Atatürk Gemisi’nde iddia doğruysa gereğini yapacağım

Atatürk Gemisi’nde iddia doğruysa gereğini yapacağım

KBB Meclisi’nin nisan ayı toplantısında tansiyon ve gerilim, denetim komisyonu raporu görüşmelerinde sık sık zirve yaptı. Başkan Büyükakın, CHP’nin iddialarında, “Atatürk Gemisi’ni araştıracağım. Doğruysa gereğini yapacağım” dedi

Haber Analiz / KBB 2020 Denetim Raporu - 3

 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu dönemin en aksiyonlu toplantısı, -bütün gündem maddeleri itibariyle- 2021 nisan ayı olağan meclis toplantısında gerçekleşti. Vakaların basına yansıma şekli de ekseriyetle konular değil, özellikle internet haber sitelerinde de daha çok “tık” aldığı tespitiyle kimin kimle nasıl tartıştığı üzerine kuruldu.
 

BASINA ‘MALZEME’ OLDU

KBB Başkanı Tahir Büyükakın ısrarla aksini iddia etse de gergin olduğu gözlenen toplantıda ‘sulu sepken’ nitelikli ‘haber’lerle de konu edildi. Bir haber sitesinde ‘Tahir Reis’ tanımlaması ile; gergin hali oruç durumu ve tiryakisi olduğu sigara/nikotin eksikliğine dahi bağlandı.

BASINI ‘MALZEME’ ETTİ

Öte yandan CHP Grup Sözcüsü Engin Taşdemir ile girdiği polemiklerden birinde ikide bir, “Basın burada”, “Basının önünde soruyorum”, “Böyle mi haber olmak istiyorsun” gibi tanımlamalar ile gizli kapaklı şekilde paparazzi türü habercilik yapmamasına ve gözle görülür varlığına rağmen benzer söylemleri tekrarlamasının nedeni anlaşılamadı (!), anlam verilemedi.

Başkan Büyükakın öte yandan Atatürk Gemisi’ne alımlarda usulsüzlük yapıldığına dair iddiayı inceleyip, iddianın doğruluğu halinde gereğinin yapılacağını söyledi.

PAŞA: TESPİTLERİM İNCELEDİĞİM

FATURALAR ÜZERİNDEN….

Başkan Tahir Büyükakın’, denetim komisyonu tartışmalarına dahil olması CHP’li Mehmet Nuri Paşa’nın değerlendirmeleri esnasında, “Alımların yüzde 80’inden fazlası İstanbul firmalarından” demesi üzerine oldu. Büyükakın, Paşa’ya “Tekliflerin mi, alımların mı yüzde 80’i dışarıdan. Toplam kaç iş yapıldı İstanbul’dan” sorusunu yöneltti. Paşa, 45 günlük kısıtlı sürede, inceleyebildikleri faturalar üzerinden tespitte bulunduklarını söyledi.

BÜYÜKAKIN: DOĞRU

OLDUĞUNA İNANMIYORUM

Büyükakın bunun üzerine, “Baktığınız faturalarda, doğrudan alımların yüzde 80’i İstanbul, öyle mi? Doğru olduğuna inanmıyorum” dedi. Araya girmek zorunda kaldığını belirtip Paşa’nın konuşmasını sürdürmesini istedi.

ALINDIĞINI BİLE BİLMİYORUM

Paşa yine denetim süresinin kısalığından yakınıp bu sefer ceset torbalarının da İstanbul’dan alındığını söyledi. Büyükakın’ın sorusu üzerine tanesi KDV hariç 73 TL’den, 1000 (bin) adet alım yapıldığını öne sürdü. Büyükakın bunun üzerine, “Olabilir. İstanbul firmasından alınamaz demiyorum. Kaldı ki, alındığını bile bilmiyorum” yanıtını verdi.

PAŞA: AKRABALIK İDDİAM YOK!

Büyükakın, Paşa’ya, “Satıcı ile belediyeden bürokratın akrabalık ilişkisi var mı?” diye sorunca Paşa, “Öyle bir iddiam yok. Ama 2 milyon nüfuslu Kocaeli’de 30-40 bin liralık boya alımı için bile İstanbul firması tercih edilmiş” dedi.

