Altınkum’daki israf ilçe ortalamasının üzerinde!

Altınkum’daki israf ilçe ortalamasının üzerinde!

“Her şey dahil” otelcilikte ama hizmeti alan , ama hizmeti sunandan kaynaklı sebeplerden ötürü gıda israfı vahim boyutta. Altınkum’un güneyinde Didim ortalamasının üzerinde olduğu sanılıyor, atıklar hayvanseverler marifetiyle canlara değil çöpe gidiyor

2-20220829050747.jpg

 

Demedim mi Didim Diye

Aktan USLU

7/1: Olan var olmayan var

 

**

Altınkum’daki israf ilçe

ortalamasının üzerinde!

5-358.jpg

** “Her şey dahil” otelcilikte ama hizmeti alan , ama hizmeti sunandan kaynaklı sebeplerden ötürü gıda israfı vahim boyutta. Altınkum’un güneyinde Didim ortalamasının üzerinde olduğu sanılıyor, atıklar hayvanseverler marifetiyle canlara değil çöpe gidiyor

 

Haber Analiz/Yorum11-035.jpg

Birleşmiş Milletler 2021 Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre Türkiye’de yılda kişi başı 93 kilogram, toplamda 7,7 milyon ton gıda israf ediliyor. Küresel çaptaki gıda israfı ise 1,3 milyar tona yaklaşıyor. (Alıntı bilgi)

 

Ülkemizde gıda israfının gözle görülür olduğu yerler arasında açık büfe kahvaltılar ilk sıralarda yer alıyor olsa gerek. Bir ara hayli yaygınlaşan ve israf boyutuyla da gözler önüne gelen sistemde israfın önüne geçmek için kahvaltı tabakları alternatifi üretildi. Görece olarak öne geçildi.

UZMANLARDAN RAMAZAN

AYI ALIŞVERİŞİ UYARISI

Ramazan ayında özellikle market alışverişlerinde tüketilecek olandan fazla ürün satın alınması, bir diğer israf mevkii oldu. Uzmanlar, oruç tutan vatandaşları market alışverişlerini iftardan sonra yapmaları konusunda uyardı. Zira aç karına yapılan alışverişlerde tüketicinin eli, “Onu da yiyeceğim, buna da yiyeceğim” refleksiyle önce tezgah, sonra tezgah, sonra çöplükle daha fazla haşır neşir oluyor.

TABAKLAR TEPELEME…

 

11-035.jpg

İsrafın bir diğer adresi ise, “Her şey dâhil” sistem üzerinden turizm hizmeti veren oteller olsa gerek. Gözlemlerimiz üzerinden; bu tür yerlerdeki israfın ana gerekçelerinden biri otel müşterisinin her üç öğünde tüketeceğinden daha fazla yiyecek çeşidini tabağına koyması. Hâlbuki makul miktarda yiyecek alıp o tabağı tükettikten sonra doymaması halinde takviye almasının önünde hiçbir engel yok.

12-024.jpg

Tabaklara ana yemek mutfak ekibi tarafından konuluyor. Bu esnada, “Yeter” demek önemli. Bu uyarıda bulunulmaması halinde tepelemeler olabiliyor.

KALİTE DE ETKİLEDİ!

6-308.jpg

Didim’e bu yıl öngörülenden fazla turist geldi. Bu beraberinde hizmet kalitesinin gerilemesine sebep oldu. Yerli turistin konakladığı yere dair şikâyetleri arasında lezzetsizlik, çeşit yetersizliği hayli revaçta. Tabağa makul miktarda -özellikle ana yemek- alınsa dahi, lezzetinin beğenilmemesi halinde bir iki kaşıklık tüketim sonrası devam edilmiyor. Ana yemek alınırken seçilenden önce bir iki kaşıklık miktarda alınıp tat kontrolü yapılması yerinde olacak gibi.

