Ateş’ten iade!

Ateş’ten iade!

Osman Yılmaz’da AKP’nin seçim karargahı olarak da kullandığı Ateş Akaryakıt alanındaki imar planı Gebze BM’de yarım saat, zaman zaman harlanarak tartışıldı. Büyükgöz, CHP Grubu’nun 1/5000’lik plana itirazını gerekçeyle dosyayı “oy birliğiyle” iade etti

gebze-belediye-meclisi-nisan-2021---108.jpg

 

Gebze Belediye Meclisi’nde bu dönemin en uzun süreli, yoğun gündem maddeli nisan ayı olağan meclis toplantısında uzun süre kamuoyu gündeminde yer edinen bir imar planı dosyası, muhalefetin bastırmasıyla dairesine iade edildi.

tartisma-hafif.jpg

Yaklaşık üç saat süren, faaliyet raporu görüşülmesi öncesi 10 dakika da ara verilen mecliste gündemin 10 numaralı maddesi, 30 dakikayı aşkın görüşüldü. Zaman zaman tansiyon yükseldi.

BÜYÜKŞEHİR’E İTİRAZ SONUCU BEKLENECEK

 

1-365.jpg

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Gebze BM CHP Grubu’nun aynı yere dair 1/5000’lik ölçekli Büyükşehir kararına itirazının henüz sonuçlanmadığını gerekçe göstererek, o itiraz sonuçlanıncaya kadar süreli, dosyayı müdürlüğüne iade etti. Öte yandan İYİ Parti Grubu da bu gündem maddesinde CHP ile aynı tavrı aldı.

İKİ İÇERİĞİYLE TARTIŞILIYORDU

Osman Yılmaz Mahallesi, İstanbul Caddesi üzerindeki tadilat Mualla Ateş Benzin İstasyonu’nun arazisinde hayata geçirilmek istendi. Tadilatta belediyenin ana yola cepheli yerden yer verip yan cepheden yer edinmesi rant, yerin uzun yıllar seçim dönemlerinde AKP Gebze seçim karargahı olarak kullanılması siyasi boyutuyla tartışılıyordu.

BÖLÜK: MEVZUATA AYKIRI

 2-995.jpg

CHP Grubu adına ilk sözü aynı zamanda imar komisyonu üyesi Erhan Bölük alarak söz konusu değişimin ilgili mevzuatına aykırı olduğunu, ağaçların kesileceğini ve durağın kaldırılacağını öne sürüp ret gerekçelerini sıraladı.

ARSLAN: 1/5000’E İTİRAZ ETTİK

1/1000’LİĞİN ONAYI DOĞRU MUDUR?

 

3-579.jpg

Hemen ardından CHP Grubu Sözcüsü Avukat Saide Arslan söz alarak aynı yerin 1/5000 ölçekli Büyükşehir Meclisi kararına itirazlarını hatırlatıp, “Büyükşehir’de 1/5000’lik onaylandı, ret verdik. Grup adına, askıdayken itiraz ettik. İtiraz KBB İmar Komisyonu’nda görüşülecek. Henüz 1/5000’liği onaylanmamış bir konunun 1/1000’liğinin onay için Gebze BM’ye gelmesi doğru mudur?” sorusunu yöneltti.

ÖZLER: BELEDİYEYE ÖDEME YAPILDI MI?

 

5-312.jpg

İYİ Parti Grubu adına söz alan Kayhan Özler, CHP’nin itirazını yerinde bulduklarını, kabullendiklerini kaydedip, “Bu bir rant projesidir. Gebze’nin can damarı olan bir bölgede, otopark ihtiyacı olmayan bir şekilde otopark yapılmış, park alanı olarak da ön cepheden 591 metrekare yer verilmiştir. Bu değişimden ötürü Gebze Belediyesi’ne bir ödeme yapıldı mı?

SİYASİ DİYET Mİ ÖDENİYOR?

O ağaçlık alanı kim otopark olarak kullanacak? Anayolda cephe 30 metreye çıkıyor. Ana yolda edinilen yer ile yan yola cepheli, terk edilen yerin fiyatı arasında uçurum var. İki dönemdir AK Parti SKM olarak kullanılması, diyet mi ödeniyor?” sorularını yöneltti.

GENÇAY: İTHAM VAR. AÇIKLASIN

 

6-279.jpg

Özler’in konuşmasının sonunda AKP’yi kasten “Diyet mi ödeniyor?” demesi üzerine seyrinde giden tartışmada ortam ısınmaya başladı. AKP’li meclis üyesi Güler Şahin Gençay, Büyükgöz’e atfen ama Özler’i kasten, “Partimize yönelik itham var. Açıklansın?” deyince Özler yine söz aldı.

AK PARTİ SKM OLMASAYDI

ELEŞTİRİ YAPILMAYACAK MIYDI

Özler, “Açıklayayım. İki yıldan beri SKM olarak kullanılan, Büyükşehir’de itiraz gören ve onaylanmamış proje niye önümüze geliyor. Bu acele ne?” deyince Gençay, “AK Parti SKM olmasıyla ne alakası var. Olmasaydı, bu eleştiri yapılmayacak mıydı?” diye yanıtladı. Özler bu sefer, “Yapacaktık fakat AK Parti’nin SKM olarak kullandığı bir alanda bu şekilde önümüze getirdiğiniz için bu soruyu ben size soruyorum. Ne bu acele?” diye tekrarladı. Başkan Büyükgöz ikilinin arasına, “Karşılıklı tartışmayalım” diye girerek tartışmayı noktaladı.

