Amacımız kongre turizmini  “yeniden” Mardin’e çekmek

Amacımız kongre turizmini “yeniden” Mardin’e çekmek

Sadece Mardin’in değil Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük oteli Yay Grand; 03 Mart 2007’de Mardinli iş adamları Mehdi Deniz ve Nezir Sapan ortaklığında kuruldu. Otelin kurucu Genel Müdürü Mehmet Çelebi, “Amacımız kongre turizmini Mardin’e çekmek.

Bir gün şehre bir adam gelir / heybesinde kurtuluş muştusu / şehre bahar gelir / sokaklarında özgürlüğün deli uğultusu / bir gün şehre bir adam gelir / deli mavi gözlerinde / istiklalin parıltısı /

 

Atatürk’ün Balıkesir’e gelişini anlatan şiirin dizeleridir. Şehirlerin veya ülkelerin kaderi sadece kurucuları ve kahramanlıkları ile değişmez. Bir şehre iki adam bir yatırım yapıverir. Şehrin de bölgenin de havası, yapısı, ekonomik yazgısı değişir…

 

Mardin’in yapısını ve/veya turizm anlayışını değiştiren Yay Grand Oteli gibi örneğin. Otele dair ilk geniş haberimizi Mardin’de oynanan Mardin Fosfatspor – Darıca Gençler Birliği maçını merkeze alan dört sayfalık özel çalışmamızda, bir sayfa ayırarak yer vermiştik.

 

https://www.gebzehaber.net/mardinde-luks-oteller-ogretmenevinden-ucuz-67675h.htm

 

 

TEK KONAKLAMA YERİ DEĞİL

AMA SEKTÖRÜNÜN ÖNCÜSÜ

 

 

İlgili haber linkinin sosyal medya duyurusunun ardından 2007 öncesi Mardin’e giden çok sayıda takipçimiz konaklama yeri sıkıntısı yaşadıklarını söylemişti. Öte yandan Yay Grand günümüz itibariyle Mardin’in konaklamaya elverişli tek oteli değil ama sektörünün öncüsü diye tanımlamak mümkün.

 

GENEL MÜDÜRLÜKTE 33 YILLIK DENEYİM

Yay Grand Oteli Genel Müdürü Mehmet Çelebi, 33 yıldır turizm sektörünün içinde. Yay Grand’daki görevine 2006 yılında, 9 ay süren inşaat aşamasından itibaren başladı. Otel üç ortaklı Yay – Deniz Turizm İnşaat Hayvancılık Gıda Otomotiv Petrol Sanayi ve Ticaret A.Ş firması tarafından Mardin’e kazandırıldı.

DENİZ VE SAPAN ORTAKLIĞINDA

“Yay Grand Otel’in kurucusuyum ve kurucusu olmaktan da onur duyuyorum. Çok mutluyum. Öncelikle patronlarım Mehmet Yay ve Yay Ailesi; diğer ortaklar Mehdi Deniz ve Nezir Sapan’a Mardin’e böylesi kaliteli bir tesisi kazandırdıkları için sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Mardin’in böyle bir tesise gerçekten çok ihtiyacı vardı.

03 Mart 2007 tarihi itibariyle start verdik. Bizimle Mardin’e turizm, otelcilik geldi. Yani otelcilik nasıl yapılır; bunlar bölgenin öncesi oldu ve bölgeye lanse edildi.

MECBURİ KAPASİTE ARTTIRIMI

İlk 106 oda ile başladık. İlk üç yıl içinde gelen kapasiteyi kaldıramadığımız için mecburen kapasite artırımına geçmek zorunda kaldık. 2011’de 106 odayı, 288 odaya çıkarttıkDoğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük oteliyiz. Amacımız kongre turizmini bu bölgeye çekmek. Bunun içinde toplantı salonları, çok amaçlı salonların olması gerekiyor.

BAŞARDIK AMA KOBANİ ENGELLEDİ

Bunu da karşılayabilmek için amfi tiyatro şeklinde, 900 kişi kapasiteli kongre salonu, hemen üstünde yine 900 kişi kapasiteli çok amaçlı balo salonu yaptık. İlk başlarda kongre turizmini Mardin’e çekmeyi başardık. Ancak Kobani olayları, bizleri çok çok etkiledi.

“BATAN” DEMEYİM AMA ÇOK KAPATAN OLDU

“Rakam vermeyim ama burası yatırım miktarı olarak devasa bir yatırım. Kobani olsun, hendek vakaları olsun turizmi ve bizi çok etkiledi. Yatırım tutarının yatırımcıya geri dönüşünü, inanılmaz geciktirdi. Bir olayın olması sizi en az üç sene geri getiriyor. Sadece tesis değil, bizim tesisle bağlantısı olan sayısız firma var, tedarikçilerimiz var. Bunlar da çok etkileniyor. Mardin merkez esnafı da çok etkileniyor. Çünkü her gelen turist gezerken mutlaka alışveriş yapıyor. Olaylar yaşanınca bir anda bunlar duruyor, olmuyor.