BAKMAK MÜMKÜN. TATMAK ASLA

8-154.jpg

“Her şey dahil” sistemde yerli turistin konaklayacağı oteli internet marifetiyle önden kolaçan etmesi mümkün. Bu sitelerde aynı zamanda menülere de görsel olarak yer veriliyor ancak tatilci tüketicinin menüdeki çeşitleri tatması, otele gelmeden mümkün değil. Otele dair tüketici değerlendirmelerinin menü detayına yönelik pozitif, negatif yorumlar da lezzeti alma hissinin göreceli olmasından ötürü çok sağlıklı değil. Kimine göre çok lezzetli olan, kimine göre yenilemeyecek kadar kötü olabilir. Sistemde fiyatlandırma paket halinde yapılıyor ve konaklayanının yemek gideri, dışarıda tüketime nazaran şüphesiz daha ekonomik.

YEMEK HARİÇ HER ŞEY DÂHİL OLSA

Ancak Didim’i merkeze aldığımızda; orta gelir yoğun yerli turistik ilçede fiyatlar da kimi istisnalar hariç orta gelir grubunun alım gücüyle paralel seyrediyor. Yani Didim’de üç yıldızlı bir otelde konakladığınızda “Her şey dahil”den yemek hizmetini almak istemediğinizi belirtip üç öğün dışarıda yemek yemeyi tercih ederseniz, çok abartılı bir rakam aralığı ile karşılaşılmayacak öngörüsündeyiz.

GÖZ KARARI: İLÇE

ORTALAMASI ÜZERİ

altinkum.jpgGüney Altınkum 

 

Didim’de gıda israfı, Türkiye ortalamasının neresinde veya turistik diğer ilçeler üzerinden kıyaslamada daha lokal ortalamanın neresinde bilinmez. Ancak Altınkum’un güney tarafındaki gıda israfının Didim ortalamasının üzerinde olduğunu söylemek mümkün. Çünkü bu bölgede artan yemekler, hayvanseverlere ulaşamıyor.

 **

Her şey dâhil sistem nedir?

Büyük ve yıldızlı tatil otellerinde en çok kullanılan konsept budur. Her şey dahil sistem demek konaklama ve yeme – içme düzeni demektir. Her şey dahil konsept; konaklama süresince 3 öğün yemeklerin, 5 çayı ve atıştırmalıklarla gün boyunca içeceklerin (alkolsüz içeceklerle - yerli alkollü içecekler) konaklama ücretine dahil edilmiş halidir. Otellerdeki aktiviteler bu konseptte dahil değildir. Her şey dahil kelimeleri genellikle aktivite ve sportif faaliyetler de dahilmiş gibi bir algı oluşmaktadır ve bu algı tamamen yanlıştır. Bir de her şey dahil sistemde içecek konusu tesisten tesise farklılık gösterebilmektedir. Bazı otellerde Türk kahvesi ya da taze sıkılmış meyveli içecekler ekstra ücretlendirilebilmektedir.

Dipnot: Gözlemlediğimiz kadarıyla; alkol ve türevlerine son zamanlarda gelen yüksek zamlardan ötürü alkollü içecekler “Her şey dahil”den sektörün tamamı veya bir kısmı tarafından kaldırılmıştır.

Kaynak, detay:

neredekal.com

 

https://l24.im/b7GVA

 

**

CANLAR İÇİNDE ÖNCE CAN… 

Ayrıştırmadan alamayız

 

3-658.jpg

 

Sadece Didim’de değil ülkemizin tüm turistik ilçelerinde; Gebze dâhil olmak üzere devasa nüfuslu ama turizm değil sanayi/emek yoğun ilçelerinde otellerin atık yemeklerini doğadaki hayvanlara ulaştıran hayvanseverler var. Didim’de de var. Ve Ergün Süren başkanlığındaki Didim Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği – DİHAD’da örgütlüler.

