“Baldur” Vadisi:  Çiftçi’yi Kandırdı Mahkemeyi Caydırdı

“Baldur” Vadisi: Çiftçi’yi Kandırdı Mahkemeyi Caydırdı

Baldur Grevi’nde işveren Kurtlar Vadisi’ne parmak ısırttı. İŞKUR'un “Sendikal baskı uyguluyor” dediği Baldur, 5’nci İş Mahkemesi’ni kararından İş Müfettişinden Danışman ile caydırdı. Başkan Çiftçi’den randevuyu, “İspanya yatırım yapacak” diye aldı

“Baldur” Vadisi: Çiftçi’yi Kandırdı Mahkemeyi Caydırdı

 

baldur-2-003.jpg

** Baldur Grevi’nde Dalya’ya doğru, Kurtlar Vadisi’ne parmak ısırttı. İŞKUR'un “Sendikal baskı uyguluyor” dediği Baldur, Kocaeli 5’nci İş Mahkemesi’ni  kararından İş Müfettişinden Danışman dönemi sonrası caydırdı. Belediye Başkanı Çiftçi’den randevuyu, “İspanya yatırım yapacak” diye aldı

 

baldur-28.jpg

 

DİSK BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı

Necmettin Aydın ile seri röportaj: 1

Hukuk ve yerel yönetimler

**

 

İŞKUR’dan sabıkalı Baldur’da

mahkeme kendi kararını bozdu

** İŞKUR heyetinin incelemesinde hakkında haksız hukuksuz işten çıkartma ve sendikal baskı uyguladığı rapora yansıyan Baldur Süspansiyon’da Kocaeli 5’nci İş Mahkemesi şubat ayında sendika lehine verdiği kararı aynı heyetle, mart ayında bozdu

 

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası / BMİS Gebze 2 No’lu Şubesi’nin örgütlü olduğu Çayırova’nın Şekerpınar Mahallesi’nde kurulu yüzde 100 İspanyol sermayeli Baldur Süspansiyon A.Ş’de ülkemiz emek hareketi tarihine ibret olacak nitelikte gelişmeler yaşanıyor.

İŞKUR Kocaeli İl Müdürlüğü’nün 23 Mart 2021 tarih, E – 69772711 – 660 – 00008206302 sayılı inceleme sonucuna göre özetle;

HAKLI NEDEN İSPAT EDEMEDİLER

“Sendika üyeleri Erkan Kaya, Serkan Yolcu, Yunus Yazıcı, Levent Kılıç ve Serkan Akgün adlı beş işçinin iş sözleşmelerinin haklı nedenle fesih edildiği olgusunun işverence ispat edilemediği,

İşverenin Türk Metal Sendikası’nı muhatap kabul etme yönündeki tercihi dolayısıyla BMİS’i tercih etmemeleri yönünde işçileri zorladığı,

SENDİKAL BASKI UYGULADILAR

İşçilerin işyerinde sendikal baskı uygulandığı iddiasını ispat edebildiklerini gösterdiğinden, ‘İşverenlik tarafından iş yerinde 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunu’nun 24 ve 25’nci maddelerine göre, ‘Sendikal baskı uyguladığı’ sonucuna ulaşılmıştır

tespitine karşın Kocaeli 5’nci İş Mahkemesi bir ay içinde aynı yere ilişkin iki farklı kararı, üstelik aynı hakim ve aynı mahkeme heyetiyle verdi.

YASAYA GÖRE GREVDE İŞ

AKİTLERİ ASKIYA ALINIR

BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın,  Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre greve çıkan işçilerin iş akitlerinin askıya alınması gerekliliğine karşın 16 arkadaşlarının (toplamda 21) grevin başladığı gün yaşanan tartışma ve kargaşayı neden önlemedikleri gerekçesiyle işten çıkartıldığını söyledi.

