Akıllı şehirlere dijital ikizlerle

Akıllı şehirlere dijital ikizlerle

Türkiye’nin en büyük sarsma tablasına sahip simülasyon merkezini ülkemiz ve dünyamıza kazandıracak olan GTÜ, akıllı şehirleşmede riski, dijital ikizlerle minimum seviyeye indirmeyi hedefliyor. Olası tehlikelere önlem, afet öncesi alınacak

Haber Dizisi: Akıllı Şehirler / 1 - 1

 

 

 

Hemen her doğal afet sonrası afetzedelere ne kadar sürede ulaşıldığı veya ulaşılmadığı mevzu bahis edilen..

 

Afetlerin gerçekleştiği yıllardaki Hükümet refleksleri yeterlilik/yetersizlik denkleminde siyasete malzeme olan..

 

Enkaz altındaki yurttaşa daha kısa sürede ulaşılması Bakanlar tarafından, “Gurur kaynağı” olarak gösterilen ülkemizde asıl yapılması gerekene dair etkili adımlar o adımların beklendiği mecralardan, ilim bilim çevrelerinden gelmeye başladı.

 

Kökü Gebze Yüksek Teknoloji Enstitisü olan Gebze Teknik Üniversitesi; Türkiye’nin en büyük sarsma tablasına sahip olacağı öngörülen simülasyon merkezini açma aşamasına geldi. Merkez; laboratuvarı ile ülkemiz ve dünyamıza, sarsma tablası ve diğer takviyeleri ile birlikte ilçemiz, bölgemiz ve ilimizin yanı sıra geniş bir coğrafyaya hizmet verecek. 

 

Gebze Teknik Üniversitesi, uzun süredir yürüttüğü akıllı şehirleşme projesi kapsamında afetlere dair sıfır riski, dijital ikizlerle zorlayacak. Bir bina ya da mahallenin ikizine tüm olası doğal afetler, yüklenecek. Kuvvetle muhtemel, felaket içerikli filmlerde izlediğimiz sahneleri anımsatan deneysel çalışmalarla o afette o kentin ve kentlinin yaşayacağı riskler tespit edilip, akıllı şehirler doğal afetlere karşı güvenli hale getirilecek ve bu önlemler akıllı şehirlerin sadece bir ancak şüphe yok ki en hayati yönü olacak.

 

Gebze Teknik Ünivertise İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Selçuk Toprak önceki hafta içi İMO Gebze Temsilciliği tarafından düzenlenen “Akıllı şehirler” ana temalı seminerine, yine GTÜ İnşaat’tan akademisyenler Doçent Doktor Sevilay Demirkesen Çakır ve Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Anıl Dindar ile birlikte katıldı. Seminerde ilk sözü Toprak aldı.

 

ORTAK, NERELERE GİDİLEBİLİR

 

 

 

 

Akıllı şehirlerin hepimizin hayatına dokunan unsurlara sahip olduğunu kaydeden, farklı alan ve şehirlerde değişik bileşenlere dokunup birlikte çalışma sürdürdüklerini kaydeden Toprak bunların hepsine bir kerede değinmenin mümkün olmayacağını söyledi. Toprak, “Başlangıç demeyim ama bir ilerleme kaydedeceğiz” diye konuştu. Anlatılanlar neticesinde ortak nerelere gidilebilir, neler yapılabilir gibi bir atmosferi oluşturmanın, korumanın gerektiğini kaydetti.

MUTFAKTA YAPILACAK İŞLER VAR

Akıllı şehirlerde bugüne kadar edinilen neticeleri görmek, onlardan faydalanmak istediklerini belirten Toprak, “Bizi oraya götüren faktörler var. O hazırlıkları, çalışmalarını da yapmamız gerekiyor. Mutfakta yapılacak işler var aslında. En sonunda tabakta ürünü göreceğiz, kullanacağız diye düşünüyoruz ama o noktaya gelene kadar yapmamız gerekenler olacak” dedi. İMO Gebze Temsilciliği ve Gebze Ticaret Odası’na bu konudaki girişimlerinden ötürü teşekkür etti. Toprak şöyle devam etti:

SOSYAL VE FİZİKİ BOYUTLARI VAR

“Akıllı şehirler kavramı bizim için yeni değil. Türkiye’de bu konularda değerli çalışmalar yapılıyor. 2020 – 2023 ulusal akıllı şehirler stratejisi ve eylem planı var, öncesinde de diğer çalışmalar vardı. Burada çok değişik tanımlar var. Herkes kendisine hitap edecek kısmını alıyor, bu kavramlarda da geçerli. İşin sosyal ve fiziki boyutları da var. Yine ortaya çıkan sorunları sistematik, çevik ve sürdürülebilir bir şekilde öngörmek, tanımlamak ve karşılamak önemli.

