Ankilozan Spondilit Farkındalığı Yürüdüler
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyeleri, asistanları ve ankilozan spondilit (AS) hastaları, 3 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü kapsamında Kocaeli Ormanya'da bir araya gelerek doğa yürüyüşü ve çeşitli sosyal aktiviteler gerçekleştirdi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyeleri, asistanları ve ankilozan spondilit (AS) hastaları, 3 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü kapsamında Kocaeli Ormanya'da bir araya gelerek doğa yürüyüşü ve çeşitli sosyal aktiviteler gerçekleştirdi. Etkinlik, hastalığın erken bulguları hakkında toplumu bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmayı amaçladı.
Türkiye Romatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ayşe Çefle, ankilozan spondilitin genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan, özellikle omurgayı etkileyen kronik inflamatuvar bir romatizmal hastalık olduğunu belirtti. Hastalığın erkeklerde daha sık görüldüğünü ve genetik faktörlerin önemli rol oynadığını ifade etti. Türkiye'de her 200 yetişkinden birinde görülen bu hastalığın en önemli belirtisinin inflamatuvar bel ağrısı olduğunu vurguladı. Bu ağrının 40 yaşından önce başladığını, kronikleştiğini, sinsi bir başlangıcı olduğunu, istirahatle arttığını, hareketle azaldığını ve gece de görülebildiğini söyledi.
Prof. Dr. Çefle, hastaların üçte birine yanlışlıkla bel fıtığı tanısı konulabildiğini ve tanı gecikmesinin 5 ila 10 yılı bulabildiğini dile getirdi. Erken teşhis, uygun tedavi (ilaç ve egzersiz) ve yaşam tarzı değişikliklerinin hastalığın yönetilebilir olmasında ve engellilik riskinin azaltılmasında kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Kronik bel ağrısı olanların romatoloji uzmanlarına başvurmasının önemini hatırlattı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.