GREVDE İŞÇİ ALIP BİR

AY ÇALIŞTIRDILAR

 

baldur-6.jpg

Gerilimin, işverenin yine yasa çiğneyerek grev kırma girişiminden yaşandığını hatırlatan Aydın, “Aslında hiç haberi olmayan, olay yerine gitmeyen arkadaşlarımızı bile, ‘Niye önlemediniz. Gidip konuşmadınız, araya girmediniz?’ gibi gerekçelerle tazminatsız işten çıkarttılar.  Ve bu arkadaşların yerine işçi aldılar. Sendika olarak bunun Anayasa’ya ve yasaya aykırı olduğunu ifade etmemize rağmen bir ay boyunca bu işçi arkadaşlarımızı çalıştırdılar” dedi. Aydın şöyle devam etti:

İLK KARAR İŞÇİ LEHİNEYDİ

“Yaptığımız itirazlar neticesinde Kocaeli 5’nci İş Mahkemesi; 24 Şubat’ta bu arkadaşlarımızın çalışmaması gerektiğine, özellikle içeride çalışan arkadaşların bütün tezgâhlarda çalıştırılamayacağına, fabrika önünde örülen çitin kaldırılmasına,  fabrikaya malların giriş çıkmasının yasaklanmasına yönelik aslında greve uygun bir karar verdi.

İŞÇİ SINIFININ HAKLARINA

SAYGILI BİR KARAR

 Biz o karara çok sevindik. Bundan sonraki süreçlerde emsal kabul edilmemesi gereken, işçi sınıfının haklarına saygılı olan bir mahkeme kararıydı. Türkiye’de güvenilir mahkeme ve hâkimlerin de olduğuna inandık. Bu bizim açımızdan önemli bir karardı.”

baldur-26.jpg

DALYA’YA İKİ GÜN KALDI: BMİS Gebze Şube 2 No’lu Başkanı Necmettin Aydın ile “dalya” denmeye iki gün kalan Baldur Grevi’ni önceki gece grev çadırında değerlendirdik. Şube Mali Sekreter Kadir Gedik’in de eşlik ettiği gece ziyaretinde grev gözcüleri Serkan Akgün ve Bilal Biçer ile de görüştük.

 

**

 

İKİ MAHKEME KARARI ARASI ŞÜPHE UYANDIRAN TRANSFER

 

Eski iş müfettiş yardımcısı

Baldur’a danışman alındı

mehmet-kocak-222.jpg

Kocaeli 5’nci İş Mahkemesi’nin lehlerine verdiği karar sonrası işverenin boş durmadığını kaydeden Necmettin Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bağlı olarak İş Müfettişi Yardımcılığı yapmış eski bir sosyal güvenlik uzmanını Mehmet Koçak’ın Baldur’a danışman olarak alındığını öne sürdü:

MAHKEME KARARINI

ETKİLEDİĞİNDEN ŞÜPHELİYİZ

“Koçak’ın bürokrasi üzerinde önemli ilişkiler kurarak, işvereni sürekli bir takım bürokrasiyle tanıştırarak, görüştürerek, oralarda bir takım işler çevirerek bu mahkeme kararını etkilediğini de düşünüyoruz.

BİR ÜST MAHKEMEYE İTİRAZ

Bize tebliğ edilen o karardan bir sonra aynı hâkim ve heyetten oluşan aynı mahkemenin kararından vazgeçmesini sağladı. Sadece çitlerin açılmasına yönelik kararın dışında, diğer kararlarının hepsini geri çekti. Bizim açımızdan olumsuz bir karar olarak değerlendiriyoruz. Bu karara dair Sakarya Bölge İstinat Mahkemesi’ne gerekçeli kararın yazılmasının ardından itiraz edeceğiz.”

 

**

 

Gebze, Darıca, Çayırovalılar.

