Akademik camia önceliğin güvenlik olduğunu anlatmalı

Akademik camia önceliğin güvenlik olduğunu anlatmalı

Zinnur Büyükgöz, GTÜ’deki deprem konferansında akademik camiadan kentsel dönüşümde sosyolojik destek istedi: “Siyasiler deyince rantla ilişkilendiriliyor. Akademik camia önceliğin güvenlik olduğunu anlatmalı

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz akademik camiadan deprem ve afetler sonrası oluşacak hasar kaybının azalması için sosyolojik destek istedi. Gebze Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşen Altıncı Uluslararası Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı’nda konuşan Başkan Büyükgöz özetle şunları kaydetti:

 

BİR DAİREM VAR, BİR DAİRE ALIRIM!

 

“Ülkemizde deprem gerçeği var, karşılığında muhatabı insan. Oturduğumuz evlerin değişime ihtiyacı var. Birçok kentte yapıların yüzde 70’i depreme dayanıklı değil ve bunları değiştirmek lazım. Tüm alanları kamu ile değiştirelim derseniz, buna kamu maliyetinin yetip yetmeyeceğini sorgulamak lazım. Ama diğer tarafta toplum olarak böyle bir süreç yaşadık. 1999 depremi sonrası kentsel dönüşüm sürecinde toplum genelinde şöyle bir algı yerleşti: Bir dairem var, iki alırım. 100 metrekare dairem var, 120 metrekare alırım.

 

ÖNCELİK GÜVENLİKLİ KONUT OLMALI

 

Toplum algıyı maalesef konfor ve bire bir mantığı üzerine kurdu. Öncelikleri güvenlikli konut olmalıydı. Tüm akademik camiadan topluma karşı bu söylemin geliştirilmesini istiyoruz. Biz siyasiler söylenince bazen rant ifadesi ile tanımlıyor, ranta yönelik konuşuyor deniyor. Akademisyenler söylediğinde zorunluluk olarak algılıyor. Bir taraftan mühendislik çalışmaları yapılmalı, yapılıyor ama öte yandan sosyal yönü de ele alınmalı. Bugün toplumumuz sosyal ekonomik parametreler nedeniyle bir var iki al, bir al dönemi geçmiş durumda. Şimdi mutlaka insanlar katkı yapmalı cebinden, kentsel dönüşümde başarıya ulaşmak için. Bu konuda desteğinizi bekliyoruz.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.