CANBAZ İLE YÜKSEK TANSİYON

Büyükakın bunun üzerine, “Tek tek bakalım o zaman. Bölüyorum ama sakıncası var mı? Her bir iddianıza tek tek cevap vereceğim” dedi. Paşa’dan fatura tarih ve numarası da edinen Büyükakın, iddialarda yanlışlık olduğunu öne sürerken tartışmalara İYİ Partili Meclis Üyesi Fevzi Canbaz da girdi. Canbaz’ın, “Hep yandaşınıza, partilinize vermişsinizdir. Ya müdürün akrabasıdır” türü yaklaşımı tansiyonu yükseltti.

ONLARIN AİLESİ, HAYSİYETİ YOK MU?

Büyükakın, Canbaz’ın bu iddiasını ispata davet edip, “İsnat değil, ispat gerekli. Ben müdürle ilgili araştırma yapar, öyleyse gereğini yerine getiririm. Ama aksi durum varsa siz özür dilersiniz. Anlaştık mı?” dedi. Ses tonu giderek yükselen Büyükakın, “Akrabasından aldığını söylüyorsunuz. Onların hiç ailesi, haysiyeti yok mu? Varsa bir tespitin, isim isim söyleyeceksin. Biz de gereğini yapacağız” dedi. Canbaz’ın, “Ben kimseden özür dilemem” diye yanıt vermesi üzerine mecliste kısa süreli uğultular da yükseldi.

EKSİK DEMEDİLER…

Meclisteki gerilim biraz olsun düşünce CHP’li Paşa evraklarda eksiklikler olduğunu ve bunun komisyondaki AKP’li üyelerce tespit edildiğini kaydetti. Büyükakın, “Eksik demediler. Elektronik ortama yüklenmediğini söylediler” yanıtını verdi. Paşa yine 45 günlük süreçte sağlıklı denetim yapılamayacağını tekrarladı. İyi bir denetim için tüm verilerin bilgisayara yüklenmesi gerektiğini düşündüklerini söyleyen Paşa, değerlendirmelerini şöyle tamamladı:

HİZMET İÇİ EĞİTİM

SÜREKLİ HALE GETİRİLMELİ

Müdürlükler tarafından doğrudan teminle yapılan benzer alımlar birleştirilerek, açık ihale yöntemi uygulanmalıdır. İhale kanunlarına bağlı kalınmalıdır. Norm kadro yönetmeliğine uygun bir müdürlük uhdesinde müdürlük üzerinden alım yapılmalıdır. Hizmet içi eğitim sürekli hale getirilmedir. Planlama doğru yapılmalı, yatırımlara ağırlık verilmelidir.  Gereksiz harcamalardan kaçınmalı, tahsilat oranı artırılmalıdır. Yapmış olduğumuz tespitlerin dikkate alınmasını talep ederim.”

NUMAN TONKA: DENETİMİ

KOLAYLAŞTIRAN BİR SİSTEM

CHP Grubu adına Mehmet Nuri Paşa’nın bu değerlendirmeleri üzerine komisyonun AKP’li Başkanı Numan Tonka bu sefer yanıt hakkı gerekçesiyle söz aldı. Muhalefet meclis üyesinin kendince görüş belirttiğini söyleyen Tonka, GBS’nin çok verimli, denetimi çok rahatlaştıran bir sistem olduğunu söyledi.

ELEŞTİRİ DEĞİL, İFTİRA

Doğrudan teminlerde yan teklifler olduğunu kaydeden Tonka bir şablon bulamayınca rahatsız olunduğunu, eleştiriden ziyade iftirada bulunduğunu öne sürerek üslubunu sertleştirdi. Büyükşehir’in doğrudan teminde yüzdelik oran üzerinden 60 milyonluk daha doğrudan temin yerine, ihaleyi tercih ettiğini söyledi.

EN İYİ SAVUNMA SALDIRIDIR, MİSALİ…

CHP’li İzmit Belediyesi’ni kast ederek, “Bize önerdiğiniz alım şekillerini önce kendi belediyenizde uygulayın. Fatma Hanım alsın uygulasın, söylediklerinizi kabul edeceğim. Önce kendiniz uygulayın, iş yapabiliyor musunuz?” diyerek yurdumuza has, “En iyi savunma saldırıdır” taktiği de sergileyen Tonka, basın yayın müdürlüğünü örnek gösterdi. 4 bin 723 alımın sadece 12’sinin İstanbul’dan olduğunu dile getirdi.

