Asgari ücret insanca yaşam ücreti olmalı

Asgari ücret insanca yaşam ücreti olmalı

Nakliyat-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı ve Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal, asgari ücretin insanca yaşam seviyesine getirilmesi gerektiğini söyledi.

DİSK Nakliyat-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı ve Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal, asgari ücretin insanca yaşam seviyesine getirilmesi gerektiğini söyledi. Kopal, “Asgari ücret sefalet ücreti olamaz. Gelirin, servetin paylaşımında ve vergide adalet istiyoruz” başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılı için uygulanacak asgari ücreti belirlemek için toplantılarına devam ediyor. Üçüncü toplantı da yapıldı. Yapılacak olan dördüncü toplantıda Asgari Ücretin ne kadar olacağının açıklanması bekleniyor.

KOMİSYONDA MEVCUT YAPI

Bilindiği gibi Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 15 kişiden oluşuyor. Çalışma Bakanlığı’ndan beş üye, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) (işveren örgütlerinden) beş üye, beş üye de işçi (Türk-İş’ten) temsilcilerinden oluşuyor. Komisyonun oluşumu demokratik değildir. Çünkü komisyonda işveren ve hükümet temsilcileri çoğunluğu sağlamaktadır. En çok üyesi olduğu için komisyonda temsil edilen TÜRK-İŞ ise tarihi boyunca hep hükümet ve sermaye sınıfının çıkarları doğrultusunda davranmıştır. Mevcut yapı tamamen sermaye sınıfının çıkarlarına hizmet etmektedir.
ÖLDÜRMEYİP SÜRÜNDÜRÜYOR

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından ekim ayı verilerine göre tespit edilen açlık sınırı (dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı) 2 bin 50 TL’dir. Yoksulluk sınırı (gıda harcaması ile birlikte giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık h8arcamalarının toplam tutarı) 7 bin 92 TL’dir. Asgari ücret, yoksulluk sınırının üçte birinden bile daha azdır. İşçi sınıfımız ve emekçi halkımız yoksulluk sınırının altında öldürmeyip süründürecek bir ücretle yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.

EN ADALETSİZ ÜLKEYİZ

Ülkemizdeki servetin ve gelirin dağılımı nasıl? Hangi ortamda asgari ücret belirleniyor?
Yapılan en son araştırmalara göre Türkiye nüfusunun en zengin yüzde birinin  servetinin toplamı Türkiye’deki servetin yüzde 54,3’ü. Nüfusun geri kalan yüzde 99’nun yani 78 milyonun toplam servet içindeki payı yüzde % 45,7. Kısacası en zengin yüzde birin serveti yüzde 99’un servetinden daha fazla.
Bu servet ve gelir dağılımının sosyal devletle, adaletle, hak-hukukla her hangi bir ilgisi yoktur. Sosyal devlet, sosyal adalet ilkesi toplumda servetin ve gelirin adaletli paylaşımını esas alan bir toplumsal düzendir. Ülkemiz dünyadaki servet ve gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ülkelerden biridir.

VERGİ DÜZENİ DE ADALETSİZ 

Ülkemizde vergi düzeni de adaletsizdir. İçinde yaşadığımız ekonomik krizin bedeli zaten işçi sınıfına ve emekçi halkımıza ödettirilmeye çalışılmaktadır. Türkiye bugün OECD ve AB ülkeleri içerisinde ücretlerin vergi yükü oranında ilk sıralardadır. Bir başka adaletsizlik de ücretlerdeki vergi dilimleri uygulamasıdır.
Çalışanlara uygulanan mevcut vergi düzeninde, asgari ücretli dahi 9-10’uncu aydan sonra yüzde 20’lik dilime girmektedir. Bu nedenle hükümet yüzde 15’te sabit tutabilmek için yasal düzenleme yapmak durumunda kalmıştır. AKP iktidarı Parababalarına işsizlik fonunda biriken parayı, sigorta, vergi ve istihdam yaratma adına işçi ücretinin bir kısmını teşvik olarak vererek peşkeş çekmektedir.
    
KABUL EDİLEMEZ 

 Bildiğimiz gibi işçiler ve diğer çalışanlar harcama yapmadan vergilerini peşin olarak ödemektedirler. İşçilerin ve emekçilerin servetten aldıkları pay ortadayken, vergi almaya gelince devlete en çok vergiyi ödeyen onlar olmaktadır. Bu adaletsizlik kabul edilemez. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalıdır.
KIDEM TAZMİNATI SON KALEMİZ

Kıdem tazminatı işçi sınıfımızın son kalesidir. Geçmiş büyük mücadelelerle kazandığı bir hakkı  Parababaları ve AKP İktidarı tarafından fon bahanesi ile gasp edilmek istenmektedir. İşsizlik fonu gibi kıdem tazminatı da fona devredilerek sermayeye peşkeş çekilmek ve işçi sınıfına yar olmayacak şekilde ortadan kaldırılmak istenmektedir. Böylece işçi için iş güvencesi niteliği taşıyan kıdem tazminatının fona devredilmesiyle iş güvencesi de  ortadan kalkacaktır.

