AİLE HEKİMLERİNDEN NÖBET TEPKİSİ

AİLE HEKİMLERİNDEN NÖBET TEPKİSİ

 “Aile hekimliğinde nöbete hayır” diyen dernek ve sendikalar İl Halk Sağlık Müdürlüğü binası önünde toplanarak bir basın açıklaması yaptı....

 

“Aile hekimliğinde nöbete hayır” diyen dernek ve sendikalar İl Halk Sağlık Müdürlüğü binası önünde toplanarak bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Kocaeli Aile Hekimleri Derneği, Türk Sağlık-Sen, Sağlık Emekçileri Sendikası ve Bağımsız Sağlıkçılar Sendikası temsilcileri de katıldı. Açıklamada ayrıca Kocaeli Tabip Odası Başkanı Kemal Keşmer, HDP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Nilay Etiler ve EMEP İl Başkanı Güner Kizir de hazır bulundu. 
 
Kocaeli Aile Hekimleri Derneği adına açıklamayı Recep Pehlivan gerçekleştirdi. Pehlivan, “Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen yasanın 52. maddesi 2 Ocak tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmişti. İşte bu madde ile Aile Hekimliği Kanunu’nda değişikliğe gidilmiş ve ‘Aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına çalışma süresi ve mesai saatleri dışında ayda asgari 8 saat; ihtiyaç halinde ise bu sürenin üzerinde görev’ verilir ifadeleri yer almıştır. Aile hekimliği sistemini temelden sarsan bu maddenin yasalaştırılması konusunda ısrarcı olunmuş. Hatta 4 Aralık 2013’te 12 bin aile hekiminin ve aile sağlığı çalışanın iş bırakması görmezden gelinmişti” dedi. 
ASLA KABUL EDEMEYİZ
Acil servislerdeki hasta yükünün fazlalığına da dikkat çeken Pehlivan, “Acil servislere yılda 90 milyon başvuru var. Bu hasta yükünün azaltılmasına yönelik hiçbir çalışma yapılmamaktadır. Bir de acile başvuran hastanın yüzde 30’unu gerçek acil vakalar oluşturuyor. Yüzde 70’i polikliniklerde tedavi görebilecek nitelikte hastalardır. İşte bu nedenle bizler aile hekimlerinin dolgu malzemesi olarak görülmesini asla kabul etmiyoruz. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmaya hazırlanıyor” şeklinde konuştu.  

 

BAKAN İSTİFA ETSİN
Konuşmasına Sağlık Bakanı’nı istifaya çağırarak başlayan Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Ömer Çeker ise “Kelime oyunları ile nöbet kandırmacası yapıldı. 2005 yılında başlayan aile sağlığı uygulamalarında çalışanların iş gücü 8 yıl içerisinde sürekli artırıldı. Aylık nöbet süresinin 16 saatten 8 saatte düşürüldüğü, bu düzenlemede ‘İhtiyaç olması halinde bu sürenin üzerinde nöbet tutulur’ şeklinde bir ifade ile ucu açık bir şekilde nöbet uygulaması getirilmiştir. Ancak, lütuf gibi gözüken bu şey de dikkat edilmesi gereken bir şey var ki o da 16 saatten bile fazla nöbet tutulmasının önünün açılmasıdır. Biz kararlılıkla sendika olarak sürekli yanlış işlerin karşısında olduk ve olmaya devam edeceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.