AKP dönemlerinin saldırıları ve trajediler !

AKP dönemlerinin saldırıları ve trajediler !

 

 

Ülke, AKP ile başlayan süreçte yavaş yavaş kaosa sürüklendi. Ülkeyi ve yönetim tarzını oluşturan temel paradigmalar iğdiş edilmeye başlandığı süreç itibarıyla giderek derinleşen kaos, çözüm sürecindeki samimiyetsizlik dolayısıyla da, içinden çıkılamaz hal aldı.

Yaşananlara bakınca, bu yorumu çıkartmaktan başka bir yol görünmüyor…

Türkiye tarihinin en büyük katliamı olan Ankara’daki bombalı saldırılar AKP döneminde yaşanan saldırı ve katliamların ilki değildi.

İstikrar söyleminin damga vurduğu AKP’li yıllar aynı zamanda kimi emperyalist müdahaleler kimi Türkiye’nin şekillendirilmesinde kullanılan çok sayıda suikast, saldırı ve katliamın da yaşandığı yıllar oldu.

Nasıl mı ?

Bu sorunun yanıtını bulmak için, 2002 yılından bu yana yaşananların bir kısmını bir kez daha anımsamak yeterli olacaktır.

1 Mayıs 2003’te Bingöl depremi

AKP döneminin ilk felaketi olan 6.4 büyüklüğündeki depremde en az 176 kişi öldü, 625 bina çöktü veya ağır hasara uğradı.

26 Mayıs 2003’te İspanyol uçağı düştü…

Trabzon’un Maçka ilçesi yakınlarında düşen İspanyol uçağında, 62 barış gücü askeri ve 13 mürettebat öldü.

20 Haziran 2003’te Kur-an Kursu'nun çökmesi

Kayseri’de bir yatılı Kur-an Kursu binası çöktü. 10 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.

15 Kasım 2003’te Sinagog saldırıları…

İstanbul’daki Neve Şalom Sinagogu ve Bet İsrael Sinagogu’na düzenlenen eylemlerin sonucunda 27 kişi yaşamını yitirdi. Bomba yüklü araçlarla düzenlenen eylemlerde, eylemi gerçekleştiren kişiler de öldü. Patlamaların meydana geldiği sinagoglarda ve çevrelerinde büyük hasar oluşurken, en az 300 kişi de yaralandı.

20 Kasım 2003’te HSBC ve İngiliz Konsolosluğu saldırıları…

Bomba yüklü araçlarla iki eylem düzenlendi. İstanbul’daki İngiliz Konsolosluğu ve HSBC Bankası’nın Genel Merkezi’ne yapılan saldırılarda 30 yaşamını yitirdi, 450’den fazla kişi yaralandı. Saldırılar El-Kaide tarafından üstlenildi.

22 Kasım 2003’teErmenek grizu patlaması

Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen grizu patlamasında, göçük altında kalan 10 işçi hayatını kaybetti.

2 Şubat 2004 Zümrüt Apartmanı faciası

Konya’nın Selçuklu ilçesinde 11 katlı Zümrüt Apartmanı, ‘’yapım hatası’’ nedeniyle çöktü, 92 kişi hayatını kaybetti.

22 Temmuz 2004’te tren kazası… 

Hızlandırılmış trenin 4 vagonu, Sakarya’nın Pamukova ilçesi yakınlarında raydan çıktı, 37 kişi öldü.
17 Aralık 2004’te 
Musul'daki Türk askerlerine saldırı

Irak'ın Musul kenti yakınlarında uğradıkları silahlı saldırı sonucu 5 Türk güvenlik görevlisi şehit oldu. 

30 Nisan-16 Temmuz 2005’te Kuşadası saldırıları…

PKK tarafından Kuşadası kent merkezine bırakılan bir bombayı etkisiz hale getirmeye çalıştığı sırada Başkomiser Yaşar Aykaç’ın ölümü ve 16 Temmuz 2005 tarihinde yine kent merkezinde Kadınlar Denizi minibüsüne bırakılan bir bombanın, 2’si turist 5 kişinin ölümüne yol açması ile sonuçlanan saldırılardır. 10 Temmuz 2005 günü, aynı zincirin halkası olduğu anlaşılan bir eylemde İzmir’in Çeşme ilçesinde de bir bomba bırakılmış ve olay, çoğu turist olmak üzere, yaklaşık 20 kişinin yaralanması ile sonuçlanmıştı.

3 Ağustos 2005’te Erciyes Tıp Fakültesi yeni doğan skandalı

Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi yeni doğan ünitesinde 8 bebek hayatını kaybetti. İncelemede, bebeklerin ölüm nedeninin hastane enfeksiyonu olduğu ortaya çıktı.

5 Şubat 2006 Rahip Santoro cinayeti

Trabzon'daki Santa Maria Kilisesi’nin Katolik rahibi Andrea Santoro, uğradığı silahlı saldırı sonucunda öldü. Santoro'nun katil zanlısı olarak 16 yaşındaki lise öğrencisi O.A gözaltına alındı. sanık, 10 Ekim'de Ağır Ceza Mahkemesi'nde 18 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

15 Mayıs 2006 Danıştay saldırısı

Danıştay 2. Dairesi'ne silahlı saldırı düzenlendi. Daire üyeleri toplantı halindeyken düzenlenen saldırıda üye Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetti, daire başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayfer Özdemir ve Ayla Gönenç ile tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen İstanbul Barosu'na kayıtlı avukat Alparslan Arslan, Danıştay binasından çıkmadan yakalandı. 

(Sürecek)

 

 

Bu yazı toplam 85 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi