Dilan Çin

Dilan Çin

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN BESİNLER

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN BESİNLER

İmmün sistem; vücudumuzda virulans bir etki gösterecek mikroorganizmaları, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelere karşı koruyan yani canlı organizmada hastalıklara karşı savunma mekanizması oluşturan karmaşık bir sistemdir. Bu sebeple bağışıklık sistemimizi ne kadar güçlü tutarsak vücudumuzun bir antijene karşı antikor üretip o kadar güçlü savaşabilir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın en etkili yollarından biri yeterli ve dengeli beslenmektir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Narenciye; C vitamini içeriği yüksek olan turunçgiller enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarıdır. Beyaz kan hücrelerinin üretimini artıran C vitamini bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. Portakal, mandalina, greyfurt, limon ve kivi gibi meyveler C vitamini yönünden zengindir. Ancak C vitamini vücutta depolanmayan bir vitamin olduğundan günlük tüketmeniz gereken miktardan fazlasının tüketilmesinin bir yararı yoktur.

Sarımsak;  allisin içeren sarımsak bağışıklığı artırıp enfeksiyonlarla mücadelede etme konusunda çok değerli bir besindir.

Ispanak; C vitamini, beta karoten ve bir çok antioksidan, mineral içeren ıspanak bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla mücadelesini arttırır.

Brüksel lahanası; sülfürden zengin olan Brüksel lahanası bu dönemde bağışıklığı güçlendirmek için çok güçlü seçeneklerden biridir. Ancak sebzeleri pişirirken az pişirmeye dikkat edin.

Brokoli; A, C, E vitaminlerinin yanında bir çok antioksidan içeren ve posadan zengin olan brokoliyi sofralarınıza eklemeyi unutmayın.

Yaban Mersini; içerdiği antosiyanin ile bağışıklığı güçlendirmeye yönelik bir besindir.

Bağışıklığı Güçlendiren Çaylar Nelerdir?

Kuşburnu; içeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde doğal bir antioksidan olan kuşburnu çayı bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ada Çayı; öksürük ve soğuk algınlığından koruyan, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan, enfeksiyon riskini azaltan ada çayı hamileler ve emzirenler tarafından tüketilmemelidir.

Zencefil; zencefil enflamatuar hastalıkları, boğaz ağrısını azaltmada çok önemli bir besindir. Enfeksiyon riskini azaltıp, öksürüğe, boğaz yanmasına, mide bulantısına, gribal enfeksiyonlara faydalıdır. Ayrıca kronik ağrıları azaltmada etkilidir. Zencefili çay olarak demleyebilir veya toz olarak yemeklerinize katabilirsiniz.

Yeşil Çay; antioksidan deposu olan yeşil çay içeriğindeki polifenol bileşikler sayesinde vücut direncini artırır. Kafein içeriğinden dolayı günlük iki fincandan fazla tüketmeyin. Kalp damar, tansiyon probleminiz varsa yeşil çay içmeden doktorunuza danışın.

Ihlamur; viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında ıhlamur tüketmek bağışıklık sistemi için çok güçlü bir alternatif.

Bu yazı toplam 4356 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilan Çin Arşivi