Alkolde yasak başlıyor

Alkolde yasak başlıyor

 Kamuoyunda tartışmalara neden olan alkol düzenlemesi yarından itibaren yurt genelinde uygulanmaya başlayacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 10 Haziran'da...

 

Kamuoyunda tartışmalara neden olan alkol düzenlemesi yarından itibaren yurt genelinde uygulanmaya başlayacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 10 Haziran'da onayladığı alkol yasası ile birlikte bu akşam 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında Tekel bayii ve marketlerde alkol satışı yapılamayacak. Düzenlemeler şöyle:

 


DÜZENLEMEYE DİKKAT..!   

 - Tekel bayii veya marketlerdeki içki markalı tabelalar bir yıl içinde değiştirilecek.

- Market veya tekel bayiler, alkol içeren ürünleri vitrinlerde halkın göreceği şekilde sergileyemeyecek. İçki dolapları ise işletmelerin kapalı veya kuytu bölümlerine konulacak.

- İçki satan yerler, örgün eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethanelere en az 100 metre mesafede olması zorunlu olacak. Mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmayacak. Eski ruhsat sahipleri bu yasaktan etkilenmeyecek.

 

RUHSATLAR İPTAL EDİLECEK

- Yeni açılacak işletmelerde 100 metre sınırını ihlal eden olursa, ruhsatını üçüncü kişilere devredemeyecek. Mesafe kuralına takılan yerlerin ruhsatları ise sadece anne, baba, kardeş, torun, büyükanne ve büyükbaba gibi akrabalara devredilecek.

- Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Ayrıca televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içki görüntülerine de yer verilemeyecek.

- 18 yaşın altındakilere içki satılamayacak. Reşit olmayanlar bireyler, alkollü içkilerin üretim, pazarlama ve satışında çalışamayacak.

 

FESTİVALELLERDE İÇKİ YASAK

 - Alkollü içki markalarının yurtiçinde düzenledikleri festivallere de yasak getirildi. Şarap firmalarının tanıtım gezileri de yapılmayacak. Alkollü içki firmaları şirket adıyla kulüplere sponsor olabilecek. Ancak bira, şarap veya rakı markaları kullanılarak sponsorluk yapılmayacak. 

 - Otomatik satış makinalarından içki alınamayacak. Bahis oyunlarında içki ödülü yasaklanırken, basın-yayın yoluyla da satış yapılmayacak. Posta yoluyla satış ve gönderim de yasak.

 

PİKNİK'TE İÇKİ YASAKLANDI 

- Park, bahçe, piknik alanı, sahil, mesire yerleri, bank ve sokaklarda alkollü içki tüketimi yasak. İçki içilecek yerlerin kararını ise duruma göre illerin valileri belirleyecek.

- Karayolları ve şehiriçi yollardaki tesislerde içki satılamayacak.

- Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti sunulan yerler, stadyum, kapalı spor salonları, eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik-briç salonları, akaryakıt istasyonlarının mağaza-lokanta bölümlerinde alkol satışı yapılmayacak.

- 10 ay içerisinde sigaralarda olduğu gibi içki şişeleri ve ambalajlarının üzerinde “alkol dostunuz değildir, sağlığa zararlıdır” ibaresi konması zorunlu hale getirildi. 10 ayın sonunda üzerinde uyarı yazısı olmayan içki şişelerine el konulabilecek.

 

REKLAM YAPMAK YASAK

 - Tekel bayii veya marketlerdeki içki markalı tabelalar bir yıl içinde değiştirilecek.

- Market veya tekel bayiler, alkol içeren ürünleri vitrinlerde halkın göreceği şekilde sergileyemeyecek. İçki dolapları ise işletmelerin kapalı veya kuytu bölümlerine konulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.