YAŞANABİLİR, SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER

Esasında, kavramın içindeki ifadeler çok geniş. Bu da bir ihtiyaçtan ortaya çıkıyor çünkü akıllı şehirler derken şehrin bütün unsurlarına karşılık gelecek bir kavramdan bahsediyoruz: Paydaşlar arası işbirliğiyle hayata geçirilen, yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanan, veri ve uzmanlığa dayalı olarak gerekçelendirilen, gelecekteki problem ve ihtiyaçları öngörerek hayata değerler katan, çözümler üreten, daha yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirler.

Burada anahtar kelimelerden biri daha yaşanabilir ve sürdürülebilir olması, diğerleri de onu sağlayan unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Belki bileşenleri göremiyoruz, esasında bunun içinde herşey var. Altyapıdan başlıyoruz sağlık, akıllı yapılar, akıllı yönetişim, akıllı enerji, afet acil durum ve yönetimi…”

 

1-440.jpg

**

 

KİMDİR?

 

22 makale, 65

bildiri yayınladı

 

 

Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Selçuk Toprak, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamladı. Doktorasını Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehri, Ithaca İlçesi’ndeki Cornell Üniversitesi’nde yaptı. Profesör unvanını 27 Mayıs 2013’te, o dönem görev yaptığı Denizli’deki Pamukkale Üniversitesi’nde edindi.

 

GTÜ’de  “akıllı şehirler”, “altyapı sistemleri”, “boru hatları”, “cbs”, “çevre geotekniği”, “geoteknik deprem mühendisliği”, “geoteknik mühendisliği”, “risk analizleri”, “sıvılaşma”, “zemin laboratuvar ve arazi deneyleri” alanlarda çalışmalar yürütüyor. GTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi’nde “İnşaat mühendisliğine giriş ve kariyer planlama”, “Çevre ve geoteknik mühendisliği”, “Zemin iyileştirme teknikleri”, “Geoteknik deprem mühendisliği” ve “Geoteknik mühendisliğinde yeni gelişmeler” dersleri veriyor.

 

Bugüne kadar uluslararası hakemli dergilerde 20, ulusal hakemli dergilerde iki makalesi yayınlandı. Uluslararası bilimsel toplantılarda 48, ulusal bilimsel toplantılarda 17 bildirisi yayınlandı/basıldı. İki uluslararası kitap yazdı, üçünde bölüm halinde yer aldı.

 

tekirdagda.jpg

Prof.Dr. Selçuk Toprak, “TÜBİTAK Bilim Söyleşileri” kapsamında Tekirdağ’ın Muratlı İlçesi’ne bağlı Talatpaşa Ortaokulu’nda öğretmen ve öğrencilere, “Akıllı ve afet dirençli şehirler” başlıklı seminere de katıldı. (18 Mayıs 2022 / Foto ve kaynak: Muratlı Hizmet Gazetesi)

 

 

**

 

Toplumu işin içine

eğitimle katmalıyız

 

2023 yılı ocak ayı içinde beş ülkeden ortaklarla çalışacakları, “İnşaat sektöründe yöneticiler için ortak öğrenim”, bir diğer adı “Dijital ikizler” projesinde –özetle- herhangi bir inşaat projesinin doğal afetler başta olmak üzere risklerinin birebir dijital tasarımında ölçüleceğini kaydeden Toprak projenin detaylarına şöyle değindi: Dijital ikizler; şehirler içinde, binalar içinde uygulanabilir. Bir nevi kopyası gibi; dijital ikizini oluşturacağınız yapının belki gerçeğinde çalışamayacağınız modelleri dijital ikizinde deneyerek bir afet esnasında neleri başarabileceğinizi görebiliyorsunuz. Bina yüklemeleri dahil, üzerinde pek çok testleri gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu sizi gelecek olan tehlikelere karşı hazırlamış oluyor. Onlara dair tedbirler, önlemler alabiliyorsunuz.”

Yeşil teknolojiler, lojistik, yeteneklerin geliştirilmesi gibi etkenleri de akıllı şehirlerin unsurları arasında sıralayan Toprak, akıllı şehirlere ayak uydurabilmek için topluma yönelik eğitimin de kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti: “Ortaokul, lise, üniversite seviyesindeki öğrencilerden toplumun her kesimi bu ekosisteme katkı koymalı. Ancak bu şekilde hazır olabiliriz” dedi. Toprak, TÜBİTAK koordineli bir proje kapsamında ilk, orta ve lise öğrencileriyle buluşmaya başladıklarını belirtip İMO Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı ile bu konu üzerine de görüştüklerini söyledi.

 

7777-001.jpg

GTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Selçuk Toprak seminere yine GTÜ İnşaat’tan akademisyenler Doçent Doktor Sevilay Demirkesen Çakır ve Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Anıl Dindar ile birlikte katıldı. Toprak ve beraberindekiler GTO Meclis Başkanı Oğuz Şerifalioğlu, Başkan Nail Çiler, İMO Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı, GTO yöneticileri ve meclis üyeleri ile.

