Bakanlıktan çarpıcı tespit

Bakanlıktan çarpıcı tespit

 Sanayi Bakanlığı’nın denetlediği elektrikli cihazlar, otomobil, tekstil ve ayakkabı gibi 50 bin farklı ürünün 5 bine yakını can ve mal güvenliği...

 

Sanayi Bakanlığı’nın denetlediği elektrikli cihazlar, otomobil, tekstil ve ayakkabı gibi 50 bin farklı ürünün 5 bine yakını can ve mal güvenliği açısından tehlikeli bulundu.
 

2013 yılının ilk dokuz ayında elektrikli cihazlar, otomobil, asansör, tekstil ve ayakkabı gibi 50 bin 192 farklı ürünü inceleyen bakanlık, bunlardan 5 bine yakınının can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğunu ortaya çıkardı. 22 farklı farklı marka/model hakkında toplatma kararı verildi. 2 bin 59 adet üründeki uygunsuzluğun giderilmesi için firmalara süre tanıyan bakanlık, usülsüzlüklere ilişkin 1,2 milyon lira ceza kesti. 
 

EN BÜYÜK SORUN ASANSÖRLERDE
 

Bakanlık yaptığı denetimlerde elektrikli ekipmanlar, tekstil ve ayakkabı en çok denetlenen ürün grupları oldu. İncelemelerde en yüksek uygunsuzluk düzeye yüzde 30 ile asansörlerde rastlandı. Bu ürünü yüzde 21,2 ile aeresol kaplar, yüzde 16,8’le de makineler izledi. En çok idari para cezası asansör üreticisi firmalara kesildi. Bu firmalara toplamda 662 bin lira ceza kesilirken elektrik ekipmanı üreticilerine 231 bin lira, taşınabilir basınçlı ekipman üreticilerine de 64 bin lira idari para cezası uygulandı. İlk dokuz aylık dönemde denetlenen 50 bin 192 üründen 27 bin 786’sı ithal, 22 bin 406’sı yerli üründen oluşuyor. 
 

YERLİ ÜRETİCİ KORUNUYOR
 

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin tüketicilerin can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Türk mallarının imajının yükseltilmesi ve uluslararası piyasalarda Türkiye’nin rekabet gücünün artırılması açısından da denetimin kritik önem taşıdığına işaret eden Ergün, “Denetimler aynı zamanda ucuz ve düşük kaliteli mal ithalatına karşı, yerli üreticileri ve ülke ekonomisini koruyor” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.