DURAK DEVAM EDECEK AMA

YERİ GEÇİDİN AYAĞINDA OLACAK

Büyükgöz belediye meclisindeki muhalefetin her iki kanadından gelen eleştirileri özetle, “Otobüs durakları yerinde duruyor, devam edecek ancak üst geçit engelli kullanımına da uygun hale getirilip üst geçidin ayağı ile durak (bu durumda durak mevzii değişebilir) aynı yerde olacak. Böylelikle durak yeri için ikinci bir trafik alanı kaosuna girilmeyecek” dedi.

KBB MECLİSİ’NDEKİ OTOPARK

KARARI MEVZUAT GEREĞİYMİŞ

KBB’nin 1/5000’lik planında otopark olarak onaylanan yere Gebze Belediyesi’nin “park yapılacak” demesinin getirdiği kafa karışıklığına da atıfta bulunan Büyükgöz özetle, “Büyükşehir Meclisi’nde mevzuat gereği, otopark yapılacak diye karar alındı. Ne yapıldığını zaman içinde göreceksiniz ve ben sizleri oraya çay içmeye davet edeceğim” dedi.

DEĞİŞİM OLURSA DÜZELEBİLİR.

Büyükgöz, Arslan’ın itirazı hatırlatması üzerine de, “İdari işlemlerde, nihai değişim olursa alınan diğer karar düzeltilecek anlamına gelir. Prosedür eksikliği bırakmaz.

ESKİ KOMİSYON YENİSİNE

YÜK BIRAKMAK İSTEMEDİ

Dosya ikiye ayrıldı, komisyonda bekliyor. Bir önceki imar komisyonu, yeni imar komisyonuna yük bırakmadan, dosya temizleyelim diye böyle davrandı” diye konuştu. Büyükgöz ayrıca özetle şunları söyledi:

KAMU ADINA DEĞER ÜRETMEDİR

“Bu kamu adına değer üretmedir, rant projesi değildir. 7 metrelik imar yolu, 10 metreye çıkıyor. 400 metrekare yerini alıyoruz demek aynı zamanda 200 metrekareye yakın inşaat alanı alıyoruz demek. Emsalini arttırmıyoruz, 0.40 devam ediyor. Konum alanını, akaryakıta döndürmüyor, fonksiyon değişikliğine gitmiyoruz.  Bir şey değiştirmediğimiz için, belediye olarak kıymet takdiri almıyoruz.”

BİZİM OLDUĞUMUZ YERDE

FARKLI ŞEYLER DÖNMEZ

CHP’li Erhan Bölük’ün, “İmar komisyonundaki arkadaşınız, ‘Büyükşehir’e gönderirken park gönderdik, otoparka çevrildi’ dedi.Park olarak yapılınca 15, otopark olunca 5 metre çekme mesafesi. Farklı şeyler mi döndü?” diye sorunca Büyükgöz, “Hiçbir şey dönmedi. Bizim olduğumuz yerde, öyle bir şansı yok. Mevzuat gereği, otoparka çevirdiler. Biz de reesen kabul ettik. Değiştirme yetkisi var. Ortada sadece mevzuat gerekliliği var” yanıtını verdi.

TANSİYON YİNE YÜKSELDİ

 

10-058.jpg

Tartışmanın bundan sonraki bölümleri İmar Komisyonu Başkanı Mehmet Dinç

 

4-511.jpg

ve AKP’li meclis üyesi Hasan Soba,

 

9-087.jpg

CHP’den Halil İbrahim Başçiftçi

 

8-131.jpg

ve Gökhan Yamen teknik değerlendirmeler üzerinden de girdi. Tansiyon bir ara yine yükseldi. AKP Grubu’ndan artık oylamaya geçilmesine yönelik tepkiler gelmeye başladı.

SONUCU BELLİ, OYLAMAYA GİDELİM

Uzayıp giden tartışma esnasında CHP Grubu Sözcüsü Saide Arslan Çalışkan da devreye girip özetle, “Karşılıklı birbirimizi ikna etmeyeceğiz. Sonucu belli, oylamaya gidelim. Endişe duyduğumuz noktalarda itirazda bulunmuştuk. Komisyon değerlendirmesi ve KBB Meclisi yeni kararı sonrası gerekirse yargıya da götürürüz” dedi.

SÖZÜM GRUBUNUZA

Büyükgöz bunun üzerine genel yaklaşımın kararların oy birliğiyle alınması olduğunu belirtince Arslan, “Arkadaşlar ‘oylayalım’ diyor. Grubunuza diyorum, buyurun oylayın. Biz de itirazı tekrarlar, yargıya götürürüz. Size sözüm yok, sözüm grubunuza” diye konuştu.

ASKI SÜRECİ BİTSİN

OY BİRLİĞİYLE ONAYLARIZ

CHP’den Gökhan Yamen’in bir takım teknik değerlendirmelerinin ardından yeniden söz alan Büyükgöz, “Bu konularla alakalı daha detaylı bilgiye sahip olma açısından, askı ve itiraz süreciyle ilgili teretddüt etmenizden dolayı müdürlüğe iade ediyoruz. Askı süreçleri bitsin. Öyle gelsin, oy birliğiyle geçiririz” dedi.

MÜDÜRLÜĞE, “OY BİRLİĞİ” İLE İADE EDİLDİ!

Büyükgöz’ün bu tutumu AKP Grubu’nda pek içe sinmemiş gibi olsa da Büyükgöz müdürlüğe iade kararının oy birliğiyle alındığını kayda geçirtip yaklaşık 35 dakika süren gündem maddesini, kapatmış oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.