Annelere çocuk göz sağlığı semineri!

Annelere çocuk göz sağlığı semineri!

  Medical Park Gebze Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Lütfi Yazar, anneleri çocuk göz sağlığı hakkında bilgilendirdi.Lütfi...

 

 

Medical Park Gebze Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Lütfi Yazar, anneleri çocuk göz sağlığı hakkında bilgilendirdi.

Lütfi Yazar, çocuklarda çok sayıda göz sorunu görülebildiğini, erken tanı ve tedavinin göz hastalıklarının önlenmesi açısından önemli olduğundan bahsetti. Çocukların rutin 12 ay – 24 ay ve 4 yıl göz muayenesinden geçirilmesindeki önemine dikkat çekti. Çocukların göz sağlıkları için zamanında önlem alınması gerektiğini okul, sosyal başarı ve gelişimini engellemesi açısından önemli olduğunu belirtti.

 

‘ÇOCUKLARDA ÖZELLİKLE HANGİ GÖZ RAHATSIZLIKLARI GÖRÜLÜR?’

 

Çocuklarda görülebilecek hastalıklar hakkında bilgiler veren Op. Dr. Mustafa Lütfi Yazar, “Çocuklarda göz tembelliği, gözyaşı kanal tıkanıklığı, şaşılık, glokom başta olmak üzere birçok göz rahatsızlığı görülebilir. İki göz arasında simetrik olmayan kırma kusuru varsa gözlerden birisinde göz tembelliği (ambliyopi) gelişebilir. Görme tek ya da çift taraflı azalır. Görmenin gelişimi bebeklik çağında başlar. Bu dönem içinde en kritik dönem ilk 2 – 3 yıl olmakla birlikte görme gelişimi ilkokulun ilk yarıyılları (7 – 8 yaş) boyunca devam eder. Bir göz iyi görürken, diğeri aynı kalitede göremez. Bu durumunda az gören göze ambliyobik göz (tembel göz) adı verilir. Ambliyopi genelde tek gözde görülür. Toplumda sıklığı %2 – 3'tür. Tedavide yapılması gereken öncelikle nedenin tedavisidir. Aynı zamanda miyop, hipermetrop ve astigmatta görülebilir, bu şaşırtıcı bir durum değildir. Ancak bu durum erken farkına varılıp gerektiğinde çocuğun gözlük takması sağlanmalıdır.” diyerek devam etti.

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler veren Op. Dr. Yazar,“Açık ameliyat yöntemi yaklaşık olarak yüz yıldır uygulanan klasik bir operasyondur. (Toti ameliyatı). Ancak teknolojideki hızlı gelişmenin tıbba kazandırdığı endoskoplar internal yani kapalı yöntemi bir seçenek olarak ortaya koymuştur. Endoskopik yöntemle yapılan ameliyatın avantajları arasında ise, cilt kesisi yapılmaması nedeniyle dışta bir yara izi olmaz, gözyaşı kesesine sınırlı bir müdahalede bulunulduğu için kesenin pompa fonksiyonu bozulmaz, hastalar operasyonun aynı günü evlerine gidebilmektedirler, tecrübeli ellerde operasyon süresi daha kısadır. Gözyaşı kanallarına takılan silikon tüpler en az 6 – 8 hafta (daha uzun süreler bırakılması da önerilir) süre ile yerinde bırakılmalıdır. Çok basit olarak, gerekli olursa lokal anestezi ile silikon tüpler göz köşesinde kesilerek kolaylıkla burundan küçük bir nazal endoskop yardımı ile alınabilir.” diyerek detaylı olarak annelere hastalıklarla ilgili bilgiler verdi.

Medical Park Gebze Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Lütfi Yazar, çocukların her 6 ayda bir, yetişkinlerin her yıl en az bir kere göz muayenesi yaptırmasının oluşan hastalıkların erken teşhis ve tedavide oluşturduğu önemden bahsetti. Annelerin sorularını cevaplayarak semineri sonlandırdı.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.