“Atatürk Cumhuriyet fikrini ilk kez ilimizde dile getirdi”

“Atatürk Cumhuriyet fikrini ilk kez ilimizde dile getirdi”

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy 16 Ocak Basın Onur Günü’nü nedeniyle bir açıklama yaptı, İzmit’te Atatürk’ün cumhuriyeti kurma fikrini ilk kez dile getirdiğini ifade etti.

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy 16 Ocak Basın Onur Günü’nü nedeniyle bir açıklama yaptı,
Vali Aksoy’un açıklaması şöyle:
“Türk Basın tarihinde yeri ve önemi tartışılmayan 16 Ocak Basın Onur Günü’nüzü kutluyor, hepinize en iyi dileklerimi sunuyorum.
Bu anlamlı günde,  başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu tarihi  toplantıya katılan;  Dr. Adnan Adıvar’ı, Velit Ebuzziya’yı, Ahmet Emin Yalman’ı, Falih Rıfkı Atay’ı, Suphi Nuri İleri’yi, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nu, İsmail Müştak Mayakom’u, Halide Edip Adıvar’ı, Hilal-i Ahmer Başkanı Hamit Bey’i  ile  İleri Gazetesinin İzmit muhabiri Hakkı Kılıçoğlu’nu bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. 
6 SAAT SÜRDÜ
Karanlık günler geride kalmış, Kurtuluş Savaşı büyük fedakarlıklarla kazanılmış ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk; halk ile görüşmek, düşünce ve eğilimlerini almak, incelemelerde bulunmak üzere İzmit Basın Toplantısını da kapsayan Batı Anadolu gezisine çıkmıştır. 16 Ocak 1923 Salı günü Arifiye’de bir konuşma yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aynı gün İzmit’e gelerek, İzmit Kasrı’nda 6 saat süren bu tarihi basın toplantısını gerçekleştirmiştir.
ATATÜRK CUMHURİYETİ KURMA FİKRİNİ İLK KEZ BURADA DİLE GETİRDİ
 Basın tarihinde önemli bir yere sahip olan bu toplantıda; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’i kurma fikrini ilk kez burada dile getirmiş, Cumhuriyet ile ilgili temel düşüncelerini basın ile paylaşmış ve Cumhuriyet’in kurulmasında Türk Basınına önemli görev ve sorumluluklar yüklemiştir. Bu tarihi toplantıdan 9 ay sonra Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmiş ve ülkemiz medeni dünyada yerini almıştır.
İleriyi görebilme, her zaman isabetli kararlar verebilme ve güçlü bir sorumluluk anlayışı gibi özelliklere sahip olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, daha o yıllarda basının önemli bir güç olduğunun farkındadır.
DEMOKRASİ VE CUMHURİYETİN KORUNMASINDA ÖNEMLİ YERE SAHİP 
Ülke yönetimi ile milletimiz arasında çok önemli bir köprü vazifesi gören basınımız, dün olduğu gibi bu günde demokrasi ve Cumhuriyet’in korunmasında önemli bir yere sahiptir. Türk Basını, tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı, sesi olma ve kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma görevini ilkeli, tarafsız ve gazetecilik anlayışı içerisinde başarı ile yerine getirmiştir. 
İlimizde de bu onurlu görevi üstlenen ve başarı ile yürüten yerel ve ulusal basınımızın tüm görevlilerine teşekkür ediyor, Basın Onur Günü’nüzü kutluyor, başarılarınızın devamını diliyor, sevgilerimi sunuyorum.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.