‘Atılması gereken çok adım var’

‘Atılması gereken çok adım var’

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği İSG Komisyonu Başkanı Kamil Kılıç, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında Türkiye’de yapılması gereken çok şey var olduğunu ifade etti.

**

 

 

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği önceki gün bir basın toplantısı düzenledi. Gebze İlçe Temsilciliği lokalinde gerçekleşen basın açıklamasına Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel, Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği İSG Komisyonu Başkanı Kamil Kılıç ve çok sayıda mühendis katıldı. Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği İSG Komisyonu Başkanı Kamil Kılıç yaptığı açıklamada, “28 Nisan Dünya İşçi Sağlığı ve Güvenliği Günü dolayısıyla belirtmek isteriz, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında ülkemizde atılması gereken birçok adım bulunmaktadır.

İŞ CİNAYETLERİ ARTARAK DEVAM EDİYOR

İş kazaları sonucu toplu ölümlerin artması nedeniyle 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası da bir çözüm olmamıştır. Yasa ilk gündeme geldiğinde ve üzerinde değişiklikler yapılması sırasında iş kazaları ve meslek hastalıklarının bu yasa ve mevzuat ile önlenemeyeceğini hep söyledik. Yasa ile birlikte iş güvenliği uzmanlığı, işyeri hekimliği ve diğer sağlık personeline ilişkin yönetmelikler defalarca değiştirildi ancak kazalar ve iş cinayetleri artarak devam etmektedir. İSG ile ilgili ulusal politikaların oluşturulması, kararların alınması ve işyerlerinde denetime ilişkin kararlar bugüne kadar diğer sosyal tarafların görüşleri önemsenmeden tek başına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından alınmıştır.

ESNEK VE KURALSIZ ÇALIŞMA

Gelinen nokta göstermektedir ki Bakanlık doğru kararlar almamakta ve uygulayamamaktadır. Bu gerçeklerden hareketle İSG alanına yönelik önerilerimizi kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi bileşenleri, hükümet ve işveren ağırlıklı bir yapıdan çıkarılmalı, sendikalar, üniversiteler, TMMOB, TTB ağırlıklı hale getirilmeli ve kararları tavsiye niteliğinden çıkarılarak bağlayıcı olmalıdır. İş Yasası, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası ve ilgili bütün mevzuatta yapılan düzenlemeler işverenlerin çıkarları doğrultusundadır. Esnek ve kuralsız çalışmayı, geçici iş ilişkisini, taşeronlaştırmayı yasal hale getiren, kıdem tazminatlarını, fazla mesai ücretlerini, sendikal hak ve yetkileri budayan bu mevzuat iptal edilmelidir.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET UYGULANMALI

Tüm mevzuat ve denetim mekanizması yeniden düzenlenmeli, konunun taraflarının katılımı ile ekseni insan olan çağdaş bir yapıya kavuşturulmalıdır. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için üretim ve hizmet süreçlerinde önce insan, önce sağlık, önce işçi güvenliği anlayışı yerleştirilmeli, İSG önlem ve uygulamalarına öncelik verilmelidir. Yapılacak tüm düzenlemelerde işyerlerinde İSG’nin sağlanmasında asıl sorumluluğun işverende olduğu gerçeğinden uzaklaşılmamalıdır. Uygulamada çocuk işçiliğin önüne geçilmeli, çocuk işçiler örgün eğitime yönlendirilmelidir. Kadınlara ve kadın emeğine yönelik tüm olumsuz uygulamalar kaldırılmalı; eşit işe eşit ücret uygulanmalı, istihdamda fırsat eşitliği sağlanmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.