O süreçlerde, ‘batan’ demeyelim de kapatan çok oldu. (Haber Merkezi)

 

ortaklar.jpgmehti-deniz.jpg

 

 

LOKASYON SEÇİMİ RASTGELE DEĞİL: Yay Grand Otel’in kurucuları Mehdi Deniz (sol baştaki) ve Nezir Sapan (soldan üçüncü) İstanbul’un Bakırköy İlçesi’ne bağlı Florya’da Murat Kurşun’a ait Otel Cafe Mardin Mahalli Yemekleri Restaurant’ın 8 Mayıs 2018’deki açılışında İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Ferhan Ademhan ile. İşletmenin lokasyonunda Bakırköy’ün tercih edilmesi tesadüfü değil. İstanbul’un Zeytinburnu, Bakırköy ve Bahçelievler ilçeleri Mardinliler’in yoğun yaşadığı; hemşeri dernekleri kurdukları ilçeler. (Foto: Facebook/Ferhat Ademhan)

 Kobani veya 6-7 Ekim olayları nedir?

Kobani Olayları veya 6-7 Ekim OlaylarıIŞİD'in Kobani'yi kuşatmasına karşılık YPG militanlarının Türkiye sınırları üzerinden silah nakli yapmasına izin vermeyen 62. Türkiye Hükûmeti'ne tepki olarak HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun 6 Ekim'de aldığı kararla ve sokağa çıkma çağrısıyla başlayan protesto eylemleri ve silahlı çatışmalar bütünü.

Silahlı çatışmalar, YDG-H üyelerinin öncülüğünde başlatılmış ve daha sonra HÜDA-PAR taraftarlarının ve ülkücülerin de çatışmalara katılımıyla ve ardından polis güçlerinin müdahaleleriyle büyümüştür.

Çıkan olaylarda göstericilerin bir kısmının sivil halka saldırılar gerçekleştirmesi ve birçok kamu binasının yanında ev, işyerleri ve taşıtların yakılması nedeniyle pek çok ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 10 Ekim itibarıyla 35 kişi gösteriler sırasında hayatını kaybetti.

 

İnsan Hakları Derneği'nin raporuna göre 7-12 Ekim 2014 tarihleri arasında Kobani eylemlerinde ülke genelinde 46 kişi öldü, 682 kişi yaralandı ve 323 kişi tutuklandı. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre de 1113 bina hasar gördü. (Kaynak: Vikipedi)

kobani.jpg

 

Meslek içi eğitim Turizm Bakanlığı’ndan

 

Yay Grand Otel’de işi bilmesi halinde ilkokul mezunlarının da istihdam edildiğini kaydeden Mehmet Çelebi, “Benim için önemli olan işi bilmesi. Ama bu bölgede kalifiye eleman bulmak zor, ciddi anlamda sıkıntısını çekiyoruz. Mevcutta bütün personelimiz, hep sıfırdan başlayan insanlar” dedi.

BİLEN DE OTEL AÇIYOR BİLMEYEN DE

 

Mardin’de otel sayısı çoğaldığını; işi bilenin de bilmeyenin de yatırım yaptığını, şehir dışından da yatırımcılar geldiğini kaydeden Çelebi sektörün yetişmiş eleman ihtiyacının teminine dair şunları söyledi:

2 BİN KİŞİ TURİZM SEKTÖRÜNDE

 

 

 

 

Normal sezonda, doluluk oranına göre sadece otelimizde 80 kişi çalışıyor. Bazen 100’e kadar çıkabiliyor. Mardin bütünü açısından bakacak olursak, asgari 2 bin kişilik bir istihdamdan söz etmek mümkün.

KONULARI BİZ BELİRLİYORUZ

EĞİTMENİ BAKANLIK GÖNDERİYOR

Artuklu Belediyesi istek olması durumunda meslek içi eğitim kursu hizmeti veriyor ama bunu genelde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yapıyor. Personel ihtiyacı olduğunda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvuruyoruz. Konuları belirleyip Turizm Bakanlığı’ndan eğitimcilerin gelip 15 gün süreli eğitim vermelerini istiyoruz. Bu şekilde gerek bize, gerek sektöre yönelik hizmetleri oluyor. (Haber Merkezi)

personel-1.jpgpersonel-2.jpg

Müdür Bey’den tavsiyeler

Görmeden ölmeyin.

Yemeden dönmeyin

“Bunları anlatmadan önce Mardin; insanın ölmeden önce mutlaka gelip görmesi gereken bir şehir. Süryanisi, Arap’ı ve Kürt’ü ile üç mezhep bir arada, kardeşçe yaşıyor. O kadar güzel bir ortam var ki, anlatmakla kelimeler yetmez. İnanılmaz tarih kokuyor. Her tarafı başlı başına bir tarih. Kasımiye, Zinciriye Medreseleri’nden, Ulu Cami’den tutun da Midyat Konuk Evi’ne kadar sayısızca, tarihi konaklar, mutlaka görülmesi gereken yerler var.

Badem şekeri, tekkarisi, bıttım sabunu… ciddi bir alışveriş merkezi. İnanılmaz bir gurme, yemek kültürü çok güzel. Değişik, lezzetli yemekler var. Mutlaka o yemeklerden yemek lazım. Bunların en başında gelen; Darıca Gençler Birliği takımı için de yaptığımız kaburga dolması. Kire bumbarlar, kuzu dolmaları… sayısızca çeşitler.”

kasimiye-medresesi.jpgkibe-mumbar.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.