaklaşımları bu sürece getirdi. Görüştükleri kişiler kağıt üzerinde şirket gibi gözükse de organize suç örgütleriydi. Zamanla müşteri kaybına uğradı, işçilere alacakları ödenemedi. Önce iflas ertelemesi 2015’te ise iflas kararı alındı.

SATIŞ DİREK İSTANBUL’DAN GERÇEKLEŞTİ

İşçiler olarak kıdem ve ihbarı alamadık. 2015’ten beri gayrimenkuller icra dairesi üzerinden satıldı. İşveren her satışta itiraz etti. Altı yıl satış gerçekleşemedi. 2020 sonu 2021 başı, İstanbul İcra Müdürlüğü vasıtasıyla banka alacaklıları, AnadoluBank ve Bank Asya alacaklarını Arsan Varlık Yönetim A.Ş’ye devretmişler. Bu firmanın yönetimi de İstanbul İcra Müdürlüğü’nden bu fabrikanın yerini satmış. Direk İstanbul’dan satış olduğu için işçi arkadaşların alacakları ödenmeme riskiyle karşı karşıya.

YOK PAHASINA SATILDI

Arsa satışı, sadece kendi alacaklarını karşılayacak şekilde yapılmış. Bizim alacaklarımız karşılanmıyor. Bilirkişiler tarafından 28, 30, 36 milyon TL değer biçilen arsalar İcra Müdürlüğü tarafından 9 milyon liraya, yok pahasına satılmış. Yok pahasına satılan bir arsa. Halbuki Gebze Askerlik Şubesi’nin orada, çok değerli bir yer.

HURDALARIN BOŞALMASI

İÇİN MÜRACAATTA BULUNDULAR

Satıldığı için, bir itiraz hakkımız olmadı. Para da gelmediği için içeride hurdaların, makinelerin satışıyla işçilerin tazminatlarını almak söz konusu. Ancak Arsam Varlık yönetimi bu hurdalara yönelik, boşaltılması için müracaatta bulunmuş. Bu sabah (01 Nisan) boşaltmaya karar vermişler ama müdahale ettik. Biraz arbede çıktı.

15 GÜN SÜRE İSTEDİK…

Firmanın avukatları ile konuştuk. Aslında hurdalar da satılmış ama işveren buna itiraz ettiği için süreç tıkandı. Buraların boşaltılmasıyla ilgili, işverenle görüşüp bu davadan geri çekilmesini isteyeceğiz. Biz de Arsan Varlık’tan 15-20 gün müsaade verin dedik. 4-5 gün müsaade edeceklerini söylediler.

46 KİŞİNİN 1.2 MİLYON TL ALACAĞI VAR

Arkadaşların mağduriyetini gidermek için çaba içindeyiz ama hem icra müdürlüğü ve icra masası hem de Arsan Varlık yönetimi bizim açımızdan iyi sınav vermedi. 46 üyemizin 20 ile 100 bin lira arası alacakları var. Toplamda 1 milyon 250 bin lira civarı. Ödenebilir bir durum. Sesimizi duyurmak açısından hem Arsan Varlık hem hurdaları alan firmaya, mağduriyetimizi ifade ediyoruz.

İŞVEREN DAVADAN CAYACAĞINI SÖYLEDİ…

İşçilerin yanı sıra özel sektör ve tedarikçilerin alacakları var. İcra masasının giderlerinden ötürü alacakları var. Altı yıldır, bekçidir evraktır harcadıklarını istiyorlar. İşçi alacakları birinci sırada gözüküyor artık ama icra masası kendi alacağının, işçi alacaklarından önce geldiğini söylüyor. 500 bin lira civarında olduğu söyleniyor.

Konuya dair işverenle, hurda satışına itirazdan cayması için konuştuk. Davadan vazgeçmek için düşünce ortaya koydu.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.