YALAN SÖYLÜYORSUNUZ’U GERİ

ALDIM. YANLIŞ BİLGİLENDİRİYORSUNUZ

Hızını alamayan Tonka, CHP’lileri yalan söylemekle aleni suçlayınca devreye CHP Grubu Sözcüsü Engin Taşdemir girdi ve mecliste tansiyon bir kez daha yükseldi. Tonka, meclise başkanlık eden Büyükakın’ın da uyarısıyla, “Yalan söylüyorsunuz ifademi geri aldım. Yanlış bilgilendiriyorsunuz. Yaptığınız siyasi yorumdur. İzmit’te çuvalladınız, Büyükşehir’e çamur atıyorsunuz” dedi. 

BU RAKAMLARA ALANI

AYAKTA ALKIŞLAYACAĞIM

KBB’nin 36 ay süreli iş makinesi kiralama ihalesini örnek gösteren, “Bu rakamlara iş alabilecek büyükşehir varsa ayakta alkışlayacağım” diye çıkışını sürdüren Tonka’ya İYİ Partili Fevzi Canbaz, “Mazot kimden?” diye sorunca Büyükakın kısa süreli suskunluğunu bozup, “Mazotsuz olduğu belli zaten” diye devreye girdi.

KAMU BORCUNUN SEBEBİ YUVACIK

Tonka, yatırıma yeterince bütçe ayrılmadığına dair eleştiriyi de Büyükakın’ın yakın tarihli sözüne atıfla, “Bu kadar olumlu tablo ve sermaye giderleri varken, ‘Gerekirse bütün yatırımları durdurur, halkıma harcarım’ dediği günü dün gibi hatırlıyorum” dedi. Kamuya borçların Yuvacık Barajı’ndan kaynaklı olduğunu öne sürüp KBB’nin piyasaya olan mevcut borçlarını en az üç dört defa ödeme gücüne sahip olduğunu dile getirdi.

YASAYA RAĞMEN YAPIYORMUŞUZ

GİBİ DAVRANIYORSUNUZ

CHP’li Mehmet Nuri Paşa, AKP’li Tonka’nın cevap hakkı için mikrofon aldığını ancak değindikleri konulara, değinmediğini öne sürdü. Doğrudan teminle ilgili yaklaşık maliyetlere dair de değerlendirmede bulunurken devreye Başkan Büyükakın girip, “Yaklaşık maliyetin nasıl belirleneceği kanunda bellidir. Fiyat araştırmasına yüksek fiyat veren, ihaleye daha düşük fiyat verebilir. Yasa maddelerine atıfta bulunup, öyle bir ifade ediyorsunuz ki yasa maddesine rağmen yapıyormuşuz gibi davranıyorsunuz” diye konuştu.

O İDDİA DOĞRUYSA…

AKP’li Tonka tüm doğrudan teklifli alımlarda işin, maliyetin altında yapıldığını belirtti. Tahir Büyükakın da yasalar gereği doğrudan teminde bütçenin yüzde 10’unun aşılamayacağına ve işi parçalayamayacağına hükmettiğini söyledi. Atatürk Gemisi’ndeki iddiaya dairse ilgili işe bakacağını, iddialar doğruysa gereğini yerine getireceğini dile getirdi.

“DEME ÖYLE DEDİĞİNDE DEMİŞTİ BİLE

Bu esnada AKP’li Tonka yine ısrarla söz isterken Büyükakın, “Yeter Numan, ne senin cevabın ne onun (CHP’li Nuri Paşa) karşı cevabı biter” dedi. Tonka, Büyükakın’ı dinlemeyip 45 günlük sürenin yeterli olduğunu söyledi. Süreç içinde cenazesi olan Paşa’ya kaybından ötürü “Allah rahmet eylesin…” diye devam ederken Büyükakın devreye, “Deme öyle…” diye girdi ama çok geçti.

SANKİ ANA SINIFI!

CHP’li Engin Taşdemir, “Ayıptır..” diye çıkışırken CHP sıralarından uğultu yükseldi. Taşdemir ile Tonka arasındaki söz düellosu giderek sertleşirken Büyükakın araya, “Numan sen sus, Engin bağırmaya devam etsin” diye girip Taşdemir’in tepkisini önce üzerine çekti.

KOÇ: SENEYE RAMAZANDA TOPLANMAYALIM

CHP’li Meclis Üyesi Halis Koç, “Denetim komisyonu raporuna son günde şerh konulabilir. Seneye ramazanda toplanmayalım” deyince Büyükakın tartışmaları, “Kimseye hakaret etmedim. Gerginlik olabilir. Buradan çıkınca helalleşiriz, olur biter” diye tartışmayı noktalandırdı.

Denetim komisyonu raporunun bir saati aşan tartışmaları sona ererken meclis, faaliyet raporunun görüşülmesi ile sürdü…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.