Alfa kuşağı Z kuşağından  daha merhametli olacak

Alfa kuşağı Z kuşağından daha merhametli olacak

Çayırova’da Özel Kentin Melekleri Anaokulu’nu yedi yıldır işleten, iki Z kuşağı çocuk annesi Arzu Arslan, Z kuşağının ardından gelen alfa kuşağının çok daha merhametli olacağına inandığını söyledi: “Z kuşağı döneminde değerler eğitimi yoktu örneğin."

Haber Dizisi: Okul öncesi eğitim - 2

 

Dünyamız ve dünyanın bir parçası olarak ülkemiz, bir kuşaklar evreni. Yakın tarihe kadar siyasi anlamlar içeren kuşak tanımlamaları artık harflerle ve çağ ile ifade ediliyor. Günümüz çocukları ise yaşamları boyunca alfa kuşağı diye tanımlanacak: Tamamen 21’nci yüzyıl içinde yaşayacak ilk nesil. Az sayıda da olsa bazılarının bir sonraki yüzyılı da göreceğini söylemek mümkün..

Z KUŞAĞI DÖNEMİNDE

BU TÜR KURUMLAR YOKTU

Çayırova’da Özel Kentin Melekleri Anaokulu’nu yedi yıldır işleten Arzu Arslan da iki Z kuşağı annesi. Aynı zamanda aktif siyaset içinde de yer alan Arslan, alfa kuşağının da aktif siyaset yapması gerektiğini savunuyor ve onların, kendilerinden bir önceki Z kuşağına kıyasla daha merhametli olacağını düşünüyor: “Çünkü Z kuşağının çocukluk döneminde, değerler eğitimini de içinde barındıran bu tür eğitim veren kurumlar yoktu. Şimdi seçenek çok fazla. Biz de kurum olarak o kültürü veya bilgi akışını sağlıyoruz.

DOĞAYA VE İNSANLIĞA

DAHA DUYANLI OLACAKLAR

 Şimdiki yeni kuşak annelerin çocuklarını yetiştirmede daha hassas olduklarını düşünüyorum. Z kuşağı aileleri biraz daha, “Çocuğum her istediğini yapsın, Biraz daha, her istedikleri olsun’ konumunda idi.  Yeni nesil yetişen çocukların hem doğaya hem insanlığa daha duyarlı olacağını düşünüyorum. Z kuşağı döneminde sistem belki daha farklıydı ama bizim şu anda yetiştirdiğimiz çocukların gelecekte insanlığa daha faydalı olacağını düşünüyorum.”

AKTİF SİYASETTE DE YER ALMALILAR

Yeni kuşağın aktif siyasette de yer alacağını öngördüğünü ve almaları gerektiğini kaydeden Arslan, “Twitter de gençler çok aktif. Bazı siyasetçilerin twitterda daha az gözüktüğünü öne sürüp eleştiriyorlar. Bence aktif siyasette yer alacaklardır, yer almalılar. Bilmeliler. Ülkesinin, vatanının neler yaşadığını, hangi imkânlardan geçtiğini, ne ile mücadele ettiğini bilmeli ve ona göre hayatını yaşarken, bir şeylerin kararını alırken bir şeylere faydalı olması gerektiğini düşünürken ne tarafa oynayacağını bilmeli. Gerçekleri ve siyaseti bilirlerse ona göre de faydalı olacaklardır” diye konuştu.

YURT DIŞINI DÜŞÜNÜYORLAR AMA…

Yeni nesilde yaygın gözüken yurtdışı hedeflerini kendi çocukları üzerinden de değerlendiren Arslan şunları kaydetti: “Kızım Türkiye’de ki imkânların yurt dışında sunulmayacağının çok farkında. Ama oğlum da iş hayatında bir adım ileri gitmek isteniyorsa, yurt dışına açılmayı savunuyor. Arkadaşları arasında da böyle düşünen çok var, ama kalmayı düşünmüyorlar. Kızım mesela seneye ABD’ye gidecek. New York’ta arkadaşında kalacak, arkadaşı da bize geliyor zaten. Kalmak istemiyorlar. Sadece kendilerini geliştirip, orada okuyorlar belki ama nihai sonuç Türkiye’ye dönmek.”

 

 

ANAOKULU AÇMAYA KARAR VERİNCE: Gebze İmam Hatip Lisesi mezunu olan Arzu Arslan peşi sıra Üsküdar’da yatılı olarak medrese eğitimi aldı. Orada Kuran-ı Kerim, fıkıh, Osmanlıca, kırık meal, Arapça dersleri gördü. İşletme Fakültesi ikinci sınıfı, 28 Şubat sürecindeki başörtüsü yasağından ötürü bıraktı. Ardından İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Bir yıl imam hatip ortaokulunda din kültürü öğretmenliği yapıp ardından kendi anaokulunu açmaya karar verince çocuk gelişimi ve sosyal hizmetler bölümüne dair de lisans eğitimi aldı: “Çocuk gelişiminde daha çok çocuk psikolojisi, onlara nasıl davranılması gibi konularda eğitim gördüm. Sosyal hizmetlerde biraz daha farklı olarak, örneğin hukuk dersi de gördük.”