AKP’liler. Belediyeler ilgisiz

** Başkan Aydın, Baldur Süspansiyon’da işçilerin çoğunun Gebze, Darıca ve Çayırova sakini, AKP seçmeni olmasına karşın Büyükgöz ve Bıyık’ın randevu taleplerine yanıt vermediğini, Çiftçi’nin yüzyüze görüşmediğini söyledi

 

 

 

2004’ten bu yana Gebze Bölgesi’ndeki belediyelerde her dönem yerel seçim kazanan AKP’li belediye başkanları, kendi içinde değişim gösterse dahi emek hareketine yönelik bildik ketumlukları sürüyor.  Bu konuda gerek Gebze Sendikalar Birliği sözcüsü ve Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, gerekse yine Necmettin Aydın tarafından basın yoluyla yapılan çağrılarda yanıt bulmadı, bulacağa da benzemiyor:

GEBZE VE DARICA’DAN ÖZEL

KALEMLER DÖNÜŞ DAHİ YAPMADI

“Gebze, Darıca ve Çayırova Belediye Başkanlıkları’nı 10 gün kadar önce aradık. Gebze ve Darıca’da özel kalem müdürlükleri ile görüşüp randevu istedik. ‘Bu arkadaşlarımız uzun süredir grevde. Baldur işçileriyle birlikte gelip görüşmek istiyoruz’ dedik. Gebze ve Darıca’dan, ‘Size dönüş yapacağız’ denilmesine rağmen henüz bir geri dönüş olmadı.

BAŞKAN ÇİFTÇİ İLE

TELEFONLA KONUŞTUK

Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi ile telefonla görüştük. Kendisine durumu anlattık. Arkadaşlarımızın önemli kısmının Çayırova’da oturduğunu belirttik. Mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda nasıl yardımcı olabileceklerine dair görüşmek istediğimizi söyledik.

BÜNYAMİN ÇİFTÇİ YÜZYÜZE

GÖRÜŞMEK İSTEMEDİ

Bize, ‘Benim yapabileceğim bir şey yok. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yöneltilmesi lazım’ dedi.  Ben de kendisine, ‘Biz burada resmi bir grev yaşıyoruz. Bu bir karşı çıkış falan değil. İnsanların mağduriyetleri var’ deyince, ‘Bizim görüşmemize gerek yok. Siz arkadaşları belediyenin sosyal hizmetler müdürlüğüne yönlendirin. Arkadaşlarımız orada gerekeni yaparlar’ diye yanıtladı.

BAŞVURMUŞLARDIR AMA..

Tabi arkadaşlarımızın koşulları belediyenin o biriminden destek alabilmek için ne kadar elverişli, yardım standartlarına uyacak kadar zor durumda gözüküyorlar mı, bilmiyoruz. Birkaç arkadaşımız muhtemelen müracaat etmiştir.

DİYALOĞU ERZAKTAN

DAHA ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Derdimiz konuyu gündemde tutmak. Belediye başkanları ve siyasilerin gündeminde yer almasını sağlamak. İleride belki işverenle yapacağı görüşmelerde, bu konuyu gündemde tutmaları önemli. Duyarlılık oluşturmak açısından da görüşme talebinde bulunduk. Kişilere yönelik erzak desteği bir tarafa, diyalog kurulmasını çok önemsiyoruz. Ne yazık ki yanaşmadılar.

ARKADAŞLAR MAĞDUR

AMA DUYARSIZLAR

Bizim belediye başkanları ve siyasetçilerden beklediğimiz şu: Daha önceden de ifade ettim. Bu fabrikada çalışan arkadaşların büyük bir kısmı bugünkü iktidar partisinin seçmeni. Bölgede dört AK Partili Belediye Başkanı iktidarda. Arkadaşlarımızın mağduriyetlerine bir duyarlılık göstermiyorlar.”

 

baldur-24.jpg

Baldur grevine grevin 96’ncı gününü 97’nci gününe bağlayan gece BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın ve Mali Sekreter Kadir Gedik ile konuştuk. Grev gözcüleri Serkan Akgün ve Bilal Biçer ile de görüştük. Aydın’ın diğer değerlendirmeleri ile Akgün ve Biçer’in söylemleri yarın sitemizde

**

 

AYDIN’IN “ÇAYIROVA BELEDİ BAŞKANI, BALDUR İLE GÖRÜŞTÜ” İDDİASI DOĞRULANDI AMA…

 

Çiftçi de Baldur’u yalancılıkla

suçladı: Yatırım diye geldiler…

 

