Amana Foods’ta kıyıma rest uzlaşıya çağrı

Amana Foods’ta kıyıma rest uzlaşıya çağrı

Koop-İş Sendikası’nın örgütlendiği, iki günde 23 işçinin çıkartıldığı Amana Foods Gıda’da işten çıkarmalara tepki gösterilerken Şube Başkanı Şahin Kaya işverene uzlaşı çağrısında bulundu.

Çayırova’nın Cumhuriyet Mahallesi’nde kurulu, 195 işçinin çalıştığı Amana Foods Gıda’da Koop-İş Sendikası’nın örgütlenmesinin ardından iki gün içinde 23 kişinin işine son verildi. Anayasal hakka rağmen yaşanan sendikal kıyıma fabrika önündeki basın açıklaması ile tepki gösterildi. Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Şahin Kaya uygulamaya hem rest çekti hem de işverene uzlaşı çağrısında bulundu. Basın açıklamasına Türk-İş 1’nci Bölge Başkanı Adnan Uyar ve CHP Çayırova İlçe Başkanı Binali Eniş ile yönetimi de katılarak destekledi.

Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Şahin Kaya basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Örgütlenme hakkı demokratik bir toplum olmanın ön şartıdır. Sosyal hukuk devleti olmanın olmazsa olmazıdır. Bunu biz söylemiyoruz. Anayasamız söylüyor, yasalarımız söylüyor, altına imza koyduğumuz uluslararası sözleşmeler söylüyor. Siyasi partilerimiz programlarına yazıyor. Seçim meydanlarında söylüyor.

ANAYASAL HAK

Ama gelin görün ki sıra işçilerin, emekçilerin örgütlenmesine gelince bunları söyleyenler ortadan yok oluyor. Anayasal, yasal haklarını kullanmak, daha iyi koşullarda insanca yaşamak, çoluk çocuğuna daha iyi bir gelecek sağlamak; hak, adalet ve özgürlük için sendikalara üye olan işçiler kapının önüne konuyor. Örnek mi istiyorsunuz? İşte Amana Foods işçileri... İşte onlar buradalar…

YHK KARARI İLE BAĞITLANDI

Sendikamızın bir süredir örgütlü olduğu Amana Foods Gıda Ürünleri Anonim Şirketi ile sendikamız arasında 12 Temmuz 2023 tarihinde Yüksek Hakem Kurulu kararı ile toplu iş sözleşmesi bağıtlanmış ve üye listesi işverene bildirilmiştir. Ancak sendikal hak ve özgürlüklere saygı duymayan işveren, Anayasal haklarını kullanarak özgür iradeleriyle sendikamıza üye olan işçileri sendika üyeliğinden istifa etmeleri yönünde zorlamış, hukuka aykırı bu talebi kabul etmeyen üyelerimizin işine son vermiştir.

İKİ GÜNDE 23 İŞÇİ ÇIKARTILDI

Çalışanlarına hak ettiğini vermek yerine tehdit etmeyi tercih eden Amana Foods işvereni 23 Ağustos 2023 tarihinde gece vardiyasındaki 13 işçiyi İnsan kaynaklarına çağırarak sendika üyeliğinden çıkmalarını istemiş, aksi halde iş sözleşmelerinin feshedileceği yönünde baskı yapmıştır. Üyelerimizin anayasal hakları olan sendika üyeliğinden ayrılmayacaklarını söylemeleri üzerine söz konusu 13 üyemizin iş sözleşmesi işverence feshedilerek hukuksuz bir uygulamaya imza atılmıştır.

24 Ağustos 2023 tarihinde yani ertesi gün sendika üyesi olan 10 işçiye daha aynı uygulama yapılmış ve toplamda 23 üyemiz işten çıkartılmıştır.

EMEĞE, EMEKÇİYE SAYGISIZLIK

Bu yapılanlar hukuksuzluktur, adaletsizliktir. Bu yapılanlar ayıptır, günahtır, emeğe ve emekçiye saygısızlıktır. Koop-İş Sendikası olarak bu haksız ve hukuksuz uygulamayı yapan, insanların ekmeğiyle oynayanı, i şçinin aşına, ekmeğine göz diken, çalışanların haklarını hiçe sayan Amana Foods işverenini kınıyoruz.

HER TÜR EYLEM YOLUNA BAŞVURACAĞIZ

Bu kanunsuz uygulamayı yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk ve idari mercilere gerekli şikâyetleri yaptık. Koop-İş Sendikası olarak Amana Foods işçileriyle birlikte olacağız. Hep birlikte mücadele ederek bu anlayışa teslim olmayacağız. İşveren yapmış olduğu hukuksuzluktan vazgeçip tüm üyelerimiz işlerine dönene kadar Anayasanın bize tanıdığı her türlü eylem ve hak arama yoluna başvuracağız.

BURASI MUZ CUMHURİYETİ Mİ?

Biz Koop-İş Sendikası olarak her zaman sosyal diyalogtan yana olduk. Örgütlendiğimiz tüm işyerlerinde bunu uyguladık. Ancak Amana Foods işvereninin emeğe saygısı olmadığı gibi, hukuka da saygısı yok. Bu ülkenin anayasasına ve kanunlarına saygısı yok.

Soruyorum şimdi ben o işverene: Ey işveren! Burası muz cumhuriyeti mi? Burası kabile devleti mi? Ya yasalara uyarsın, ya hukuku uygularsın. Emeğe, emekçiye saygılı olursun. Ya da Koop-İş Sendikası sana bunları öğretir. Koop-İş senin yakana yapışır, işçinin hakkını alana kadar da bırakmaz…

BU DÜZENE RAZI OLMAYACAĞIZ

21. yüzyılda bu hukuksuzluğa göz yumacak mıyız? İşçileri ekmeğinden eden bu çağdışı anlayışa sessiz kalacak mıyız? Bu kara düzene razı olacak mıyız? Olmayacağız arkadaşlarım, asla olmayacağız. Bütün Amana Foods çalışanlarına sesleniyorum. Hep birlikte mücadele edeceğiz ve bu anlayışa teslim olmayacağız. Siz yeter ki sendikanıza, Koop-İş’e sahip çıkın. Yeter ki bizimle birlikte olun. Biz sonuna kadar sizinle birlikte olacağız. Mücadele edeceğiz.

İŞİN İŞÇİNİN İŞYERİNİN GÜVENCESİYİZ

Amana Foods işverenine seslenmek istiyorum. Koop-İş Sendikası kavgadan yana değildir; iş barışından, diyalogdan yanadır. Koop-İş Sendikası, emeğe saygılı işverenlere saygılıdır. Koop-İş Sendikası işin, işyerinin, işçinin güvencesidir. Koop-İş’ten Koop-İş’in yerde iş barışı, verimlilik, huzur vardır. Gelin sendikal örgütlenmemizin önündeki engelleri kaldırın. Gelin bir an önce oturalım, bu konuyu masa başında çözelim. Şunu iyi bilin ki, ne yaparsanız yapın bu işyerlerindeki örgütlenmemizi engelleyemeyeceksiniz.

Haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.