Amana Foods’ta sert uyarı: Gerekirse Türk-İş’i yığarız

Amana Foods’ta sert uyarı: Gerekirse Türk-İş’i yığarız

Çayırova Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Amana Foods Gıda’da Koop-İş örgütlendi. İşçilerin çıkartılıp ücretsiz izne gönderildiği işyeri önünde Şube Başkanı Aziz Hacısalihoğlu, “Gerekirse Türk-İş’i yığar, 10 binlerle geliriz” dedi

Gebze Bölgesi’nde yine ve yeni bir sendikal örgütlenme sonrası işten çıkartma ve pandemi sürecinde işverenin kozu haline gelen ücretsiz izne gönderme vakası Çayırova Cumhuriyet Mahallesi’nde kurulu Amana Foods Gıda’da yaşandı.

koop-is-1.jpg

Bugün fabrika önünde kitlesel bir basın açıklaması gerçekleşirken Koop-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Aziz Hacısalihoğlu basın açıklamalarının uyarı mahiyetli olduğunu kaydetti:

YASALARA UYUN

 

koop-is-2.jpg

“Bugün buraya belli sayıda temsilci ve başkan arkadaşlarımızla geldik. İşvereni yasalara uymaya ve baskılara son vermeye davet ettik. Ancak bu sağlanamazsa buraya Türk-İş ve Koop-İş olarak on binlerle de geliriz.

MASADA SÖYLEYİN

İşverene buradan birkez daha çağrı yapıyor ve baskılardan vaz geçerek toplu iş sözleşme sürecine geçmemizi öneriyoruz. Söyleyeceğiniz ne varsa masada söyleyiniz. Siz bu tutumunuzdan vaz geçmezsenin, biliniz ki biz buraya daha güçlü geleceğiz.”

DİSK BİRLEŞİK METAL-İŞ DE DESTEKLEDİ

 

Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı Türk Metal, Tek Gıda-İş ve Deriteks ile DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Gebze ve Tuzla’dan şube başkan, yönetici ve temsilcileri ile sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkartılan 35 işçinin katıldığı açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi:

 

İŞVERENLE DİYALOGA GEÇTİK

 

“Sendikamız Koop-İş, şu anda önünde bulunduğumuz Amana Foods Gıda Ürünleri A.Ş işyerinde örgütlenmiş ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan 17 Aralık 2020 tarihli yazısıyla çoğunluk tespitini almıştır.

İşveren bakanlığın bu çoğunluk tespitine itiraz etmiştir.

Bunun üzerine Koop-İş Sendikası olarak diyalogla bu işin çözülmesi için işverenle bu binada 27 Ocak 2021 tarihinde bir görüşme gerçekleştirdik. Diyaloğun sürdürülmesi kararını aldık.

 

İŞTEN ATTILAR

Ancak daha iki gün geçmeden işveren öncü arkadaşımızı çeşitli bahanelerle işten atmıştır.

Bunun üzerine konuyu görüşmek üzere 29 Ocak 2021 tarihinde işverenle görüşme talebinde bulunduk.

RANDEVU İLE GELDİK

GÜVENLİKÇİLER UZAKLAŞTIRDI

Randevu vermelerine rağmen geldiğimizde önce biraz beklememiz istendi. Sonra ise görüşmek istemediklerini ifade ederek ve birazda zor kullanarak bizi güvenlik görevlileri marifetiyle uzaklaştırmak istediler.

Bu durumu gören tüm çalışanlar bize destek olmak için yanımıza geldiler.

Üyelerimizle yapılan görüşmeler sonrasında üretimin aksamaması için sendikamızın da önerileri doğrultusunda işlerine geri dönmüşlerdir.

Ve elbette işten atılan öncü üyemiz hakkında işe iade davası için yasal süreci başlattık.

ÜCRETSİZ İZNE GÖNDERDİ

.

Fakat daha sonra işveren, pandemi sürecini de bahane ederek ve özellikle üyelerimizi ücretsiz izne çıkarmıştır.

Tüm iyi niyet ve diyaloglarımıza karşı işverenin bu sendika karşıtı tutumunu protesto etmek ve bu davranışindan vaz geçmesini dile getirmek için buradayız.

Ayrıca, işsizlik ödeneği için zamanında dahi müracaat etmemiş ve ancak bizlerin girişimleri sonunda müracaat etmişlerdir.

ÜRETİM VE DİYALOGDAN YANAYIZ AMA

Bizler Türk-İş olarak ve özellikle de Koop -İş Sendikası olarak her zaman üretimden ve diyalogdan yana bir sendikayız.

Ancak bizim bu iyi niyetimizi anlamayan işverenlere karşı;

Yasalardan vede üretimden gelen tüm gücümüzü sonuna kadar kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Biz işçiyiz – biz üreteniz – yasal ve anayasal hakkımızı kullandık işimizden olduk

Biz haklıyız – hakkımızı sonuna kadar koruyacağız.