** Necmettin Aydın, Bünyamin Çiftçi’yi, “Bizle görüşmedi. Baldur ile görüştü” diye eleştirdi. Çiftçi, “İspanya yatırım yapacak dediler. Teli ve işgalden ötürü tutanağı gündeme getirdiler. Tersledim” dedi

 

Baldur Süspansiyon işvereni gerek valiye kaymakama gerekse işçilere yalan söylediğine dair iddiaları bugüne kadar suskun kalarak adeta doğruladı. Yüzde 100 İspanyol sermayeli firmanın yalan söylediğine dair bir iddia da çok değişik bir kanattan, Çayırova Belediyesi’nin AKP’li Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’den geldi.

BİZİMLE YÜZYÜZE GÖRÜŞMEYEN

ÇİFTÇİ, BALDUR İLE GÖRÜŞTÜ

Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi ile görüşmelerinden birkaç gün sonra Baldur’un personel müdürünün Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi ile görüştüğüne dair duyum aldıklarını öne süren BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Tam netleştiremedik ama böyle bir görüşmenin gerçekleştiği ifade edildi bize. Teyit ettirdik” dedi.

BALDUR’UN MÜDÜRÜYÜM

DİYE RANDEVU ALAN OLMADI

 

ciftci-003.jpg

Başkan Çiftçi ise bu iddiaya yönelik olarak gazetemize verdiği demeçte, “Gün içinde çok ziyaretçi geliyor. Ama, ‘Ben Baldur’un müdürüyüm. Grevden ötürü görüşeceğim’ diye gelen olmadı” dedi. Baldur Süspansiyon firmasının kaldırım işgali yaptığına dair ihbarın ardından incelemeleri sonrası firma aleyhine tutanak tuttuklarını kaydeden Çiftçi şöyle devam etti:

RANDEVUYU İSİM VERMEDEN,

FARKLI GEREKÇEYLE ALMIŞLAR

 “Belediye başkanı olarak şahsıma, yatırımda bulunulacağı gerekçesiyle heyetler halinde ziyaretlerde gerçekleşiyor. Bir heyet de özel kalem müdürlüğünden, ‘İspanyollar yatırım yapacak’ gerekçesiyle randevu istediler. Verdim.

BİR BELEDİYE BAŞKANINDAN

RANDEVU BÖYLE Mİ ALINIR

Meğer Baldur firması yöneticileri imiş. Tutanaktan yakındılar. Ben de kendilerine, ‘Siz benimle ne görüşmek için randevu aldınız. Burada ne konuşuyorsunuz?’ diye yanıt verdim. Şahsımda bir belediye başkanından randevu, doğru olmayan bir gerekçeyle mi alınır? Baldur’dan bir heyetin bu şekilde makamıma gelip görüştüğü doğrudur. Ancak kendileriyle o esnada da greve dair hiçbir şey konuşmadım.”

**

 

Hürriyet’in erzak desteği

işçilerimizi çok etkiledi

 

fatma.jpg

 

İzmit Belediyesi Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in bir süre önceki ziyareti, erzak desteği ve dayanışma duygusunun arkadaşlarını önemli derecede etkilediğini kaydeden Aydın; Baldur işçilerinin büyük çoğunluğunu Gebze, Darıca ve Çayırova, 15 kadarını Körfez, Derince ve İzmit, birkaçını İstanbul’un ilçelerinden emekçiler oluşturduğunu söyledi.   Aydın şöyle devam etti:

HİÇBİR İŞÇİMİZİ SİYASETİ

İLE DEĞERLENDİRMİYORUZ

“Biz sendikayız. Üyelerimizin içinde bütün siyasi partilere oy veren arkadaşlarımız var. Biz hiçbir işçiye, seçmeni veya üyesi olduğu partisi üzerinden farklı gözle bakmıyoruz. Siyasi partilerin ve belediyelerin de Baldur Grevi’ne, diğer grev ve direnişlere bu çerçevede bakması lazım. Gebze Bölgesi belediye başkanı arkadaşlarımızın ve/veya yetkililerinin buradaki arkadaşlarımızın sesine kulak vermesini tekrardan talep ediyoruz.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum