Arapça tabela artık kullanılmayacak

Arapça tabela artık kullanılmayacak

Kocaeli Bakkallar, Büfeciler ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Bayram Kütük, yabancı uyruklu insanların dükkânlarında artık Arapça tabela asılamayacağını açıkladı.

Kocaeli Bakkallar, Büfeciler ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Bayram Kütük, Suriyeli insanlar başta olmak üzere diğer milletlerden insanların kentte açtığı işletmelerle ilgili konuştu.  Pandemiden önce özellikle Suriyeli insanlarla ilgili bir çalışma başlattıklarını belirten Bayram Kütük, “Bu çalışmadan yüzde 20 oranında bir fayda sağlandı. Suriyeli insanlar başta olmak üzere ülkemize sığınan insanların açtığı işletmeleri gezdik, ruhsatları var mı, yok mu denetledik. İzmit Belediyesi Ruhsat Müdürü ve Zabıta Müdürü ile biz bu denetimi yaparken komple İzmit ilçemizi denetleyecektik ama pandemi araya girdi. Pandemi başlayınca sadece bakkal değil berber, kuyumcu, lokanta gibi işlere el attılar.

“YÜZDE 50 CİVARI KAYIT DIŞI İŞLETME”

İşletme açanların yüzde 30, yüzde 40 civarı odalarımıza kayıtlı, bizim odamıza da kayıtlı olan Suriyeli insanlar var ama yüzde 50 civarı kayıt dışı işletme sahibi. Bu kişilerle ilgili gerek Ruhsat Müdürlüğü, gerek meslek odaları ile birlikte sahaya çıkıp çalışma yapılmalı. Kaymakamlık içerisinde bir komisyon oluşturuldu, Suriyeliler başta olmak üzere işletme açanların tabelaları Arapça yazılı ama artık Arapça tabela kullanılmayacak Türkçe tabela kullanılacak. Bazı sokaklar var ki bir giriyorsunuz sanki Suriye’nin bir kenti ya da caddesindesiniz. Bu konuda bizim Türk vatandaşlarımızın rahatsızlığı söz konusu ve bu konuyla ilgili yetkililerle konuştuk, kaymakamlık öncülük yaptı.

“ÜRÜNLERİNİN YÜZDE 80’İ KAYIT DIŞI”

Devletimiz bu insanlardan zaten vergi almıyor en azından bu insanlar oda kaydıydı, ruhsat kaydıydı yaptırsınlar diye bir çabamız vardı ve yeniden bu çalışmalarımıza başlayacağız. Bu insanların Kocaeli’de işletme açması durumuna bağlı olarak bir milliyetçilik hareketi gözlemliyorum. İnsanlar bakkalını açıyor ama bu bakkala ürünü getiren insan da Suriyeli, bakkalda satılan ürünler Suriye menşeli ürünler. Bu insanların bize bir faydası yok, çünkü birbirlerinden alışveriş yapıyorlar, çok tutucular. Bakkallardaki ürünlerin yüzde 80’i kayıt dışı ve nereden geldiği, nasıl olduğu belli olmayan ürünler. Bu konuyla ilgili bizim üyelerimizden ilk başlarda çok şikâyetler oldu. Çünkü ürünlerinin birçoğunun üzerinde son kullanma tarihi bile yer almıyor” dedi.

Haber: Hanifi SURUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.