Bakın bu kadın tatil yapmamış savaşmış

Bakın bu kadın tatil yapmamış savaşmış

Milli Mücadele’nin Erzurumlu kahramanlarından Kara Fatma’nın kitabını yazıp şu sıralarda çekilmekte olan filminde de yapımcılığı Galip Güner ile üstlenen İlknur Bektaş, KEDFE’nin kongresine konuk oldu: “Bakın bu kadın tatil yapmamış savaşmış”

kara-fatma-ile.jpg

 

Milli Mücadele yıllarının kadın kahramanlarından Erzurumlu Üsteğmen Kara Fatma’nın hayatını kitaplaştıran Araştırmacı Yazar ve Senarist İlknur Bektaş, Kocaeli Erzurum Dernekler Federasyonu - KEDFE’nin altıncı kongresine kitabı

kedfe-143.jpg

Kara Fatma’nın nüfustaki kayıtlı ismi Mahi adıyla beyaz perdeye birlikte aktardıkları Statü Film’den Galip Güner ile birlikte katıldı. Filmin senaryo yazarı olan Bektaş, yapımcılığını da Güner ile birlikte üstlendiğini kaydetti.  

ERKEKLER CEPHEYE GİTTİĞİNDE

KADINLARIN NE YAPTIĞINI ARAŞTIRDI

 

kedfe-139.jpg

Milli Mücadele’nin Türk kadınları üzerine çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Bektaş, “Özellikle Kurtuluş Savaşı yıllarında bu vatan için kendini feda eden kadın erkek bu milletin erkekleri cepheye gittiğinde, kadınlarının ne yaptığını araştırdım. Televizyon programları yapıyordum. Ve istedim ki Dünya Kadınlar Günü’nde Türk kadınlarını tanıtayım” dedi. Bektaş dört defa alkışlarla kesilen konuşmasında şunları kaydetti:

MİLLİ VİCDANLARI, BENİM KADAR DEĞİLDİ

 

kedfe-152.jpg

Yazar İlknur Bektaş’a KEDFE Kadın Kolları Başkanı Ayla İlgün, proje yönetimi ve koordinasyondan sorumlusu Anadolu Basın Yayın Birliği İstanbul İl Başkanı  Nursen Bilgili, Darıca Şenkayalılar Derneği Kadın Kolları Başkanı Sevcan Yavuz, KEDFE yönetiminden Canan Soylu ve Hülya Yeşilyurt,  yakın ilgi gösterip günün anısına fotoğraf çektirdi.

 

“Görüştüğün televizyon yapımcıları, ‘Dünyanın önemli kadınlarını anlatırsanız olur. Türk kadınlarını kim seyreder ki’ dedi. Bana birkaç dakika ayırmalarını istedim. O süreçte, neden olduğunu anlattım. Ama karşımdakinin milli vicdanı sizin ve benimki kadar değildi. En azından benimki kadar değildi, bunu söyleyebilirim.

NESLİ KESİLENLERİN TORUNUYUM

Ben unutulan, kimsenin adını bilmediği, mezarları kaybolmuş, isimleri nesilleri kesilmiş kadınların torunlarından biri olduğumu düşünüyorum. Eminim aranızda benim kadar duygulanan, onları merak eden, anmak isteyen; onlarla ilgili duygusu, duası ve bekası olanlar vardır.

KİMSENİN BİLMEDİĞİ, NİTELİKLİ BİR KADIN!

Bu uğurda 4.5 yıl boyunca 30 bin Osmanlıca belge okudum. Türk Dili Edebiyatı ve fotoğraf bölümü mezunuyum, Osmanlıca bilmiyordum. Lisanslarımı yaptıktan sonra Osmanlıca ile ilgilendim. Bu araştırmamın devamında bir baktım ki ortada kimsenin bilmediği, nitelikli bir kadın kahraman var: Üsteğmen Kara Fatma.

NEW YORK TİMES’TA

RÖPORTAJINI BULUNCA…

Kapı kapı bütün televizyon kanallarına gidip bunu anlatmak istedim. İlk başlarda yer vermediler, dinlemek istemediler.  Ta ki bir gün ona, New York Times’ta röportajını bulduğumda, üniversitedeki hocalara ve bölüm başkanlarına, ben Türk kadınlarının kahramanlıklarını anlatmak için gittiğimde okuma tenezzülünü göstermedikleri belgeleri yapımcılara, televizyonlara taşıdım. Aklınıza gelen bütün televizyon kanallarında, Türkler’de ve yabancılarda, hepsinde çıktım.

BU PROJEYE 14 YILIMI VERDİM

Size Üsteğmen Kara Fatma’dan, Nazife Kadın’dan, Bigadiçli kadınlardan, Doğu’nun Batı’nın Güney’in Kuzey’in her yerinden, bu coğrafya için kendisini feda eden adamların arkasındaki namuslu kadınlarını anlatmak istiyorum. Ben yalnız olmaktan çok yoruldum. Bu proje için 14 yıl verdim. Binlerce belge okudum. Sayın Cumhurbaşkanımıza gittim, ‘Bunun partisi yok’ dedim.

ÇOK AZ ŞEY BİLİYORSUNUZ

Destek olun. Biz Süpermenler’i izleyen nesiller olarak neden, ‘Ya. Avrupalı yapmış’ diyoruz. Artık Türkler de yapsın. Birlik olalım. Hep birlikte olalım istiyorum. Bunun için buradayım bugün. Binlerce belge okudum. İnanın, Üsteğmen Kara Fatma hakkında çok az şey biliyorsunuz.”

1.45 BOYUNDA, AT

ÜSTÜNDE SAVAŞMIŞ

İnsanların kendisine hala Kara Fatma’ya dair “Neden bu kadar önemli?” sorusunu yönelttiklerini kaydeden Bektaş yanıtını, Yurdun dört bir yanında savaşmış; Kocaeli’de, Bursa’da, Bolu’da, İzmir’de, Düzce’de, Adapazarı’nda, Sakarya’da, Sapanca’da… bakın bu kadın tatil yapmamış savaşmış.. At üstünde düşmanın üstüne üstüne gitmiş. 1.45 boyunda, sizden bizden biri” diye yanıtladı.

GENÇLERİ SANAL KAHRAMANLARDA KAYBEDİYORUZ

Erzurumlu olmadığını kaydedip kendisini, “Bu memleketin bir evladı” diye tanımlayan İlknur Bektaş kongreye katılan Dadaşlar’a, “Ve ben bütün Erzurumlular olarak benim arkamda olmanızı istiyorum. Neden biliyor musunuz? Bu memleketin gerçekten sembollere ihtiyacı var. Gençleri sanal kahramanlarda kaybediyoruz. Kendi kahramanlarını tanımadıkları için idealleri ve vefaları olmadığı için, biz çocuklara bunları veremedik kabul edelim” diye seslendi. Bektaş ayrıca şunları kaydetti:  “Süpermen’i Batman’i izlediniz, biliyorsunuz. Ve benim gittiğim birçok yerde Üsteğmen Kara Fatma’yı bilmiyorlar.

TOPLUMDA BİR ALGI OLUŞTU

New York Times’ta röportajını, Osmanlıca belgelerini, Genel Kurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı evraklarıyla kırmızı kaşesiyle askeri terhis belgesini, parmak damgalı kimliğini bulduğumda bütün televizyonlara, ‘Beni davet etmelisiniz’ dedim. Hemen hepsine gidip anlattım. Artık toplumda bir algı ve farkındalık oluştu. Ben 2013’te kitabımı çıkardığımda üzülerek söyleyeyim, Google bana mail attı: ‘Bu fotoğrafı sadece siz paylaştınız, telifi sizde’ diye.

O PERDEYİ ARALAMAK İSTİYORUM

 

kedfe-141.jpg

Şimdi milyonlarca insan o kadının en azından küçücük bir fotoğrafıyla da olsa tanışmış oldu. Ben bu milletin nitelikli, ahlaklı, vatanını milletini seven kadınların varlığının hala bu ruhta, hepimizde olduğunu biliyorum. O yüzden o perdeyi aralamak istiyorum. Gerçekten çok önemli kadın kahramanlarımız var. Erzurumlu bir kadın kahraman için bir sinema filmi hazırlıyoruz. Dilerim yüz akı ve çok güzel bir iş olur. Dünyaya da namlı bir şekilde, ‘Erzurumlu kadın kahraman’ deriz.”

BİR SAVAŞÇININ ANLATILMAMIŞ HİKÂYESİ

 

kara-fatma.jpg

İlknur Bektaş sözlerinin ardından filme dair çok kısa bir pasaj izletti. “Kara Fatma: Bir savaşçının anlatılmamış hikâyesi” sloganlı filmin kısa tanıtım filmi bittikten sonra sözlerini, “Bir gün eğer Türkler bu filmi yaparsa içinde hepimiz olmayız. Çünkü o bizim yüz akımız. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim. Yanımızda olduğunuzu bilmek istiyorum” diyerek, KEDFE başkanlığına yeniden seçilen Tekin Dursun ve yönetimini kutlayarak tamamladı.

 

 

KEDFE’de güven tazeleyen Dursun:

Aç kapıyı gör tapuyu

 

2007’de kurulan KEDFE’nin 2013’ten buyana başkanı Tekin Dursun, 6’ncı kongrede de güvenoyunu rakipsiz aldı. İzmit’teki KEDFE binası dedikodularını yanıtlayan Dursun, “Bina KEDFE’nin. Kapıyı açan tapuyu görür” dedi

 

https://www.gebzehaber.net/kedfede-guven-tazeleyen-dursun-ac-kapiyi-gor-tapuyu-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.