 

**

 

Temizlik önemli ama güven daha önemli

 

Arzu Arslan, çocuğu için anaokulu arayan velilere, “Anne babalar öncelikle öğretmene, kurum sahibine güvenmeli. Temizlik önemli ama güven esaslı olmalı” önerisinde bulundu. Kentin Melekleri’nde öğretmenlerin öğrenci velileriyle sürekli iletişim halinde olup tüm detayları resim ve video marifetiyle aktardığını kaydeden Arslan, “Açıkçası bizde eğitim, ikinci planda. Çocuk zaten öğrenir. Biz burada her gün bir saat İngilizce çalışıyoruz. Bu anlamda ilk ve tekizdir diye düşünüyorum. İsteğe bağlı değerler eğitiminde ise büyüğe saygı, küçüğe sevgi, vatan sevgisi, milli manevi duyguları işliyoruz. Değerler eğitimini her çocuğun alması gerektiğini düşünüyorum. Velilerimiz de bu konuda hassas ve çocuklarının bu tür dersler almalarını istiyorlar” dedi.

ENERJİMİ ARTTIRIYOR

Çocuklarla vakit geçirmenin enerjisini arttırdığını ve kendisini mutlu ettiğini kaydeden Arslan sözlerine ilaveten, “Reklamımızı veliler yapıyor. Okul açıldığında çok reklam yaptım. Onun için gelen olmadı. Ama bir veli, diğerine anlattığında o benim sponsorum oluyor diyebilirim. Biz şekilde gelişip bugünlere geldik” diye konuştu.

 

96.jpg

ÇOCUKLAR İÇİN, “YAPMAZ” DEMEMELİ: Kozmopolitan bir toplumda yaşadığımızı anımsatan Arslan, “Sıkıntılı davranışları olan çocuklar oluyor, psikoloğumuz ile birlikte sorunu gideriyoruz. Biz alışkınız ama veliler çocukların kimi olumsuz durumlarına çok alışkın değil. Çocuklar için, ‘yapmaz’ dememeli. Farkında olmadan, yapılmayacak denen şeyi yapabilir ve bu gayet doğaldır. Bu anlamda her türlü sorunun giderilmesinde psikoloğumuz destek sağlıyor ve çok memnunuz” dedi.

**

 

İkinci şubeyi Başiskele’de açacağız

Arzu Arslan tarafından 2014 yılında açılan Kentin Melekleri Anaokulu’nda beş öğretmen tam zamanlı çalışıyor. Haftada bir gün Psikolog Seray Özmet derslere geliyor. İşletme kadrosunda bir de aşçı var: “Güzel bir ekip kurdum. Hepsine sonuna kadar güveniyorum. Zaten güvenmediğim insanla çalışmam. Onlara çocuk emanet etme konusunda da gözüm arkada kalmıyor. Burası bir anaokulu olduğu için genelde vicdanlı, merhametli öğretmenler tercih ediyorum. Özverili, çocuklara karşı davranışları çok iyi olan, deneyimli öğretmenler seçiyorum.”

 

İLK MEZUNLARIM ŞİMDİ ORTAOKULDA

Kentin Melekleri Anaokulu’nun kurulduğu yıldan bu yana aynı yerde faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Arslan, “İlk mezunlarım, orta okul aşamasında. Karşılaşıyoruz sık sık. Gördüklerinde tanıyıp sarılıyorlar. Çok hoşuma gidiyor. Hepsine kıymet veriyor, seviyorum. Aramızdaki bağ çok iyi. Gönülleri, kalplerini, yüreklerini bizimle paylaşırken en iyi eğitimi almaları için gayret sarf ediyoruz. Burada zamanları sadece oyunla geçmesin, eğitim ve güzel şeyler de alsınlar istiyoruz” diye konuştu.

KARAKTERİNE YERLEŞİYOR

Çocukluk döneminde 3-6 yaş döneminin çocuğun karakterinin oturma zamanı olduğunu belirten Arslan şöyle devam etti: “Çocuğun o yaş döneminde öğrendiği ömür boyunca, karaktere yerleşiyor. Biz de çocukları çok düzgün şekilde yetiştirmeye gayret ediyoruz. Eğitim çok önemli ama çocukların davranış şekli, birbirlerine saygı duymaları da çok önemli. O tarz çocuklar yetiştirme amacındayız. Öğretmenlerime o konuda çok hassas davranmalarını söylüyorum. Sık sık istişarede bulunuyor; çocuklarla ilgili planlama ve ne yapmamız gerektiğini konuşuyoruz. Ekibim de bu konuda çok bilinçli. Birbirimizi, eksik kaldığımız yerlerde tamamlıyoruz.”

