Askeri kışla projesine ilk itiraz CHP’den

Askeri kışla projesine ilk itiraz CHP’den

Gebze’de eski askeri alanda yapılacak projenin askıdaki imar planlarına ilk itiraz, itiraz süresinin dolmasına beş gün kala CHP Gebze’den kamu yararına aykırı olduğu ana gerekçesiyle geldi. TMMOB Gebze Bileşenleri de itiraza hazırlanıyor

Gebze, Sultan Orhan Mahallesi’ndeki askeri kışla alanına dair Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 2020 yılının aralık ayı toplantısında onaylanan projeye CHP’den itiraz geldi. Söz konusu projenin tüm ölçeklerinde gerek nazım imar planları gerekse uygulama imar planları KBB Meclisi’nde onaylanmış, konu ilgili yasa maddesine dayandırılarak Gebze Belediye Meclisi’nin gündemine hiç taşınmamıştı.

İTİRAZ SÜRESİNİN DOLMASINA 5 GÜN KALA

 

chp-itiraz-1-001.jpg

Bu kapsamda projeye dair imar planları 02 Şubat 2021’de Kocaeli Büyükşehir Belediye binasında askıya çıktı. Bir ay itiraz süresi olan plana itiraz o sürenin dolmasına beş gün kala CHP’den geldi. CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, KBB Meclisi CHP Üyesi Halil İbrahim Başçiftçi ve Gebze Belediye Meclisi CHP Üyesi Saide Arslan Çalışkan imzasıyla verilen itiraz dilekçesinde;

KAMU YARARINA AYKIRI

chp-itiraz-6-001.jpg

 

“Askıya çıkarılan planlar imar kanununa, planların yapılmasına esas yönetmeliklere, şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğundan imar planının galericiler sitesi ve diğer donatı alanları yer seçimleri bağlamında tekrar değerlendirilmesini,

GALERİCİLER SİTESİ KALDIRILMALI

 

chp-itiraz-3.jpg

Galericiler sitesi olarak planlanan alanın tüm bu talep edilen analizler ve yer seçim süreçlerini gösterir analitik çalışmalar yapılıp, öncelikle itirazımız doğrultusunda millet bahçesi bütünlüğünün sağlanması açısından galericiler sitesi olarak ayrılan alanın kaldırılarak kamu yararı sağlanmasını,

YER SEÇİMİ NESNELLİĞİ SAĞLANANA KADAR

 

chp-itiraz-5.jpg

Planlanan alanın tamamının millet bahçesi ve fonksiyonları olarak planlanmasının mümkün olmadığı takdirde yapılan yer seçimi kararının nesnelliği sağlanana kadar bu alanların tümden yeşil alan veya plansız alan olarak bırakılmasını talep ederiz” denildi.

GEREKÇELER RAPORDA YER ALMIYOR

 

chp-itiraz-7.jpg

                  Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17 Aralık 2020 tarihli 523 sayılı karar ile onaylanan, 65 hektar alanda yapılacak projenin planları üzerinde yapılan incelemeler sonrası CHP Gebze tarafından tespit edilen tezatlıklar dilekçede şöyle ifade edildi:  “Bir imar planı, plan açıklama raporu ile bir bütündür. İmar planında yapılan arazi kullanımı, bunun büyüklüğü, yer seçimi gibi bütün öngörülerin gerekçeleri ile birlikte plan raporunda yer alması şarttır. Öngörülere sebep olan bilimsel ve nesnel çalışmalar, plan raporunda veya Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği 9/3’e göre hazırlanması gereken ek bir raporda görülmemiştir.

YER SEÇİM ANALİZİ YAPILMADI

Bu doğrultuda Gebze Belediyesi, ‘Gebze Millet Bahçesi’ projesi kapsamında hazırlanan plan değişikliklerini ilişkin plan açıklama raporunu incelediğimizde;

Galericiler sitesi olarak planlanan alanın diğer donatı alanlarının yer seçimi yapılırken olası tüm alternatiflerin detaylı bir şekilde raporlanarak irdelenmediği, imar planı yer seçim analizinin yapılmadığı, plan açıklama raporunda yer seçimi ile alakalı alternatifleri de içeren nesnel bir araştırmanın olmadığı, alternatiflerin değerlendirilmesinin yapılmadığı görülmüştür.

İNCELEME, DEĞERLENDİRME YOK!

Özellikler Galericiler sitesi kullanımı için; Gebze İlçesi’nde kaç galerici var, ne kadar alana ihtiyaç var, talep edilen dükkan metrekaresi ne kadar olmalı, her bir galericinin ne kadar otoparka ihtiyaç var, günlük ne kadar araç ve insan gelip gidecekne kadar misafir araç otoparkına ihtiyaç var, bir galericiye günlük gelen giden araç sayısı, ne kadar ziyaretçisi olduğu gibi konularda bir inceleme ve değerlendirme yapılmadığı görülmüştür.

TRAFİĞE ETKİSİ İRDELENMEDİ

Yine plan açıklama raporuna galericiler sitesinin öneri planında ne kadar trafik yükü çekeceği, bu trafik yükünün mevcut ulaşım ağına etkisinin irdelenmediği görülmektedir. Fonksiyonların ulaşım ağına etkileri analitik olarak irdelenmediğinden ulaşım ile alakalı özellikle kavşaklarda her hangi bir öneri geliştirilmemiştir.

TRAFİK KENT İÇİNDE AZALACAK DA…

İtiraza konu planın galericiler sitesi bağlamında ana amacı olan “kent içindeki parklanma ve trafik yoğunluğunu azaltmak için galericilerin bu noktada toplanması hedeflenmektedir” savı, planın üretiminde göz önünde bulundurulmamıştır. Kent içi trafik sıkışıklığına etkisi olan galericilerin, öneri plan ile bu konuma getireceği trafiğin nasıl çözümleneceği veya getireceği olası sorunlar irdelenmemiş ve çözüm önerileri plana aktarılmamıştır.

KURUM İÇİNDEN DAHİ GÖRÜŞ ALINMADI

Yine plan raporunda herhangi bir çalışmaya yer verilmediği gibi kurum içinde de Yönetmelik Madde 8 / 1. bende göre Ulaşım Daire Başkanlığı ve maddede öngörülen diğer kuruluşlardan görüş alınmamıştır. Özetle madde 8/ 11. bende göre ulaşım analizleri yapılmamıştır.”

BİR İTİRAZDA TMMOB

GEBZE BİLEŞENLERİNDEN

 

Öte yandan Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası Gebze Temsilcilikleri ile Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği’nden oluşan TMMOB Gebze Bileşenleri’nin de itiraz dilekçesi hazırladığı, 01 Mart Pazartesi veya 02 Mart Salı günü itiraz dilekçesinin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne verileceği öğrenildi.

 

 

Bu trafik bir de galericiler sitesi kaldırmaz

 

** Gebze’de askeri kışla projesinin imar planlarına bir itiraz da Hasköy Sanayi Sitesi’nden geldi. Bölgede günümüzdeki yoğunluğu dikkat çekilip, “Galericiler sitesi trafik yükünü arttıracak. Askeri kışlanın tamamı Millet Bahçesi olarak düzenlenmeli" denildi

 

https://www.gebzehaber.net/bu-trafik-bir-de-galericiler-sitesi-kaldirmaz-70908h.htm

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.