Arsaya talep 2021’de sürer Kıyı bölgelerinde yoğunlaşır

Arsaya talep 2021’de sürer Kıyı bölgelerinde yoğunlaşır

Advance Gayrimenkul A.Ş’nin Genel Müdürü, Arsa Yatırım Uzmanı Hüseyin Sal pandemi sürecinin gayrimenkulde alışkanlıkları değiştirdiğini söyledi. Arsa ve tarlaya yoğun talebin 2021 sonunu göreceğini, kıyı bölgelerinde yoğunlaşacağını kaydetti

Bölgemizde 17 Ağustos 1999 depremi sonrası artış gösteren arsa ve tarla yatırımları, deprem etkisi yaratan pandemi sürecinde patlama gösterdi. Birikmişlerini değerlendirmede döviz, altın gümüş türü yükte hafif pahada ağır ziynet eşyaları ile faiz sarmalarına yüz vermeyenler tercihlerini hem yatırım hem de sağlıklı bir yaşam için taşınmazlara yönlendirmeye başladı.

YATIRIMLAR ALTI AYDA

50 KAT ARTIŞ GÖSTERDİ

Advance Gayrimenkul A.Ş’nin Genel Müdürü, Arsa Yatırım Uzmanı Hüseyin Sal da insanların şehirden doğaya kaçış talebinin artmasıyla birlikte arsa ve tarla yatırımlarının son altı ayda 50 kat attığını belirtip, “2021 gayrimenkul sektöründe, arsa ve tarlaya yatırım yılı olacaktır” dedi.

AYNI İKİNCİ EL OTO

VAKASI GİBİ

Sektöründe yılların getirdiği deneyim ve birikimle yaptığı değerlendirmede pandemi sürecinin gayrimenkul alışkanlıklarını değiştirdiğine dikkat çeken Hüseyin Sal; arsa ve tarlaya talepte yüzde 85’lik artışın fiyatlara da yansıdığını ve yüzde 50 oranında yükselmeyi tetiklediğini kaydetti. Bilindiği üzere yine bu süreçte virüsün bulaşmaması için toplu taşımadan ayağını kesenler ikinci el otomobile yönelik bir talep patlaması gösterince otomotiv sektörünün bu ayağında da yüksek oranlı fiyat yükseklikleri tespit edilmişti.

KIRILMA NOKTASI: 1 HAZİRAN

 

huseyin-sal.jpg

 

Hüseyin Sal ikinci dalgasıyla ortalığı kasıp kavuran pandemi sürecinin kırılma noktalarından 1Haziran 2020 tarihinin gayrimenkul tercihinin değişmesinde önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydedip şunları söyledi: “Ülkemizde Kovid-19 vakasının ilk görüldüğü tarihin ardından pandemi kuralları kapsamında bahar aylarını evlere kapanarak geçiren birçok kişi, 1 Haziran’daki normalleşmenin başlamasıyla birlikte yatırım planlarını arsa ve tarlaya yönlendirmeye başladı.

EV OFİSİN TERCİHTE ETKİSİ

Yine su süreçte evlerin çoğu ev ofise dönüştü. Uzaktan erişimle evden ve sağlıklı şekilde çalışabilmenin farkına varan çok sayıda kişi şehir merkezlerinden doğaya yakın bölgelere taşınma kararı alınca, tanımlanan bölgelerde arsa satışları hızlandı.

2021 SONUNU GÖRECEKTİR

Bize göre kentli yaşam biçiminden kırsal yaşam biçimine geçiş ile birlikte arsa ve tarlalara yönelik rağbet devam edecek, 2021 sonunu görecektir. Bu talep paralelinde arsa değerlerinde de ortalama yüzde 25-30 artış olacağını öngörüyoruz.

KÜÇÜK YATIRIMCI DA MECRA DEĞİŞTİRDİ

Aynı alana ilgili sadece ikamet amacıyla sınırlı kalmadı. Küçük yatırımcı da tercihlerini arsadan yana kullanmaya başladı. Mayıs, haziran ve temmuz aylarında arsa satışlarının önceki yılların aynı dönemlerine göre üç kat artması da bu tespitimizin göstergesidir.”

KÖPRÜ YÜZDE 50

OTOYOL YÜZDE 35

Arsa ve tarlaya talebin İzmir, Çanakkale, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir ve Edirne’de yoğunlaştığına dikkat çeken Hüseyin Sal, “Fiyatlar Çanakkale’de köprü yatırımının etkisiyle yüzde 50’lerin üzerinde arttı. İstanbul – İzmir Otoyolu projesi ise İzmir’de fiyatları yüzde 35 oranında yükseltti” dedi.

İSTANBUL’DA HER AY

YAKLAŞIK 10 BİN İŞLEM

Resmi verilere göre İstanbul’da bu yılın geride kalan 11 aylık sürecinde 109 bin 524 arsa, (ayda ortalama 9 bin 950 sirkülasyon) tarla satış işlemi gerçekleştiğini kaydeden Hüseyin Sal, “Bu satışların hız kaybetmeden yükselişinin devam edeceğini artan talepler göstermektedir” diye konuştu.  Sal sözlerine ilaveten şunları söyledi:

KIYI BÖLGELERİNE DİKKAT

“Bundan sonraki süreçte kıyı bölgeleri arsa yatırımı açısından her zaman revaçta olmaya devam edecektir. Öte yandan çiftlik ve sanayi yatırımları açısından da bölgesel değişiklikler öngörüyoruz. Kesin olan şu ki 2021 gayrimenkulde; arsa ve tarla yatırım yılı olacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.