 

Bakınız elimde üyelerimizin sendikamıza gönderdikleri bir yazı var .

Bunun bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Koop-İş Sendikası’nın değerli başkanları;

Öncelikle bu sürece kadar yanımızda olduğunuz için teşekkür ederiz ve çalışılması zor olan bugünlerde desteğinizi ve yardımlarınızı beklediğimizi sizlere belirtmek isteriz.

İşverene sendikanın yetki tespiti konulu belgenin ulaşması ile ve bir arkadaşımızın işten çıkarılmasının ardından, iş yerinde tedarik sipariş eksikliği neden gösterilerek 35 işçi ücretsiz izine çıkarıldı.

 

SENDİKASAVAR” İNSAN KAYNAKLARI

Aslında görülen o ki bizi ücretsiz izinler ile yıldırmak istiyorlar.

Ücretsiz izinde olan arkadaşlarımız insan kaynaklarını aradığında alenen sendikadan istifa etmeleri söyleniyor.

Kalan işçiler ile aynı tonda üretim yapmak istiyorlar.

Üretimde normalde bir makinede operatör ile toplam altı kişi çalışması gerekirken, ücretsiz izine çıkarılan arkadaşlardan sonra operatör ile toplam dört kişiye bu işi yaptırmaya çalışıyorlar.

Ek olarak içeride çalışan arkadaşlardan çalışma alanlarında değişiklik yapılmaya başlanıldı.

İŞ KAZASI GEÇİRDİ DÖNÜŞTE

ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARTILDI

Örneğin, operatör olmayan arkadaşlarımız makine başlarında çalışmaya zorladılar ve bir arkadaşımız iş kazası geçirdi. 10 gün rapor aldı. Geri döner dönmez ise ücretsiz izine çıkarıldı.

Çalışan arkadaşlar içinde bir gün dahi izin istemesi ardından ertesi hafta ücretsiz izine çıkarılan arkadaşlarımızda oldu.

Ve çalışan arkadaşları alenen sendikadan istifa etmezler ise ücretsiz izine çıkarılacakları söylenerek tehdit ettiler.

Fabrikanın açılmasından beri sandalyede oturarak çalışan arkadaşlarımızın sandalyeleri toplatıldı. “sendikanın müdahalesi doğrultusunda sandalyeler geri dağıtıldı.”

MASKESİZ MASKE KONTROLÖRLERİ

Gece tek başına çalışan bir arkadaşımız maske takmadığı söylenerek tutanak tutuldu. Ve bu tutanağı tutan yönetici, tutanağı onaylayan insan kaynaklarının maskeleri yoktu.

Arkadaşımız yöneticilere kendilerinin dahi maske takmadıklarını söyledi. Bu durumu söylemesi ardından arkadaşımızda ücretsiz izne çıkarıldı.

ROBOT KULLANANLAR İZİNDE

MANUEL ÇALIŞMA BAŞLADI

35 kişinin eksikliğini örtmek için bir kişiden iki insan gücü beklentileri oluyor. Robot kullanılması gerekirken robot kullanan arkadaşlar ücretsiz izinde olduklarından dolayı manuel çalışma yapılıyor. Ve üretime sepet yetişmediğinde hemen paketleme bölümüne psikolojik baskıya geçiliyor. Çalışma saatlerinde telefona bakmak yasaklanması dahi sendikanın yetki belgesinin ardından olan bir olay.

Psikolojik baskılar artıyor içeriden.  Ücretsiz izinlerin başlamasıyla bir ay ücretsiz izinde kalan üç arkadaşımız istifa ettiler çünkü bu insanlar evlerini geçindirmek zorundalar.

Bu bahsettiklerimiz yapılan baskıların ufak bir kısmıdır.

Bizi işten istifa edelim diye ellerinden gelen her türlü baskıyı uygulamaya devam edecekler.

GEREKEN BASKI OLUŞTURULDU

Yukarda küçük bir örnekte sendikamızın etkilerini görüyoruz. Ek olarak söylemek gerekirse ücretsiz izindeki arkadaşlarımıza yarım maaş desteği sağlaması için sendikamız gereken baskıyı işverene oluşturdu. Basın açıklaması ile bu örneklerin çoğalacağını düşünüyoruz.

Gelinen bu noktada Amana Foods işçileri olarak biz elimizden geleni işverene örgütlü olduğumuzu gösteriyoruz.

Basın açıklaması talebimiz ile işverene Amana Foods işçilerinin yalnız olmadığını göstermenizi, hissettirmenizi sizden rica ediyoruz.

Saygılarımızla...      Amana foods işçileri

**

 

Değerli arkadaşlar görüldüğü gibi işveren kanun dışı uygulamalarla üyelerimize baskı uygulamaktadır.

İşte biz bunun için buradayız. Üyelerimizin yanındayız.

Amana işçileri yalnız değildir. Asla yalnız kalmayacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.