Balıkçılığı bile Bodrumlular yapıyor!

Balıkçılığı bile Bodrumlular yapıyor!

Didim’de yerel ahali, tarım yoğun çalışıyor. Denize hem çok yakın hem “Mardinli, Hakkârili” kadar uzak. Didim Gerçek’in sahibi Erdem Özden, “Balıkçılığı bile Bodrumlular yapıyor” diyor. Yenmeyince, yeniyor!

21-yemeyenin-malini-hamhumsaralup.jpg

Demedim mi Didim Diye

Aktan USLU

21 – Yemeyenin malını, hamhumşaralup!

 **

Balıkçılığı bile Bodrumlular yapıyor!

** Turizm kenti Didim’deki yatırımların çok ama çok az kısmı Didim’in yerel ahalisine ait. Didim yerel basını, Altınkum’da mumla aranırken reklamverenin tercihi ulusal basın veya dijital platform

** Didim’de yerel ahali, tarım yoğun çalışıyor. Denize hem çok yakın hem “Hakkarili” kadar uzak. Didim Gerçek’in sahibi Erdem Özden, “Balıkçılığı bile Bodrumlular yapıyor” diyor. Yenmeyince, yeniyor!

 

Didim’de 10 yıl boyunca çeşitli gazetelerde muhabirlik yaptıktan sonra Didim Gerçek adını verdiği kendi gazetesini çıkartan Erdem Özden, yerel basının içinde bulunduğu bildik zor koşullara rağmen hayatından “memnun”: O süreçte kurduğum ilişkilerle yoluma, ilkeli ve bağımsız olarak devam ediyorum. Bu tutumum karşılığını buluyor.

YEREL KÜLTÜRE AYAK UYDURAMADILAR

Didim değerlendirmesi istediğimiz Özden bize adeta Gebze’yi anlattı: “Didim son 15 yılda büyümüş ancak kent kimliği oluşturmada netleşememiş bir yapıda; küçük bir kasabadan 100 bin nüfuslu bir şehir haline gelirken Didim’e dışarıdan göçle gelenler Didim ya da Ege kültürüne ayak uydurmadı. Burayı kabullenmek yerine geldikleri şehirlerin kültürünü yaratmaya çalışıyorlar. Hemşeri dernekleri vasıtasıyla bu ilişkileri ve geleneklerini de sürdürüyorlar.”

DİDİMLİ DENİZCİLİKTEN UZAK

Didim’in yerel ahalisinin turizm yatırımlarında yok ile var arası yer aldığını kaydeden Özden, “Didim’in yerel nüfusu tütün işiyle ilgilendiğinden denizcilik kültürüne uzak durmuşlar. Deniz kenarında yaşamalarına rağmen Didim’in balıkçılığını Bodrum’dan gelenler yapmış. Sahil ilçesi olmasına rağmen lahmacuncu, kebapçı sayısı balık lokantasından fazla” dedi.

NEMİ AZ. HAVASI TEMİZ

Didim’in son yıllarda özellikle tercih edilme sebeplerinden birinin akademik araştırmada çıktığını kaydeden Özden şöyle devam etti: “Didim’de üniversitelerin araştırmalarıyla tescillendi. Didim oksijeni bol bir ilçe. Didim’de hakim rüzgarlar karadan denize doğru estiğinden nemi az. Sanayileşme olmadığı için temiz bir havası var. Tarihi yerleri, her ne kadar son yıllarda çeşitli saldırılara uğramasına rağmen denizinin güzelliği de başlı başına bir değer.

ÇOK YAYGIN BİR ŞEHİR EFSARESİ

 

-         Bir şehir efsanesine göre bir İngiliz vatandaşı akciğer kanseri ile geldiği Didim’de, Didim’in havasının güzelliği nedeniyle bu hastalıktan kurtulmuş ve bu durum kulaktan kulağa yayılınca İngilizler’in yoğun olarak tercih sebebi olmuş.

