AMAÇ YENİ BİR DİLOVASI MI YARATMAK?

AMAÇ YENİ BİR DİLOVASI MI YARATMAK?

  Çevre ve Sağlıktan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Müzeyyen Topçu Tan, Körfez de gerek mevcut fabrikaların tesislerini kapasite artırımı,...

 

 

Çevre ve Sağlıktan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Müzeyyen Topçu Tan, Körfez de gerek mevcut fabrikaların tesislerini kapasite artırımı, gerek yeni taş ocaklarının kurulmak istenmesi, gerekse yeni limanların (Dubai Port Limanı) açılmaya çalışılması ile yeni bir Dilovası yaratılmaya çalışılmakta olduğunu ileri sürdü. Tan,  Körfez bölgesinde kurulması planlanan yeni limanların, Amonyak Tanklarının Kocaeli’nin yaşam alanı olarak gözden çıkarılmış olduğunun en önemli kanıtlarından birisi olduğuna dikkat çekerek bu tesisler için yapılan ÇED toplantısında tepkilerini dile getiren vatandaşların çeşitli bahanelerle gözaltına alınmalarını kınadı. Tan, “Yeni yapılacak liman yüzünden Körfez trafiği artacağını her gün yüzlerce ağır vasıta araçlarının çevre, gürültü ve trafik kirliliği yaratacağını belirten Tan, “Dolum tesislerin etrafında yapılaşmaların olması, her an patlamaya hazır bombanın üzerinde yaşamak anlamına gelmektedir. İnsanlar toz, duman, gürültüden balkonlarına dahi çıkamamaktan şikayetçi, kötü kokudan bıkmış durumda. Maddi olanakları olanlar, bir an önce Körfez’den taşınma telaşı içindeler. Neredeyse haftada bir basında gaz sızıntısı, radyasyon sızıntısı gibi haberlere rastlıyoruz. Rant için Körfez ilçemizin yaşanılamaz hale getirilmesini kınıyoruz.” Dedi.

Dilovası’na tek bir çivi çakılması bile sakıncalı

Çevre ve Sağlıktan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Müzeyyen Topçu Tan Dilovası ve Körfez’in yanı sıra tüm Kocaeli’nin sanayi tesislerine doyduğuna dikkat çekerek  artık bölgeye bir tek çivinin bile çakılmasının sakıncalı olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl Türk Tabipler Birliği’nin, Dilovası ile ilgili yayınladığı raporda  ‘bölgede çarpık ve düzensiz bir sanayileşme ve yerleşimin olduğu, Çevre ve insan sağlığı ile ilgili birincil ilke olan koruyucu önlemlerin alınmasının göz ardı edildiği’ gibi bir çok olumsuzluğa dikkat çekildiğini hatırlatan Müzeyyen Topçu Tan,  yeni tesislerin kurulması ya da kapasite artırımı ile Körfez de,  tıpkı Tabipler Birliğinin Raporunda ki Dilovası’nın durumuna doğru gittiğini belirtti. Tan açıklamasında şu görüşlere yer verdi, “Yeni kurulacak tesisler ya da kapasite artırımı için yapılan ÇED toplantılarında,  yapılacak olan tesisin çevreye en az nasıl zarar vereceğinden bahsediliyor.  Çevreye duyarlı, bilinçli yurttaşların protesto etmesi ya da ÇED toplantılarını yaptırmaması, hiçbir şey ifade etmiyor. Sonuçta Ankara’dan atılan imza ile tesis kuruluyor ya da kapasitesi artırılıyor.

Kocaeli turizm ile anılmalı

Tıpkı POSCO, Tüpraş, Nuh Çimento ile Hereke’deki taş ocaklarında olduğu gibi...Sadece Dilovası ve Körfez ilçemiz değil, tüm Kocaeli, sanayi tesislerine doymuştur. Bir tek çivi bile çakılması sakıncalıdır. Mevcut tesislerin ömrünü tamamlayana kadar kalması ve sonrasında taşınması gerekmektedir. Bundan sonrası için kentimizde yapılacak yatırımlar bacasız sanayi üzerine olmalıdır.  Kocaeli, çevre kirliliği ve kanserle anılmak yerine; deniz, dağ, tarih, kongre turizmi ve  tarım ile anılmalıdır. Yukarda saydığımız olumsuzluklardan rahatsız olup tepki gösterenler veya bu rahatsızlıklarını ÇED toplantılarında demokratik haklarını kullanarak dile getirenler üzerinde uygulanan baskıların son günlerde arttığını gözlemlemekteyiz.

Gözaltıları kınıyoruz

 

Körfez bölgesinde kurulması planlanan Amonyak Tankları Kocaeli’nin yaşam alanı olarak gözden çıkarılmış olduğunun en önemli kanıtlarından biridir. Bu tesisin ÇED toplantısında tepkilerini dile getiren yurttaşlarımızın çeşitli bahanelerle gözaltına alınmalarını şiddetle kınıyoruz. Rant uğruna halkımızın sağlığını ve güvenliğini hiçe sayanların baskı, tehdit, yıldırma ve korku salma çabaları amacına ulaşamayacak; sadece AKP’nin gidişini hızlandıracaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.