**

 

Simülasyon merkeziyle hep

beraber gururlanabiliriz

Gebze’de uzun yıllar önce depreme, doğal afete dair büyük bir merkez kurulması, laboratuvar geliştirilmesi ve bölgeye hizmet eden bir sistemin kurulmasının GTÜ içinde hayat bulmak üzere olduğunu belirten Toprak, Gebze yerel basınında ilk gazetemizin yazdığı deprem simülasyon merkezi üzerine de bilgilendirmede bulundu:

 

“Uzunca zaman önce başladığımız tartışmaların ilk nüvesini görmüş olduk. Kolektif çalışma ve ortak akıl olan merkezin değerlerini bilenlerle bir aradayız. Gerçekleşmesi için herkes bir ucundan katkı koydu ve bu noktaya gelindi. Japonya destekli, süreci devam eden beş yıllık bir proje bu. Proje kapsamında büyük bir laboratuvar kurulacak ve sadece Türkiye’ye değil bölgeye de hizmet verecek. Yine proje kapsamındaki sarsma tablasının, Türkiye’nin en büyüğü olacağını öngörüyoruz. Ön bilgisini verdiğim uzun vadeli bir çalışmanın sonucuyla hep beraber gurur duyabiliriz. Projeyi destekleyen Japonların amacı da projenin ve hibelerin amacına ulaşması. Bu daha güzel şeyler yapılabileceğinin göstergesidir. Bazen uzun soluklu olabiliyor ama başarıya ulaşıyoruz neticede.”

 

toprak-2-001.jpg

Prof.Dr.Selçuk Toprak’a seminerin ardından GTO Meclis Başkanı Oğuz Şerifalioğlu ve Başkan Nail Çiler tarafından günün anısına onurluk verildi.

 

 **

 

İMO Gebze ile atık depolama

sahalarını iyileştirme projesi

Doğal afetler sonrası hastanelerin yaşamına (sağlık hizmetine) devam etme gerekliğinin biçim itibariyle akıllı şehirlerde uygulanabilirliği üzerine de örnekler veren Toprak, “Akıllı şehirler içinde çevresel olarak da çok konu var. Örneğin İMO Gebze ile şu anda da beraber yürüttüğümüz projemizde atık depolama sahalarının iyileştirilerek çevre ve su kaynaklarımıza yönelik tehlikeleri azaltma açısından akıllı karar sistemleri geliştirilmesi mevzuu var. 5 ülkeden 9 ortakla birlikte çalışıyoruz. Benzer projelerimizde ekosistemin farklı yönlerini geliştirme çalışmaları yapıyoruz” dedi. Toprak akıllı karar sistemleri projesi kapsamında akıllı rehberlik kitapları, eğitim modülleri gibi çok değişik bileşenleri ekosistemin hizmetine sunmayı hedeflediklerini söyledi.

 

71 BAŞVURU ARASINDAN

DESTEĞE HAK KAZANDI

 

İMO Gebze Yönetimi’nden Nuran Zor’un söz konusu projeye dair, 28 Aralık 2020 tarihli sosyal medya paylaşımı ise şöyle: “Gebze Teknik Üniversitesi'nin yürütücü kuruluş olduğu "Vahşi Katı Atık Depolama Sahalarını İyileştirerek Çevre ve Su Kaynaklarımıza Yönelik Tehlikeleri Azaltmak için Akıllı Karar Sistemleri" başlıklı AB projesi 71 başvuru arasından desteklenmeye hak kazandı. GTÜ proje ekibi İnşaat ve Çevre Mühendisliği bölümlerinden Prof. Dr. Selçuk Toprak (Proje Yürütücüsü), Prof. Dr. Banu Çetin, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Balçık Canbolat ve Araş. Gör. Oğuz Dal'dan oluşuyor. Sunulan 71 proje içerisinden seçilen 11 proje arasına girmeyi başardı. İMO Gebze olarak böyle bir başarının ve çevresel kirlenmenin azaltılmasına yönelik böylesine güzel bir projenin sosyal ortağı olmaktan gurur duyuyoruz.”

 

oda-001.jpg

ZEMİN SAĞLAM:  Gebze Teknik Üniversitesi ile İMO Gebze arasındaki paydaşlık, sağlam bir zeminde sürüyor. İMO Gebze Başkanı Ahmet Kadı, yönetim ve komite üyeleri; akademisyenler Prof.Dr. Selçuk Toprak, Doktor Öğretim Üyesi Ülgen Mert Tuğsal ve Doktor Öğretim Üyesi Ahu Kömeç Mutlu, aynı zamanda GençİMO’lu GTÜ İnşaat öğrencileri ile, GTÜ’deki meslek tanıtım günlerinde.  

 

besliiii.jpg

İMO Gebze Temsilciliği yöneticileri –soldan sağa- İsmail Keskin, Nuran Zor, Doğan Taşar ve Çağdaş Kara ile temsilcilik memuru Ayşe Çağlar Yüksel.

 

**

 

Profesör Toprak ile yarın…

 

GTÜ İnşaat’ta ilk ders:

Bütünleşik bakış…

 

Yeni problemleri eski

yöntemlerle çözemeyiz

 

Yapının röntgenini çekecek

sensörler ile izleyeceğiz

 

Afet uyarı sistemi de

akıllı şehrin bir bileşeni

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.