 

 

-         Turizmciler Didim’de yaşayanları müşteri ya da ulaşmak istedikleri gruptan görmedikleri için reklam tercihlerini ya ulusal medya, ya da dijital ortamları tercih ediyor.  

 didim-gercek.jpg

 

İKİNCİ YAYIN YILI: Didim Gerçek Gazetesi yayın hayatına 2021 yılının şubat ayında başladı. Yayına girdiği süreçte Ses Kocaeli Gazetesi’ne de şu şekilde haber oldu:  Gazete Sahibi Erdem Özden, internet ortamında yer alan Didim Gerçek internet sitesinin artık haftalık olarak okurlarıyla buluşacağını kaydederek, “Didim’de yerel basının gücünü daha da arttırmak, farklı haber ve içeriklerle Didim’e ve Didimlilere özgün bir gazete çıkarmak için bu yola çıktık. Uzun yıllar meslekte yer alan birisi olarak birikimlerimizi ve tecrübelerimizi halka daha iyi anlatmak için bu yola çıktık. Okurlarımızdan alacağımız güç ve destekle uzun soluklu bir yolculuğa çıktık. Bu noktada gazetemizin ilçemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

**

Kılıçdaroğlu ‘sahip

çıkın’ diyor ama

 ayakta.jpg

Gerek Didim, gereke Aydın Büyükşehir Belediyeleri CHP’li. Belediye ile yerel basın ilişkileri ise Türkiye’nin hemen her yerinde aynı. Başkanlar değiştikçe pozitif veya negatif ayrıma tabi tuttukları gazeteler veya “gazeteler” değişiyor. Bu konuda Aydın Büyükşehir Belediyesi hayli sabıkalı. Özder’in yerel basın değerlendirmesi şöyle:

YAZILI BASIN RAĞBET GÖRMÜYOR

  Didim’de gazetecilik geleneği çok uzun süre önceden başlamış. Özellikle seçim dönemlerinde proje olarak başlayan gazeteler sonradan yayın hayatına devam etmiş. 10 yıllar öncesine kadar Didim’de gazetecilik saygın bir meslek olmakla beraber, para da kazandıran bir meslek olarak devam ederken teknolojik gelişmeler ve haberin cep telefonlarından, sosyal medyadan daha çabuk ulaşması handikabıyla basılı gazeteler eskisi gibi rağbet görmemeye başladı. Yani dijital yayıncılık, basılı yayıncılığı baskıladı. Reklamveren  ilişkisi de bu gelişmelerin ışığında sosyal medya mecralarına kaydı. Yerel youtuberler türedi ve her işletme kendisine sosyal medya üzerinden yer açmaya çalışıyor.

KAMU SUSKUN

 

-         Kamu dairelerinin haber kaynağı olma durumu da 15 Temmuz ile beraber kesildi. Artık 657’li müdürler tek satır haber veremiyor ve ahbap çavuş ilişkisiyle naber alınsa da haber kaynağı verilemiyor. Yetkililer konuşurken off the record şartıyla sadece sohbette olduğunu belirterek gazetecilerin elini kolunu bağlıyor.    

 

-         Bu anlamda yerel basın can çekişiyor denilebilir. Elbette yerel basının kıymetini ve önemini bilen kesimler yok değil ancak genelin içinde bu sayı yeterli olamayabiliyor.  

 

 

-         Yerel iktidar sosyal demokratların elinde. Genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Yerel basına sahip çıkın’ demesine rağmen Büyükşehir Belediyesi kişisel ilişkileri ya da başka ‘marifet’leri olan basın gruplarını destekliyor. Kendilerince küçük gördüğü ya da böyle nitelendirdiği gazetelere destek vermiyor. Yalnızca Didim Belediyesi her ay iki sayfa satın alarak, kendilerinin yaptığı haberleri yayınlamak koşuluyla editoryal çalışmalara destek olmaya çalışıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.