50 BİN 378 KİŞİ HAYATINA SON VERDİ

Bunca adaletsizlik Parababalarını ve AKP İktidarını kesmemektedir. İşçi Sınıfımıza bir de esnek çalışma dayatılmak istenmektedir.
Her geçen zaman acı dolu dramlara tanık oluyoruz. Daha birkaç gün önce, İstanbul Fatih’te dört kardeş, haciz, kira, fatura, geçim ve açlık cehennemine döndürülmüş hayatlarına zehir içerek son verdiler. Cüneyt Yetişkin, Oya Yetişkin, Kamuran Yetişkin ve Yaşar Yetişkin… 600 küsur liralık elektrik borçları yüzünden elektrikleri kesilmiş. Öğretmen olan kardeşin bakkala olan borcu için maaşına haciz konulmuş.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2002–2018 arasında AKP hükümeti döneminde 50 bin 378 kişi hayatına son verdi.
Yine birkaç gün önce, Kayseri’de bir grup esnaf, ‘açız aç, çocuğumuz aç’ diyerek Kayseri Belediye binasını bastı.

İŞ CİNAYETLERİ

Parababaları düzeni sadece açlık, yoksulluk, işsizlik pahalılık cehenneminde değil, iş cinayetleriyle de katlediyor. AKP’nin iktidar yılları boyunca iş cinayetlerinde yaklaşık 22 bin 500 işçi yaşamını yitirdi. İSİG’in raporuna göre 2018 yılında en az 1923 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Sadece son birkaç ayda bölgemizde ölümlü iş kazaları yaşandı. Gebze’de faaliyet gösteren vinç kiralama acentası Sarılar Group’ta vinç tekerinin değiştirilmesi işlemi sırasında tekerin patlaması sonucu 25 yaşlarında olduğunu öğrenilen Süleyman Koçoğlu adlı işçi hayatını kaybetti. Patlama sonucu 6 işçi de yaralandı.
Dilovası’nda faaliyette bulunan Yılport Limanı’nda sabah saatlerinde meydana gelen korkunç kazada, 23 yaşındaki Çağrı Karadaş, konteynırın üstüne düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

TALEPLERİMİZ

İşçilerin ücretlerinden alınan
          Gelir vergisi yüzde 10’da sabitlensin
          Asgari ücretten vergi alınmasın
          Az kazanan az, çok kazanan çok vergi ödesin
          Temel ihtiyaç ürünlerinden dolayı vergi alınmasın. İşçilerin üzerindeki dolaylı vergi yükü kaldırılsın
          Sermayenin-Parababalarının gelirleri ve servetleri vergilendirilsin.

ER GEÇ ZAFERLE SONUÇLANACAK

İşçi Sınıfımız tüm saldırılara karşı, konkordato, hileli iflaslar ve sendika hakkı için işten çıkarılmalara karşı, gasp edilen tazminat haklarını almak için mücadele etmektedir.
İşi, ekmeği, tazminat hakkı, sendikalaşma hakkı için mücadele eden Real İşçileri, Uyum/Makro Market İşçileri, Uzel Makina, TÜVTÜRK Şanlıurfa, Muğla, Eskişehir, Kütahya İşçileri, ülkemizde parababalarına ve ciğeri beş para etmez sarı sendikalara karşı sendikamız öncülüğünde ülkemizin dört bir yanını eylem alanına çevirerek kararlılıkla mücadele etmektedirler.
Mücadeleleri er geç zaferle sonuçlanacaktır.
 
İNSANCA YAŞAM ÜCRETİ OLMALI

Servetin ve gelir dağılımının bu kadar adaletsiz olduğu hayat pahalılığının, enflasyonun her geçen gün arttığı, halkımızın intiharların eşiğine getirildiği, ekonomik krizin ortasında yaşadığımız bu dönemde asgari ücret insanca yaşama ücreti olmalıdır.
Toplu taşıma asgari ücretliye ücretsiz olmalıdır.
          Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na tüm işçi konfederasyonları katılmalı.
          Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı, işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.
          Asgari ücret tespitine ilişkin 131 sayılı ILO sözleşmesi onaylanmalı. Avrupa Sosyal Şartı’na konan çekince kaldırılmalıdır.
         Asgari ücret bütün çalışanlar için ortak saptanmalıdır.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.