4-574.jpg

Dernek otellerden ve marketlerden raf ömrü geçmiş paketli ürünlerin yanı sıra bu tür artan yemekleri de doğada hayvanseverlere ulaştırıyor. Peki, bu niye Altınkum’un güneyindeki otellerde uygulanamıyor. Sorunun yanıtını dernek başkanı Bilal Süren’den aradık. Süren özetle şunları kaydetti:

SÖZLERİ SÖZDE KALDI!

7-226.jpg

“Otel ve emsali yerlerdeki artan yiyeceklerin tarafımızca teslim alınması için önce bir arıtmadan geçmesi gerekiyor. Çünkü içinde kürdan dahil olmak üzere gıda ürünü olmayan ve hayvanın ölümüne dahi sebep verebilecek maddeler olabiliyor. Bu ayıklamayı, biz yapamayız. O yiyecekleri teslim eden işletmeler yapmalı. Biz anılan bölgede de işletme sahipleri ile görüştük. Söylediğimiz şekilde vereceklerini söylediler ama sözde kaldı. Çünkü o ayrıştırma için çalışan görevlendirmeleri gerekiyor ve bu da onlar için ek işçilik maliyeti, belki de ek istihdam gerektiren bir uygulama. Şimdiye kadar hiç yanaşmadılar.”

Fotolar: Facebook/Dihad Didim

 **

CANLAR TEŞEKKÜRÜ DİHAD SÖZCÜLÜĞÜNDE ETTİ    

Dayanışma Yaşatır!

 

17-008.jpg

Didim’de canların imdadına yetişen DİHAD, canlar adına teşekkürü sosyal medya paylaşımları ile etti. Onlardan bir seçki şöyle:

"BİR" OTELİN ÇALIŞANLARI…

1-425.jpg

Otel işletmelerinin, raf ömrünü tamamlamış ürünleri, sokak hayvanları yararına kullanılmak üzere derneğimize haber vererek bağışlaması, yaygınlaşıyor olması geleceğe dair bizleri umutlandırıyor. Bugün de bir otel çalışanları, işletme sahibinin bilgisi dahilinde bize ürünleri bağışladı. Bizler de kendi mahallesinde ürünleri pişirerek besleme yapan üyelerimiz olan Dilek Ayber , Behice Onay , Hülya Sak ve Zerrin Aksoy'a ve bir kısmını da Maliyeciler Sitesi Köpek Besleme Odağında kullanarak besleme yaptık.

 

VENOSA OTEL…

15-015.jpg

VENOSA OTEL'in derneğimize verdiği raf ömrünü tamamlamış şarküteri ürünler ve bağışlanan mamalarla ile TOKİ Evleri, Dalyan Kavşağı, Akköy, Didim Orman Kampı, Apollon Tapınağı, Maliyeciler sitesi ve Altınkum Kedi Besleme Odağında besleme yaptık. Besleme güzergahımız boyunca tüm bölgelerdeki köpeklerin dış parazit ilaçlamasını da yaptık.

- Dayanışma Yaşatır -

13-023.jpg

DİHAD İLETİŞİM

Bilal Süren 05448187805

Fatih Hasdemir 05446677922

 

Kaynak ve fotolar: Facebook/Dihad Didim

Ara butonu: Otel

 

**

Artanlar doğrudan çöpe gidiyor

 

 

Didim’de turizme yönelik girişimci yatırımlarının çok büyük kısmı Doğu/Güneydoğu Anadolu yoğun olmak üzere ilçeye dışarıdan göç edenler tarafından yapılmış. Didim eşrafından yatırımcı hayli az. Girişimcilerin bu konumu, istihdama da yansımış durumda. İstihdamda da ağırlık, Doğu/Güneydoğu Anadolu. İlk iki sırada Maraşlı ve Tuncelili (Dersimli) girişimcilerin olduğu söyleniyor.

