Bakan Koca'dan 'Hızla yayılıyor' uyarısı

Bakan Koca'dan 'Hızla yayılıyor' uyarısı

Son dönemde hastaneleri dolduran üst solunum yolu ve nezle vakaları ile ilgili, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli bir paylaşımda bulunarak vatandaşları uyardı.

Son günlerde, Aile Sağlığı Merkezleri ve hastaneler üst solunum yolu enfeksiyonları ve nezle vakaları ile dolup dolup boşalıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konu ile ilgili sosyal medya hesabından önemli bir paylaşımda bulundu. Koca, paylaşım ile vatandaşlara dikkatli olmaları uyarısında bulundu.


VİDEOLU PAYLAŞIM

Koca yaptığı paylaşımda, “En önemli artışı, nezle dediğimiz enfeksiyonlarda görüyoruz. Soğuk havalarla birlikte kapalı ortamda geçirilen süre arttığı için nezle ve virüsler daha hızlı yayılıyor." İfadelerini kullandı. Koca, paylaşımında Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhat Ünal'ın videosunu paylaştı.


ENFEKSİYONLAR OLABİLİR

Koca'nın yaptığı videolu paylaşımda konuşan Ünal, hastalığın bulaşmasını önlemek için neler yapılması gerektiğini aktardı. Doktor Ünal, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları olarak ikiye ayrıldığını açıkladı. Ünal, “Üst solunum yolu enfeksiyonları, soluk borusunun ayrılım yerine kadar olan enfeksiyonlardır. Burun içinde sinüzit, faranjit, nezle, otit gibi pek çok enfeksiyonlar olabilir. Solunum yolu enfeksiyonları mevsiminde bütün bu enfeksiyonlarda artış meydana gelebilir. En önemli artış nezledir.Soğuk havaların başlamasıyla birlikte kapalı yerlerde geçirilen süre arttığı için bulaştırma hızı artar ve solunum yolu nezle çok fazladır.Burun akıntısı, hapşırık, halsizlik, boğaz ağrısı, 38 derece ateşi geçmeyen bir hastalık şeklinde kendini gösterir.

NELER YAPILMALI

Ünal, "Nezleden korunmak için en temel şart, sağlıklı yaşam kurallarına riayet edilmesidir. Uykuya dikkat edilmesi, dengeli ve düzenli beslenilmesi, spor yapılması gibi temel sağlıklı yaşam kurallarına uymak önemlidir. Bunlara dikkat edilirse, savunma sistemi daha sağlam olur.Ünal, bu hastalıklardan korunmanın ikinci önemli adımın ise hapşıran, öksüren kişilerle araya bir metre mesafe konulması gerektiğini belirtti.Öte yandan son günlerde yine korona virüs vakalarında artışlar görüldü. Yoğun bakımları adeta doldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.