Asgari ücretin 5'te 1'i iki faturaya gidiyor: Elektrik ve doğalgaza üç ayda üçüncü zam!

Asgari ücretin 5'te 1'i iki faturaya gidiyor: Elektrik ve doğalgaza üç ayda üçüncü zam!

İktidar krizi yok saymaya devam ededursun elektriğe yüzde 8, doğalgaza ise yüzde 9 zam geldi. Bunlar son 3 aydaki üçüncü zam olurken, son zamlarla 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama elektrik ve doğalgaz gideri 327 lirayı geçiyor

Ekonomik krizin yaşanmadığına dair hükümetten açıklamalar geledursun iğneden ipliğe her şeye zam yapılıyor. Dün de elektrik ve doğalgaza zam geldiği açıklandı. Ancak zam haberini Reuters gibi dünya basınından ajansların Türk basınından önce geçmesi dikkat çekti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik tarifesini artırdı.

Dün itibariyle geçerli olmak üzere elektriğe konutlarda yüzde 8; ticarethane ve sanayi tesislerinde yüzde 18.4 oranında zam yapıldı. Elektriğe ağustos ve eylül ayında da konutlarda yüzde 9, sanayi tesislerinde yüzde 14 zam yapılmıştı.

BOTAŞ da doğalgaza dün itibariyle konutta yüzde 9, sanayide yüzde 18.5 zam yaptı. BOTAŞ, ağustos ve eylül aylarında da konutta yüzde 9, sanayide yüzde 14 zam yapmıştı.

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına üç aydır art arda yapılan zamlarla mesken için elektrik ve doğalgaz fiyatı Temmuz sonuna kıyasla toplam yüzde 30, sanayi için yüzde 48 oranında yükselmiş oldu. Bu zamlarla birlikte son 1 yılda konutlarda yapılan zam oranı elektrikte yüzde 45, doğalgazda ise 35 olarak belirlendi

Elektriğin enflasyon sepetinde yüzde 2.39, doğalgazın yüzde 1.44 ağırlığı bulunuyor. Elektriğe yapılan yüzde 9 zammın tüketici enflasyonuna doğrudan etkisinin yüzde 0.22’yi bulacağı, doğalgazdaki yüzde 9 zammın ise 0.13 puanlık doğrudan etki yapacağı hesaplanıyor.

Konuya ilişkin Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜKODER) de kapsamlı bir açıklama yayımladı. Açıklamada zamların halkı nasıl etkileyeceği verilerle ortaya kondu. Genel Başkan Turhan Çakar imzasıyla yayımlanan açıklamada şunlara yer verildi: Dört kişilik bir ailenin aylık ortalama elektrik tüketimi 230kwh’tir. Buna göre, 4 kişilik ailenin aylık elektrik gideri bu son zamlarla birlikte ortalama 137.36TL olmuştur. Gene, 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama doğal gaz tüketimi 125m3’tür. Buna göre, 4 kişilik ailenin aylık doğal gaz gideri bu son zamla birlikte ortalama 190TL olmuştur. Aylık elektrik ve doğal gaz giderinin toplamı ise 327.36TL’dir. Yani, 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama elektrik ve doğal gaz gideri 327.36TL’dir.

Yüzde 19,5’i…
Açıklamanın devamında ise şunlara yer verildi: Eşi çalışmayan, iki çocuklu bir asgari ücretlinin eline geçen maaşın yüzde 19.5’i yalnızca elektrik ve doğal gaza harcanmaktadır.

Yıkım olur
TÜKODER Genel Sekreteri Onur Cingil BirGün’e yaptığı açıklamada ise şu bilgileri paylaştı: Kasım ayında İran’a uygulanacağı söylenen ambargo, bölgemizde sürekli değişen dengeler, döviz kurları ve ekonomik kriz, her şeye rağmen iktidarın sürekli olarak yaptığı lüks tüketim ve israf, böylelikle daha da ciddi boyutlara gelecek krizde, tüketiciler doğalgaz ve elektrik sıkıntısı çekebileceklerdir. Bu ülkemiz ve tüketiciler için bir yıkım olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.