YEREL EŞRAFTAN SAYILIR

9-099.jpg

İlçede dört ayrı yerleşkesiyle Temple Grup bu tanımlamanın dışında. Sahipleri Didim’in hayli köklü yerel eşrafındanmış. Didim’de Aydın’ın diğer ilçelerinden çalışanlar da yerel ahaliden sayılıyor. Temple Beach Otel’in aşçısı 53 yaşındaki Mehmet Günaydın ve nazik eşi Gülten Günaydın da onlardan biri. Çift; Aydın’ın Koçarlı İlçesi’ne bağlı Mersinbelen Köyü’nden. Hayli fırtınalı bir yaşamı var:

PAYİM BEY’DE SAVAŞ USTA ÖĞRETTİ

10-068.jpg

Temple Beach mutfak ekibi, bir akşam yemeği öncesi…

Çalışmaya köyünde çobanlıkla başladı, keçi satıp köyden ayrıldı. Aşçılığa Kuşadası Payim Bey Otel’de çıraklıktan başladı. İlk hocası İzmir, Karşıyakalı Savaş Usta. Ustalık dönemini Bodrum’da Türmen Otel, Zetaş Otel, Filipa Otel gibi yerlerde tamamladı. 1994’te otel işletmeye başladı. 1999 krizinde battı. Oteli satarak borçlarını sıfırladı. Fethiye’de kısa süreli, restaurant işleticiliği yaptı. Ödemiş’te bir süre hayvancılık sonrası 2008’de memlekete döndü. Temple Grup otellerinin üçünde şef konumunda aşçı. Mehmet Günaydın’a göre israfın gerekçesi şu:

“YETERLİ” DEMELİLER

“Ülkemiz insanlarının ilginç bir huyu var. Yiyebileceğinden fazla miktarda yemeği alıp götürüyor masasına. Ana yemeği biz servis ediyoruz. Diğer ara yiyecekleri, salatayı, meyveyi, tatlıyı tabaklarına kendileri alıyor. Ana yemeği servis ederken bir üst ölçümüz yok. “Yeterli” olduğu söylenene kadar tabağa yemek koymayı sürdürüyoruz. Hâlbuki azar azar alıp doymamaları halinde yeniden gelip alsalar böylesi bir israf olmaz. Kaldı ki sağlıklarını da düşünmeliler. Artan yemekler ise doğrudan çöpe gidiyor. Didim’de onları alacak hayvanseverler yok ya da varsa da, bizden almıyorlar.”

KÜRESEL ISINMA MENÜSÜ!

Menünün günlük hazırlandığını; üç öğünde yemeklerin farklı kaloriler içerdiğini belirten Günaydın, “Normalde öğlen kategorisi yüksek, akşam kategorisi düşük olmalı. Ancak mevsim sıcaklarından ötürü tam tersini uyguluyoruz. Menüdeki kalori miktarı, mevsimine göre de değişkenlik gösterebiliyor.”

 

8-155.jpg

 

ZİRVEDE BIRAKACAK: Mehmet Günaydın, Temple Grup Otelleri’nde eşiyle birlikte sezonluk çalışıyor. Sezon bitimi köyünde tarımla uğraşıyor, incir üretiyor. Ancak bu sezon onun jübile sezonu olacak. Aşçılığa vedaya hazırlanan Günaydın, “Zirvede bırakacağım” dedi.

**

 Olan var olmayan var…

7/2… Üretim içerikli ana konusuyla

Bugün 10.00 sularında sitemizde yayında

 

VAKTİ ZAMANINDA KENDİSİNİ YETİŞTİREN USTASINI GEÇMİŞTİ

 

“Geç beni” diyeceği

o çırağı bulamıyor

 

**

Oniks taşı enerji

verir güveni arttırır

 

**

 

En yerel lezzet Nazilli Pidesi

Adres adres; Didim’deki Nazilli pidecileri…

 

**

Mübadil lezzetler kitapta kaldı

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.