 

110-003.jpg

TÜM KENTLERİN ORTASINDA: Çayırova’nın Akse Mahallesi’nde, ilçenin tam Gebze sınırında yer aldıklarını belirten Arslan; “Kentin Melekleri Anaokulu; Mutlukent’in önünde, Huzurkent’in tam yanında, Yenikent’in yanında, Çağdaşkent’in solunda. Her tarafımız kent olduğu için okulumun ismi de kentin melekleri olsun dedim. Hepsi bir melek zaten” dedi. Arslan ileriye dönük hedefinin kısa vadeli olduğunu, Başiskele İlçesi’nde de ikinci bir şube açmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

 

21-015.jpg

Mucitler sınıfında öğrenciler Arzu Arslan ve öğretmenleri Yasemin Karataş ile okuma yazma etkinliği esnasında.

50.jpg

Nazmiye Balıkçı ve öğrencileri, sanat dersinde kesme çalışması esnasında.

 

72.jpg

3 yaş sınıf öğretmeni Zeynep Duran, öğrencisi Fatihan ile.

 

88-002.jpg

 

Etüt sınıf öğretmeni Selcan Yavuz aynı zamanda İngilizce derslerine giriyor

 

**

 

Her alanda profesyonelce çalışıyoruz

 

95.jpgİlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğü denetiminde olduklarını kaydeden Arslan, “Eğitim müfredatını, Bakanlık belirliyor. Standart kitapları var. Bunların haricinde İngilizce, kodlama, ek matematik derslerine dair kitaplarımız var. Bunların kaynaklarını sağlıyoruz” dedi. Arslan bunların yanı sıra bale ve karate dersleri olduğunu, her iki alanda profesyonelce çalıştıklarını söyledi. Pandemi öncesi tiyatro, sinema, sergi ziyareti gibi sosyal etkinlikler de düzenlediklerini kaydeden Arslan, velilerle gruplar halinde sürekli iletişim ve paslaşma halinde olduklarını dile getirdi.

ORGANİK ÜRÜNLERLE

Kentin Melekleri Anaokulu’nda çocukların beslenmesini organik ürünlerden sağladıklarını, alkali su temin ettiklerini, dezenfektan ile temizleme yaptıklarını, havalandırma cihazı ile bir saat süreyle hava temizliğini sağladıklarını kaydeden Arslan anne babaların çocuklarını güvenle teslim edebilecekleri bir anaokulu olduklarını söyledi.

99 KİŞİ KAPASİTELİ

 

93.jpg

Kentin Melekleri Anaokulu’nu ilk açtığında eğitime 17 öğrenci ile başladıklarını, 55 öğrenciye kadar yükseldiklerini belirten Arslan, “Geniş, dört ayrı sınıfımızda 99 kişiye eğitim verebilecek kapasiteyiz. Şayet Covid süreci olmasaydı günümüz itibariyle 70 öğrenciye kesin ulaşırdık” dedi. Arslan, bir yılı aşan Covid sürecinde hiçbir olumsuz durum yaşamadıklarını dile getirdi.

PİYASANIN EN İYİ SETİYLE

Kentin Melekleri Anaokulu’nda öğrencilerin piyasanın en iyi eğitim seti ve sistemi ile okuma yazmaya hazırlandıklarını belirten Arslan bunun yanısıra kodlama dersi verdiklerini belirtip, “Kodlama dersleri çocukların zihnini geliştiriyor. Bir dönem akıl oyunları, ardından satranç revaçta idi. Bu tür dersler çocuğun aklını, zekâsını kullanabilmesi, pratik zekâya sahip olması, bazı sistemleri kafasında oturtabilmesi için önemli” diye konuştu.

BELEDİYELER DE ÇOK BAŞARILI

Belediyeler tarafından verilen anaokulu ve okul öncesi eğitim hizmetlerini de değerlendiren Arslan, “ Belediyeler de bu konuda bence çok başarılı. Herkesin imkânı yok. Belediyeler ücretsiz ya da çok cüzi miktarda bedelle bu eğitimi veriyorlar ve çalışmalarını çok faydalı buluyorum” dedi.

 **

Haber dizimizde yarın

 

Çolakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul öncesi öğretmenleri Derya Zengin, Bülent Selim Kurtuldu ve Esma Akan…

 

Stajyer öğretmenler Merve Avşar ve Betül Kırcalı…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.